Bravčové pliecko vo vlastnej šťave fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 2. mája 2015
Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept)
Foto: mesiar50

Dnes vam v tomto recepte ukazem aj to ako sa vykostuje bravcove pliecko.

Suroviny

Hlavná surovina:
2000 g
Pomocné suroviny a koreniny:
200 ml
3 ks
2 ks
 (vegeta bez glutamanu)
1 PL veľká (použil som domácu)
4 ks
6 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pliecko si umiestnime tak aby nam pretrcal ci uz cez stol, alebo pracovnu dosku.Zacneme tym,ze si narezeme kolennu cast.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Lavou rukou tlacime kolienko smerom nadol a spicom noza pohladame klb.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vaziva v klbe prerezeme a kolienko odrezeme.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dalej si na pliecku prerezeme kozu.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tenku kozu zrezeme ako to vidiet aj na obrazku.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kozu na pravej strane pliecka narezeme, potom ju pevne uchopime a uz len rezeme smerom od seba.Koza musi byt napnuta.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tak a koza je dole.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Odrezeme krvavu cievu.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na pliecku mame taku cast co nam tam trci a bude nam pri vykostovani zavadzat.Vidite ju vlavo.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tu plachtu masa zrezeme.Rezeme smerom cez blanu.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Plachtu sme zrezali a ukaze sa nam pekne mramorovane maso.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pliecko si otocime tak aby spikova kost bola od nas.Nacneme si mocingovu cast a postupujeme podla blany.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dalej si narezeme okraj kosti.Robime to zo spicou noza, aby v mase neboli hlboke rezy.I ked vam to moze byt jedno, kedze z masa bude gulas a bude sa krajat na vacsie kocky.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Narezeme si aj druhu stranu spikovej kosti.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Prerezeme vazivo medzi lopatkovou kostou a spikovou kostou. Potom si narezeme maso na lopatkovej kosti

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Maso z kosti je zrezane a kludne ho odtial mozete odrezat, nech nam tam nezavadzia.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Narezeme si kraje lopatkovej kosti.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Vrchnu cast pod lopatkovou kostou si musime narezat aby sme ju pri strhnuti lopatkovej kosti mohli pevne uchopit.Uvolni sa len ten kusok,to biele co vidite pod kostou.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Pravou rukou uchopime spikovu kost.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    A lavou rukou strhneme lopatku.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Narezeme si vazivo na spodnej strane kosti.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Pokracujeme zrezavanim kosti a robime to prevazne spicou noza.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    Z masa odstranime hrubu slachu.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 23
  24. 24

    Musime este vyrezat obydve chrupave casti z miesta kde sme vytrhli lopatku.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 24
  25. 25

    Nech sa vam paci a lopatka je bez kosti.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 25
  26. 26

    Odrezeme si krajsiu stehennu cast od lopatkovej casti.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 26
  27. 27

    Dalej zrezeme mocingovu cast od lopatkovej casti.Postupujeme podla blany.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 27
  28. 28

    Tak a maso mame naporcovane.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 28
  29. 29

    A teraz uz zacneme s pripravou gulasu.Umyte maso nakrajame na vacsie kocky.Ja som ich mal niektore aj cca.2,5 cm.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 29
  30. 30

    Paradajky vlozime do horucej vody a potom ich osupeme.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 30
  31. 31

    Posekame si paradajky, cibulu a cervenu papriku.Tu nemame zelenu tak som pouzil tu ktoru vidite na obrazku.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 31
  32. 32

    Do posmazenej cibuli primiesame cervenu papriku, paradajky a celu rascu.Zmes posmazime.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 32
  33. 33

    K posmazenemu lecovemu zakladu som pridal cervenu mletu papriku a dielo som kratko smazil.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 33
  34. 34

    K zakladu som prilial vino.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 34
  35. 35

    Na kocky porajane maso pomiesame s lecovym zakladom a dusime ho priblizne 1 hodinu a 20 minut.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 35
  36. 36

    Ku koncu varenia som nastruhal do jedla celu hlavku cesnaku a jedlo som dochutil solou, a ciernym mletym korenim.Dielo este kratko povarime, ochutname a ked treba tak znovu este dochutime. Hotove jedlo som podaval s nastruhanymi varenymi zemiakmi v supke.

