Foto: sisok
Ak sa vám niekedy podarí dostať do Bretónska, odporúčam vám ochutnať akúkoľvek Bretónsku palacinku.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pohánkovú múku dáme so soľou do väčšej misy a v strede urobíme kráterik. Do kráterika nalievame za stáleho miešania vodu, až kým dostaneme tekuté, ale tažké cesto. Pridajte vajíčko a všetko dobre premiešajte. Prikryte a nechajte cesto odpočinúť v chladničke minálne 2h.
- 2
Keď si cesto dobre oddýchlo, pomastite si panvicu, ktorú používate na palacinky trochou masla a keď je dostatočné rozohriata, nalejte za naberačku cesta. Rýchlo panvicu nahneme, tak ako pri normálnych palacinkách, aby sa rozolialo pravidelne a opečieme každú stranu na miernom plameni asi 2 minúty. Spracujeme celé cesto a necháme bokom. Samozrejme budete mať viac ako 4 palacinky.
- 3
Predtým ako však usadneme k večernému stolu, treba si palacinky niečím naplniť. My plníme klasicky šunkou nakrájanou nadrobno, strúhaným ementálom, cibuľkou alebo šalotkou a na vrch vajíčko. Posolíme, posypeme čerstvym mletym korením, servírujeme so zeleninkou podľa obsahu chladničky a degustujeme.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
toto ozaj len francúzi mohli vymyslieť. Im nestačí capnúť vajco na šunku
oni potrebujú okolo všelijaké serepetičky.
@angast načo potom pozeráš recepty? Vypni comp a choď si natrieť chleba masťou.
Inak, k tomu vajicku- najprv davam iba bielko, necham trochu prepiect, nech nie je surove à az potom pridam zltko. Nezapekam, mame radi tekute zltko :)
Inak z pohankovej muky sladke palacinky nebudu dobre.
@ marianne - jasne, ze napln moze byt podla vlastnej chuti. Skus baklazanovu a daj vediet ake to je (popravde, s baklazanom som este nevidela a tym padom ani neochutnala, takze som zvedava :)
mne príde, že ak to vajíčko dám cele na cesto rozleje sa- ten postup je nedokonalý...skúšala som to v inom recepte a je to veru umenie takto spraviť..takže autor by to mal upresniť...
autor ma aj meno :) Mne tento postup takto vzdy vyjde; ako som pisala vyssie, skus dat najprv bielko, nechaj ho trochu upiect a potom pridaj zltko...Ale nie je to nic komplikovane, je to len otazka cviku
osobne ja uprednostnujem plnene palacinky na sladko z tejto slanej varianty bez cukru a najradsej mam la gallette aux pommes caramelisé et fromage de chévre = skaramelizovane jablka s kozim syrom a to je naozajstna mnamka:-)
Plnila som so šunkou, syrom a vajíčkom a na rady niektrorých varecháčov som to bielko trochu pomazávala po krajoch, inak by sa asi ťažko prepieklo a deti by mi to nezjedli... :-((
Musím sa priznať, že som nevidela žiaden rozdiel medzi crepes urobenými po chvíli a crepes z odpočinutého cesta. ( mpžno to oddychovanie má nejaký iný význam? )
Ďakujem za recept, určite nebudem čakať zase dva roky aby som ich urobila znova.