Bravčové pre labužníkov podľa Slávka fotorecept

sracz - fotkasracz, 9. júna 2015
Bravčové pre labužníkov podľa Slávka  (fotorecept)
Foto: sracz

Vzorková porcia pre „fajnšmekrov“ poriadneho kúska šťavnatej bravčoviny, ktorá lepí pery aj prsty a je prevoňaná cesnakom a rascou. Bravčové pliecko, ako táto „Vepřová Zobraziť celý popisVzorková porcia pre „fajnšmekrov“ poriadneho kúska šťavnatej bravčoviny, ktorá lepí pery aj prsty a je prevoňaná cesnakom a rascou. Bravčové pliecko, ako táto „Vepřová bašta“ je ďalší „Skype_rcp“ z Naďko_Slávkovskej čarodejnickej „šmikne“ a môžete ho pripraviť v nedeľu doma, no bez obáv aj na chalupe. Vhodný je ako rodinný obed, alebo posilnenie pre mariášnikov. Úžasný pohľad hlavne na naše nežné 1/2, keď po tejto maškrte, zapitej „oroseným“, slastne odfukujú vedľa svojich ochrancov a ctiteľov!

6÷8
porcií
12÷15 minút
príprava
100÷120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL (alebo kukuričný)
2 PL
1 200-1 500 g
podľa chuti g
1 PL drvené
1 PL drvená
Zálievka:
200 ml
2 PL
1 ČL
6-8 pretlačených strúčikov
Posyp:
1 ks stredne veľká
1 ks väčšia
1 ks biela časť




Postup

  1. 1

    ako prvé pripravíme takéto, alebo podobné, „Zátišie s plieckom“ a postupne z neho odoberáme jednotlivé ingrediencie, vstupujúce do procesu

    Bravčové pre labužníkov podľa Slávka  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z čierneho piva, pikantného kečupu, klobásovo guľášovej zmesi (alebo mletej červenej štípľavej papriky) a ½ strúčikov pretlačeného cesnaku vyšľaháme zálievku a necháme ju prevoňať, než pripravíme mäso,

    Bravčové pre labužníkov podľa Slávka  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ktoré pokrájame na 30÷40 mm hrubé kusy; presvitajúceho mastného „pojiva“ sa nemusíme obávať, teplom sa vyškvarí a s ostatnými šťavami vytvorí „omáčku“ s úžasnou chuťou a vôňou; pláty mäsa obojstranne osolíme a posypeme v mažiari podrveným čiernym korením,

    Bravčové pre labužníkov podľa Slávka  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom ich prudko opečieme na bravčovej masti s olejom (7÷8´ na každej strane, než získajú aj na oko „šmačný“ červeno_hnedo-zlatý „kolor“), po otočení pridáme plátky z druhej ½ strúčikov cesnaku.

    Bravčové pre labužníkov podľa Slávka  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    než sa mäso opečie, narežeme „posyp“ z červenej cibule, šalotky a póru (ja som z toho veľkého na obr. narezal ~ 120 mm bielej časti) a rukou ho „zoskupíme“

    Bravčové pre labužníkov podľa Slávka  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ostáva ešte dostatok času na prípravu zeleninovej prílohy (kto má voči nej výhrady, zvolí si prílohu podľa svojich zvykov a chutí {ryža, cestovina, zemiaky, slovenská ryža, tarhoňa, chlieb}); ja som z červenej cibule, zelenej a červenej papriky, mladej cuketky a šampiňónov zostavil tzv. zeleninové „ražniči“ a v druhom pekáči biele a červené zemiaky s petržlenom (k nim v ½_čase pridám ½_ružičky kelu); posypem soľou a čMČK, zmiešam s PL oleja a opečiem na dva razy (počas „striedania“ strán pridám niekoľko hobliniek masla) pri 210 °C (425 °F)

    Bravčové pre labužníkov podľa Slávka  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    mäso, obojstranne opečené, podlejeme prevoňanou zálievkou, prikryjeme pokrievkou a 100÷120´ dusíme pri miernej teplote; priebežne ho obraciame, posypané drvenou rascou; na záver ešte veľmi dôležitá kontrola kvality výpeku „kromkou“ chleba (11. hod. na obr.),

    Bravčové pre labužníkov podľa Slávka  (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    celú zostavu pokryjeme cibuľovo-šalotkovo-pórovým „posypom“, vypneme zdroj tepla a na 5÷7´ prikryjeme

    Bravčové pre labužníkov podľa Slávka  (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ja som využil horúcu rúru po upečení zeleninovej prílohy, vypol som ohrev a v odkrytej panvici s mäsom som na malú chvíľku nechal „posyp“ obschnúť