    Bravčové pliecko vo vlastnej šťave (fotorecept) - obrázok 36

Diskusia k receptu

43 komentárov k receptu
Tak tomu se říká ukázka od mistra pro učně .Člověče milý to je nádhera a hotové jídlo takové ,že člověk hned dostane hlad .Moc si to užívám a viděl jsem tam i plochou vocílku a to nás můj mistr učil tu lopatku odloupnout .Mám ještě tu úplně starou bez rukověti jen s kroužkama .Nevím co víc napsat ,moc rád bych si o té práci povídal asi hodně dlouho ,protože je vidět ,že máš řemeslo v srdci a ne jen jako zaměstnání asi tak jako já kuchařinu .Jasných ***** a k.k. už jen pro tu precizní práci a krásnou noc moc zdravím .
@pusta1
No s tym fotenim by som sa moc ani nechvalil.Fotim tabletom a pristroj je skor stavany na komunikaciu ako na fotenie, ale som rad ze sa ti fotky pacia a samotne jedlo tiez.Dakujem ti moc.
@micanela
Keby som nebol masiar tak by som zacal od bodu 36..
uz len papat.Ty to rozhodne nemusis ovladat.Tuto instruktaz vykostovania som chcel venovat skor takym, ktory este doma zakalaju prasiatka.Srdecna vdaka.
@klukodvody
Priatelu,taku plochu ocielku mam aj doma.Daroval mi ju starky ktory bol tiez masiar.F.Dick je znacka znama po celom svete a je hojne pouzivana I tu v nl.Moc ma potesilo, ze sa ti recept paci.Dakujem ti za pekny komentar.Zelam ti krasnu nedelu.
Podľa tvojho popisu sa musím naučiť vykosťovať pliecko. výborný postup. Guľáš vo vlastnej šťave - výborný recept. Naši chlapi to majú najradšej a jedli by ho najmenej raz do týždňa. Tvoj je určite výborný, ako aj ostatné recepty, ktoré som vyskúšala. Ukladám aj tento.KK5*.
@motyka
Ty si sikulka..naucis sa to raz-dva.No ked sa bojis reznych ran tak by som odporucil rukavice proti reznym ranam.Ja som sa s nimi stretol v obchode so stavebnym materialom.Take rukavice sa daju prat aj v pracke.Jedlo sa nam mina..co som naozaj rad a dnes som pre istotu uvaril madarsky gulas.Srdecne ti dakujem.
@m äsiar50...toto snáď nepotrebuje komentár,iba veľké ďakujem. Veľmi pekná prezentácia:-).. nemám problém pri úprave mäsa,no Teba chvalim,že si si dal s tým toľko práce a podelil sa o odborné prevedenie.
Pekný,nielen dnešný deň želám.
Obdivujem ťa za trpezlivosť pri pridávaní receptov a fotiek, naozaj si zaslúžiš poklonu pre názorné ukážky postupov. Vykosťovanie vídam často u môjho manžela, máme aj niekoľko videí, ktoré pozeráme s návštevami, dokonca vlani bol manžel prvýkrát na súťaži, všetko je zvečnené, ide tam nielen o rýchlosť(to sú fukoty!)ale aj o presnosť a čistotu rezov, za to sa strhávajú body. Super návod aj výborné jedlo si prezentoval, dala by som viac ako 5*.
@ubka
Sikovna si nepochybne, ked sa vyznas aj v takychto zalezitostiach,ktore nepatria pod,, palec" neznejsieho pohlavia.Srdecne ti dakujem za pekny komentar a tiez ti
prajem krasny den.
@kukulienka71
Tvoj manzel a moj kolega musi byt ,, macher" vo svojom fachu.Sice zvykli aj nam merat casy kostenia, ked nas normovali no na sutaz sa dostanu, len ty najrychlejsi z rychlych.Neviem to uz presne, ale taketo
pliecko by mal jeden profi masiar vykostit za jednu minutu, ale neviem to presne kedze uz 20rokov nevykostujem maso.Samozrejme su tam prisne pravidla a okrem tych co si ty menovala tak na kosti nesmie byt ziadne maso.Na mojich kostiach je vela masa, mna by odtial hnali...ha..ha.Dakujem ti pekne a srdecne vas vsetkych pozdravujem.
Manžel má veľmi rád svoju prácu, ja ho zato obdivujem. A všetkých, ktorí ju robia. Na súťažiach sa prezentujú aj firmy, tie tam ľudí vysielajú, sú to naozaj napínavé chvíle, hlasno sa skanduje, no...ako teraz na hokeji :-) Pozdrav odovzdám, ďakujem:-)
Jedním slovem shrnuto "Bravo",děkuji za vynikající instrukce k vykostění masa a za lahodný recept na dušené masíčko.S radostí ukládám k vyzkoušení.
@marcipanek
Naozaj nemáš čo ďakovať.Klasický perkelt,ktorý sa pri pridaním horúcej vody, zeleniny a zemiakov zmení na gulášovú polievku.Po pridaní smotany do perkeltu ti zas vznikne tzv.paprikáš.Som rád, že sa ti jedlo páči.Srdečná vďaka.

Pridaj komentár k receptu: