Foto: mesiar50
Dnes vam v tomto recepte ukazem aj to ako sa vykostuje bravcove pliecko.
Suroviny
Hlavná surovina: | |
2000 g |
|
Pomocné suroviny a koreniny: | |
200 ml |
|
|
|
3 ks |
|
2 ks |
|
(vegeta bez glutamanu) |
|
|
|
|
|
1 PL veľká (použil som domácu) |
|
4 ks |
|
6 PL |
|
Postup
-
1
Pliecko si umiestnime tak aby nam pretrcal ci uz cez stol, alebo pracovnu dosku.Zacneme tym,ze si narezeme kolennu cast.
-
2
Lavou rukou tlacime kolienko smerom nadol a spicom noza pohladame klb.
-
3
Vaziva v klbe prerezeme a kolienko odrezeme.
-
4
Dalej si na pliecku prerezeme kozu.
-
5
Tenku kozu zrezeme ako to vidiet aj na obrazku.
-
6
Kozu na pravej strane pliecka narezeme, potom ju pevne uchopime a uz len rezeme smerom od seba.Koza musi byt napnuta.
-
7
Tak a koza je dole.
-
8
Odrezeme krvavu cievu.
-
9
Na pliecku mame taku cast co nam tam trci a bude nam pri vykostovani zavadzat.Vidite ju vlavo.
-
10
Tu plachtu masa zrezeme.Rezeme smerom cez blanu.
-
11
Plachtu sme zrezali a ukaze sa nam pekne mramorovane maso.
-
12
Pliecko si otocime tak aby spikova kost bola od nas.Nacneme si mocingovu cast a postupujeme podla blany.
-
13
Dalej si narezeme okraj kosti.Robime to zo spicou noza, aby v mase neboli hlboke rezy.I ked vam to moze byt jedno, kedze z masa bude gulas a bude sa krajat na vacsie kocky.
-
14
Narezeme si aj druhu stranu spikovej kosti.
-
15
Prerezeme vazivo medzi lopatkovou kostou a spikovou kostou. Potom si narezeme maso na lopatkovej kosti
-
16
Maso z kosti je zrezane a kludne ho odtial mozete odrezat, nech nam tam nezavadzia.
-
17
Narezeme si kraje lopatkovej kosti.
-
18
Vrchnu cast pod lopatkovou kostou si musime narezat aby sme ju pri strhnuti lopatkovej kosti mohli pevne uchopit.Uvolni sa len ten kusok,to biele co vidite pod kostou.
-
19
Pravou rukou uchopime spikovu kost.
-
20
A lavou rukou strhneme lopatku.
-
21
Narezeme si vazivo na spodnej strane kosti.
-
22
Pokracujeme zrezavanim kosti a robime to prevazne spicou noza.
-
23
Z masa odstranime hrubu slachu.
-
24
Musime este vyrezat obydve chrupave casti z miesta kde sme vytrhli lopatku.
-
25
Nech sa vam paci a lopatka je bez kosti.
-
26
Odrezeme si krajsiu stehennu cast od lopatkovej casti.
-
27
Dalej zrezeme mocingovu cast od lopatkovej casti.Postupujeme podla blany.
-
28
Tak a maso mame naporcovane.
-
29
A teraz uz zacneme s pripravou gulasu.Umyte maso nakrajame na vacsie kocky.Ja som ich mal niektore aj cca.2,5 cm.
-
30
Paradajky vlozime do horucej vody a potom ich osupeme.
-
31
Posekame si paradajky, cibulu a cervenu papriku.Tu nemame zelenu tak som pouzil tu ktoru vidite na obrazku.
-
32
Do posmazenej cibuli primiesame cervenu papriku, paradajky a celu rascu.Zmes posmazime.
-
33
K posmazenemu lecovemu zakladu som pridal cervenu mletu papriku a dielo som kratko smazil.
-
34
K zakladu som prilial vino.
-
35
Na kocky porajane maso pomiesame s lecovym zakladom a dusime ho priblizne 1 hodinu a 20 minut.