    Bravčové pre labužníkov podľa Slávka  (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a takto labužnícke bravčové pliecko vyzeralo na tanieri

    Bravčové pre labužníkov podľa Slávka  (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    so Slávkom, tak ako aj s jeho jemnejším JA, milou Nadenkou, si rozumieme aj bez slov. Ja som sa túlal po čsl. vojenských letiskách a Slávek po Morave. Narodiť sa rozhodol pri malebnej Dyji, v Strachotíne, potom sa jeho otec, môj vzácny strejda Jenda, so svojimi 7 ratolesťami „na čas“ sťahoval do Českého Krumlova. Podľa doslovnej informácie Slávka: „přímo na dolní nádvoří zámku, hned na levo vedle medvědů“. Potom už prišla na radu Kunčina, kde som sa v r. 1970 objavil aj ja, v ktorej so svojou milovanou žienkou, Flérkó Naděnkó, prevádzkovali súkromnú firmu „Večerka u Blašků“. Vždy, keď som si chcel duševne odpočinúť, „fukol“ som sa na 7÷10 dní k mojemu „bratránkovi“na Vysočinu do Kunčiny pri Moravskej Třebovej. Obaja, spolu s našimi rodinami, sme z návštevy mali osoh. V kuchyni sme sa obracali o „dvesto_dvanásť“ a naviac sme občas u susedovcov dokázali, za 6÷8 hodín, vyprevadiť do zvieracieho raja i spracovať býčka a bravka naviac. No a na „vejměnek, fujas Matias“ späť na juh, do Pavlůvek, kde si po mäsiarčine „pričuchol“ aj k vinohradníctvu. Dovoľujem si Vám ho predstaviť aj s ukážkou jeho úrody.

    Bravčové pre labužníkov podľa Slávka  (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    koniec marca 2014 pred „sklípkem“: „Ako by nás jedna mater mala, v mlieku kúpavala, …“

    Bravčové pre labužníkov podľa Slávka  (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

klukodvody
Ojoj kamarádko vzdálený co to tu vystrájaš jak se na to mám jen dívat .Potom tam přidáš naše Moravské hrozno .Také hrozno mám též ,aj také podobné číslo na autě .Suprově si navařil .Hvězdičky jsem přidal a do k.k. jsem uložil .Teď jsem na tři dny v Bratislavě ,tak tu procházíme a hlavně jsem se na hotelu rychle skamarádil s kuchařem .No pozdravuj Tvojí lepší polovičku od nás a měj se fajnově .
jozka2
Vyborne spracovane jedlo ako od profesionala.5*
manya
toto musí byť dobré, ukladám a vyskúšam;
tinca
@sracz Ferinko robím podobne a vôbec rcp s pivom sú chutné.Ale dala by som si teraz v tej horúčave radšej to hrozno
aroooo
áno, hrozno ale aj to studené, recept bez diskusie eňo-ňuňo ukladá sa na horšie časy..., na mäso momentálne nemôžem ani pomyslieť, práve som doobedovala vynikajúci "birka perkelt" či ako sa to píše /baraní guláš kotlíkový/, ktorý sa známemu vynikajúcu podaril a daroval mi z neho, takže len fučím a idem radšej lúpať hrach....
klaudia968
@sracz dala by som si, aj keď momentálne nemôžem , ale perfektná inšpirácia na neskôr keď budem zdravá. Vyšlo ti to, vidieť že si aj v kuchyni ako doma. Ja ukladám a 5*.
mesiar50
Krásne fotky, úžasne vyzerajúce hrozno a velmi pekne a chutne pripravené jedlo.Priateľu @sracz k tomuto všetkému ti gratulujem a želám ti, len to najlepšie.
bubaya
Volské oko, zeleninové ražniči...... Načo také serepetičky a zdržovačky. Takéto jedlo sa má jesť rukami rovno z panvice a nie civilizovane pižlikať na porceláne príborovým nožíčkom. Potom sa mastná brada a ruky utrú do košele, zapije sa to pollitrom dobre oroseného piva, aby si tá svinka nemyslela, že ju zožrala líška, a mohutne sa odgrgne. Následne sa vyložia nohy na stôl a bude sa chlapsky oddychovať a tráviť. Toto je rodinný klenot, nie recept.
viera1
Mne sa tvoje recepty páčia,ale už druhýkrát vidím na foto krkovičku a píšeš,že pliecko.Nemám veriť tomu,čo vidím? Tak,či tak 5* a kk. ☺




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia