Briošky z mandarinkového cesta s figovou náplňou fotorecept

lubisthemple - fotkalubisthemple, 20. apríla 2011

Inšpirovaná týmto blogom http://www.tasteofbeirut.com/2011/04/fig-rolls/.

8
porcií
80 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
1 ks
130 ml
130 ml vlažná
80 g
7 g
50 g
50 g
Náplň:
200 g
1 PL
1 čl
1 šálka
2 PL
1 čl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si mandarinkovú šťavu a z vody a sušeného droždia kvások.

    Briošky z mandarinkového cesta s figovou náplňou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vysypeme múku na pracovnú dosku. V strede urobím jamku, do ktorej dáme štipku soli, sukor, sušené mlieko, vajíčko a kvások. Začneme miešať od stredu. Postupne pridávame mandarinkovú šťavu a maslo.

    Briošky z mandarinkového cesta s figovou náplňou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme váčne a trochu lepivé cesto, ktoré necháme kysnúť asi hodinu. Po vykysnutí z neho vytlačíme vzduch a rozdelíme ho na osem častí.

    Briošky z mandarinkového cesta s figovou náplňou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každý kúsok cesta roztlačíme do obdĺžnikového tvaru a dáme naň asi lyžicu figovej náplne. Okraje spojíme a valček trochu roztiahneme do dĺžky. Zaviažeme uzol. Pečieme pri teplote 190 °C asi 15 minút.

    Briošky z mandarinkového cesta s figovou náplňou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Náplň: Figy pokrájame na malé kúsky. Vodu s cukrom necháme zovrieť. Keď začne vrieť, pridáme šťavu z citróna a aníz. Necháme vrieť na slabom plameni asi minútu. Pridáme figy a na slabom plameni varíme asi 15 minút, kým sa skoro všetka voda neodparí. Prídáme sézam a varíme ešte asi 5 minút, kým hmota nezhustne.

    Briošky z mandarinkového cesta s figovou náplňou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pred plnením necháme vychladnúť.

    Briošky z mandarinkového cesta s figovou náplňou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť :)

    Briošky z mandarinkového cesta s figovou náplňou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

ailuj82
padla mi sánka, kráááásne foto a určite výborné briošky....
jatanika
ach! nemám slov.... perfektné! .......... aký význam má to sušené mlieko v ceste?
ainy
wau....nemám slov, ukladám
kata50
Tak toto musí byť voňavé a výborné:-))
babidka
Recept sa mi paci , plnene briosky som teda este nerobila:-) myslim , ze susene mlieko je tam asi iba preto , ze cerstve nebolo:-)ako spravne podotka @jatanika :-) Ale pozastavila som sa nad fotkami ....toto nefotil obycajny amater:-))))) Si profesionalna fotografka alebo pracujes v tejto oblasti ? Na Vareche je par ludi , co naozaj maju cit pre fotografiu a ich fotky su oproti nam "ostatnym" o niekolko tried vyssie . Ale na tom tvojom blogu som videla , ze aj ine recepty maju take "ine" fotografie a aj "civilne" fotky su velmi zaujimave. Nie je to iba lepsou kamerou , aj oko je trochu ine :-) Ostava mi iba stipka zavisti...ale v dobrom :-)
lubisthemple
@jatanika , nie je vylúčené, že máš pravdu :)
@babidka , ďakujem za tvoje milé slová. Nie som žiadna profesionálna fotografka, ale fotografovanie ma baví. Pravdupovediac, nikdy nie som so svojimi fotkami spokojná a stále sa snažím zlepšovať a vzdelávať :)
lucylee
Tak toto je naozaj iný level, krása, aj celý tvoj blog je prekrásny.
vierik
Všetka chvála Ti ozaj právom patrí,bez komentáru aj briošky a foto.
Jedným slovom úžasne...určite vyskúšam.
palokuchki
Ja tiez obdivujem cely recept aj fotky. Vsetko je krasne spracovane a briosky su aj urcite velmi chutne.
babav
Krasne ,profesionalne kolaciky aj fotky!Plnene briosky som este
nejedla ;-)
marcy
ešte za socíku moja mamka mala v zásobe sušené mlieko,ak náhodou nebolo tekuté...... nás bolo ako hadov,často zaprávala na hocijaké sýte koláčiky.....Tvoje sú lákavé,nenechala by som sa 2x núkať:-))
violetacamorova
Som ti vďačná za recept, začala som mať rada briošky, kupujem tu také s čokoládovými hoblinkami, ale nevyzerajú tak krásne ako tvoje, tie sú ako maľované a hlavne domáce, čo sa nedá porovnať. A keď dám do nich tú plnku tak ani džemík nemusím.
tetrisss
Inak to mlieko tam asi nie je len tak, ide tam ta stava, asi mlieko susene preto.
maartina
súhlasím so všetkými predošlými komentárikmi ...vyzerajú božsky :)
mariaklara
Briošky, ktoré vyzerajú božsky a je v nich figa. To sa mi páči, a tú vôňu a chuť cítim až tu u mňa. Ukladám si do MKk.
babav
@lubisthemple , upiekla som pre skusku ,bez plnky.Su fajnove !
Vdaka za vyborny recept,nabuduce upeciem s plnkou;-)
helca103
tie sú krásne musím sa priznat že som ich ešte nikdy nepiekla ale..... už sú v KK
tizian1cat
nemám rada sladkosti, ale to mandarinkové cesto ma dostalo, urcite vyskusam!!! Co sa týka suseného mlieka-sušené mlieko je zložené z uhlohydrátov (laktoza), tuku a proteinov. Co maju tieto zložky spoločné je, že neobsahujú glutén. Keď sa pridá sušené mlieko do cesta, zabraňuje do určitej miery plnému rozvinutiu gluténu z múky a má vplyv na štruktúru pečiva alebo chleba - v tomto prípade nemajú briošky žuvačkoidnú konzistenciu rožkov....fu, ale som to múdro napísala, xixixi...Lubi, skvelý recept..:-)))
lucincek
nádherné, pozrela som tú stránku, ale tieto sa mi páčia viac :DD ukladám
vimar
božské, musím spraviť medzi sviatkami, ...
violetacamorova
Som si čítala tvoje komentáre ešte raz a pri tej otázke prečo ide do cesta sušené mlieko ma napadlo, že kysnuté cesto so sušeným mliekom je oveľa lepšie. Mi ho dávame do pásky na veľkú noc a tá je oveľa jemnejšia, tak možno je v tom recepte kvôli tomu a ani nie kvôli tomu, že autorke sa minulo mlieko... Brišky sú mňami...