Bretónske crêpes na slano

sisok - fotkasisok, 26. februára 2013
Bretónske crêpes na slano
Foto: sisok

Ak sa vám niekedy podarí dostať do Bretónska, odporúčam vám ochutnať akúkoľvek Bretónsku palacinku.

4
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na bretónske palacinky:
330 g
75 cl
10 g
1 ks
Plnka ľubovoľná:
4 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pohánkovú múku dáme so soľou do väčšej misy a v strede urobíme kráterik. Do kráterika nalievame za stáleho miešania vodu, až kým dostaneme tekuté, ale tažké cesto. Pridajte vajíčko a všetko dobre premiešajte. Prikryte a nechajte cesto odpočinúť v chladničke minálne 2h.

  2. 2

    Keď si cesto dobre oddýchlo, pomastite si panvicu, ktorú používate na palacinky trochou masla a keď je dostatočné rozohriata, nalejte za naberačku cesta. Rýchlo panvicu nahneme, tak ako pri normálnych palacinkách, aby sa rozolialo pravidelne a opečieme každú stranu na miernom plameni asi 2 minúty. Spracujeme celé cesto a necháme bokom. Samozrejme budete mať viac ako 4 palacinky.

  3. 3

    Predtým ako však usadneme k večernému stolu, treba si palacinky niečím naplniť. My plníme klasicky šunkou nakrájanou nadrobno, strúhaným ementálom, cibuľkou alebo šalotkou a na vrch vajíčko. Posolíme, posypeme čerstvym mletym korením, servírujeme so zeleninkou podľa obsahu chladničky a degustujeme.

Diskusia k receptu

julica
Och, mňam, pohánkové sú najlepšie, ja som ich jedla v Bruseli. Teraz uvažujem, či zomlieť ten zvyšok pohánky, čo je v skrini :)
sisuk
to sa je so surovým vajíčkom, alebo to ešte treba zapiecť?
francuzska1
sisok, opat zavanas vonu Francuzska k nam na Slovensko??? a vies, ze tento recept som sa chystala sem pridat? resp. velmi podobny, v mojom rozpise na bretonske palacinky je 250 g pohankovej muky, sol, 2 vajicka,1/2l vody a 40 g roztopeneho masla;-) vyskusam aj tvoj, vydaril sa ti!!!
angast
tolik to dalo práce a přitom taková blbost
toto ozaj len francúzi mohli vymyslieť. Im nestačí capnúť vajco na šunku
oni potrebujú okolo všelijaké serepetičky.
julica
Zeby preto sa "ich" kuchyna povazuje za jednu z najlepsich na svete? o com je ta antagastova poznamka, o zavisti?
monniee
Vyzerá to krásne :)
@angast načo potom pozeráš recepty? Vypni comp a choď si natrieť chleba masťou.
sisuk
mne sa recept páči, len neviem, čo s tým vajíčkom.... zapiecť?
cesminaz
Kedze sa chystam kupit pohanku,kupim hned aj muku,a daju sa spravit ztejto muky aj sladke palacinky? Skusim aj takto naslano,ale jato vajce urcite trocha zapecim :-))
marcy
lákavé,vajíčko trošku zapečené by som si dala okamžite :-)....hneď.....teraz .....na tú moju babu nemám šmak:)
sisok
Dakujem vsetkym za odkazy. Aj chlebovym kuchtikom :)
Inak, k tomu vajicku- najprv davam iba bielko, necham trochu prepiect, nech nie je surove à az potom pridam zltko. Nezapekam, mame radi tekute zltko :)
Inak z pohankovej muky sladke palacinky nebudu dobre.
cesminaz
"HM"takze francuzi to vajicko len schlipnu dole..:-)),pocula som ze surove ma viacero ucinkov,ale jasom este neskusala"len na vlasy"-pre pekny lesk ;-). No tak to sa musi rozhodnut kazdy za seba akoto vajicko "skonzumuje" ;-)
marianne
Mne by sa to pacilo aj s baklazanovou plnkou ,ale dakujem za dalsi pouzitelny recept na pohanku,naozaj da sa plnit na rozne sposoby...
sisok
@ michsamant - dakujem Miska :)
@ marianne - jasne, ze napln moze byt podla vlastnej chuti. Skus baklazanovu a daj vediet ake to je (popravde, s baklazanom som este nevidela a tym padom ani neochutnala, takze som zvedava :)
majlus
divné, ked som to komentovala cez FB som bola vymazaná...
mne príde, že ak to vajíčko dám cele na cesto rozleje sa- ten postup je nedokonalý...skúšala som to v inom recepte a je to veru umenie takto spraviť..takže autor by to mal upresniť...
sisok
@majlus
autor ma aj meno :) Mne tento postup takto vzdy vyjde; ako som pisala vyssie, skus dat najprv bielko, nechaj ho trochu upiect a potom pridaj zltko...Ale nie je to nic komplikovane, je to len otazka cviku
salinka
Zaujímavý receptík. Vyskúšam túto vykrášlenú palacinku:-)
budim
priamo z Bretonska: cesto sa robi s pridanim cideru (jablcne pivo), ma specificku chut a vajicko sa nepredpieka, len sa to robi na slabom ohni a na obrazku je "une complète", cize sunka, syr a vajicko, cize vajicko rozbije nie priamo do stredu palacinky, ale trosku na kraj a potom sa tou velkou spatulou drevenou bielko roztiera po celej palacinke tak, ze zltok sa dopravi do stredu palacinky a ostane "miroir", ceze ako nahle s nou casnik dobehne na stol, clovek zltko prepichne a sup, ono sa rozleje po celej palacinke...

osobne ja uprednostnujem plnene palacinky na sladko z tejto slanej varianty bez cukru a najradsej mam la gallette aux pommes caramelisé et fromage de chévre = skaramelizovane jablka s kozim syrom a to je naozajstna mnamka:-)
kucharka
Už je tomu dva roky, čo som jedla tieto crepes vo Francúzsku a odvtedy som si hovorila, že ich musím uribiť aj ja doma.... a až teraz na ne došlo.
Plnila som so šunkou, syrom a vajíčkom a na rady niektrorých varecháčov som to bielko trochu pomazávala po krajoch, inak by sa asi ťažko prepieklo a deti by mi to nezjedli... :-((
Musím sa priznať, že som nevidela žiaden rozdiel medzi crepes urobenými po chvíli a crepes z odpočinutého cesta. ( mpžno to oddychovanie má nejaký iný význam? )
Ďakujem za recept, určite nebudem čakať zase dva roky aby som ich urobila znova.