-
36
Ku koncu varenia som nastruhal do jedla celu hlavku cesnaku a jedlo som dochutil solou, a ciernym mletym korenim.Dielo este kratko povarime, ochutname a ked treba tak znovu este dochutime. Hotove jedlo som podaval s nastruhanymi varenymi zemiakmi v supke.
perfektný recept, vo vlastnej šťave mám rád, ukladám a vyskúšam
každý učeň pochopí..ako pliecko vykostiť..
dľa popisu..foto..a tvojich rád..
si ukážkový kamarát..
je vôbec niekto-kto by ťa nemal rád..??
maj krásny máj..:-)
Dakujem ti velmi pekne.
Je to moja profesia mila Izabelka, ale ty si velmi sikovna, ked vies vykostit pliecko.Mas moju poklonu.
Dakujem ti pekne.
,, @radost prinasas mi do srdca, len radost."Nebolo to bohvie co, ale snaha bola.Tvoje rymy su vsetky velmi pekne a nielen pri mojom recepte.Srdecna vdaka.
Jasnacka, ze sa ucime az do smrti.Takto pripravene zemiaky sme zvykli podavat k smazenej krvy na domacich zakalackach.No krv bola premiesana s
takymito zemiakmi.Dakujem ti pekne @frezia68 .
Neni co dakovat,rado sa stalo.To ja di dakujem.
*****
Zlata si.Dakujem ti velmi pekne a tiez ta pozdravujem.
Keby bolo mozne tak ta by som ta rad ponukol.Dakujem ti pekne @jozka2 .
Od svojich 15 rokov pracujem s masom bez prestania.
Svoju profesiu mam naozaj rad.Vazim si tvoj komentar.Dakujem ti velmi pekne.
No s tym fotenim by som sa moc ani nechvalil.Fotim tabletom a pristroj je skor stavany na komunikaciu ako na fotenie, ale som rad ze sa ti fotky pacia a samotne jedlo tiez.Dakujem ti moc.
Keby som nebol masiar tak by som zacal od bodu 36..
uz len papat.Ty to rozhodne nemusis ovladat.Tuto instruktaz vykostovania som chcel venovat skor takym, ktory este doma zakalaju prasiatka.Srdecna vdaka.
Priatelu,taku plochu ocielku mam aj doma.Daroval mi ju starky ktory bol tiez masiar.F.Dick je znacka znama po celom svete a je hojne pouzivana I tu v nl.Moc ma potesilo, ze sa ti recept paci.Dakujem ti za pekny komentar.Zelam ti krasnu nedelu.
Velmi pekne dakujem.
Dakujem ti pekne priatelu.
Dakujem ti za pekne ohodnotenie.
Dakujem ti pekne.
Ty si sikulka..naucis sa to raz-dva.No ked sa bojis reznych ran tak by som odporucil rukavice proti reznym ranam.Ja som sa s nimi stretol v obchode so stavebnym materialom.Take rukavice sa daju prat aj v pracke.Jedlo sa nam mina..co som naozaj rad a dnes som pre istotu uvaril madarsky gulas.Srdecne ti dakujem.
Pekný,nielen dnešný deň želám.
Sikovna si nepochybne, ked sa vyznas aj v takychto zalezitostiach,ktore nepatria pod,, palec" neznejsieho pohlavia.Srdecne ti dakujem za pekny komentar a tiez ti
prajem krasny den.
Tvoj manzel a moj kolega musi byt ,, macher" vo svojom fachu.Sice zvykli aj nam merat casy kostenia, ked nas normovali no na sutaz sa dostanu, len ty najrychlejsi z rychlych.Neviem to uz presne, ale taketo
pliecko by mal jeden profi masiar vykostit za jednu minutu, ale neviem to presne kedze uz 20rokov nevykostujem maso.Samozrejme su tam prisne pravidla a okrem tych co si ty menovala tak na kosti nesmie byt ziadne maso.Na mojich kostiach je vela masa, mna by odtial hnali...ha..ha.Dakujem ti pekne a srdecne vas vsetkych pozdravujem.
Potesenie je na mojej strane,ze sa ti moja publikacia a jedlo paci.
Pozdravujem z nizozemska,teba aj toho zlateho chlapceka.
Dakujem ti velmi pekne.
Naozaj nemáš čo ďakovať.Klasický perkelt,ktorý sa pri pridaním horúcej vody, zeleniny a zemiakov zmení na gulášovú polievku.Po pridaní smotany do perkeltu ti zas vznikne tzv.paprikáš.Som rád, že sa ti jedlo páči.Srdečná vďaka.