Foto: marto990
Jedlo, ktoré pripravujem pravidelne aspoň jedenkrát do mesiaca, dnes som ho chcel pripraviť v remoske. Z technickým príčin :) som ale zamieril opäť k Zobraziť celý popisJedlo, ktoré pripravujem pravidelne aspoň jedenkrát do mesiaca, dnes som ho chcel pripraviť v remoske. Z technickým príčin :) som ale zamieril opäť k rúre. Pripravujem ho či z hovädzieho, ale aj bravčového mäsa, dnes som zvolil obe.
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
1,5 kg (hovädzie mäso) |
|
200 g |
|
|
|
4 ks |
|
4 ks |
|
0,7 l |
|
0,5 l |
|
|
|
|
|
|
|
3 ks |
|
|
|
|
|
1 lyžica |
|
2 lyžice |
|
2 strúčiky |
|
Príloha: | |
|
Postup
-
1
Cibuľu prekrojíme na polovicu a nakrájame na kolieska. Mrkvu nakrájame tiež na kolieska.
-
2
Mäso nakrájame na väčšie kúsky, 5x5 cm.
-
3
Na 3 lyžiciach masti a troche oleja, rozpálených, uškvaríme na menšie kúsky nakrájanú slaninku. Tú potom dierkovanou naberačkou vyberieme bokom.
-
4
Na masti postupne sprudka opečieme osušené kúsky mäsa.
-
6
Odkladáme ich opäť bokom.
-
7
Do hrnca potom pridáme cibuľu a mrkvu.
-
8
Opekáme, kým sa cibuľa a mrkva nezapečú.
-
9
Ku zelenine potom pridáme na kúsky opečené mäso.
-
10
Prilejeme vývar spolu s paradajkovým pretlakom.
-
11
A víno. Mäso by malo byť skoro celkom zakryté tekutinou.
-
12
Pridáme bilinky, čerstvé alebo sušené, bobkový list, lyžicu ríbezľového lekváru a pretlačíme cesnak. Premiešame. Ochutnáme, pokiaľ by bola tekutina od vína o niečo kyslejšia, môžete pridať trošku cukru.
-
13
Na ohni necháme len do chvíle, kým začne tekutina bublať. Necháme bublať 5 minút a posypeme 2 lyžicami múky. Premiestnime do vyhriatej rúry a pečieme prikryté cca 1 a pol hodinu, 2 hodiny, pri teplote 180 stupňov. Tekutina by mala po celú dobu jemne pobublávať, tak teplotu upravíme aj podľa toho. Každú polhodinku premiešame.
-
14
Keď uplynie hodinka a pol, vyberieme jedno mäsko, malo by ísť nakrájať vydličkou. Keď je mäsko hotové, do hrnca pridáme na zjemnenie 2 lyžice masla.
-
15
Podávame s knedľou, ale chutí aj s chlebíkom. Najlepší je vždy na druhý deň. Dobrú chuť.
Vôbec varili otrasne, mladí chlapci, človek by čakal, že sú nabití vedomosťami zo školy, ale kdeže.....
Každý boží deň na obed i na večeru jedna univerzálna hnedá a jedna žltá omáčka, tou polievali všetko to úplne tvrdé mäso! Jedlám pridávali názvy asi podľa toho, čo im momentálne napadlo a vyskytovalo sa tam napr. kurča po čínsky (podľa mňa zvyšky mäsa, zeleniny a húb, doplnené sójovou omáčkou, veď čínske jedlá majú svoje názvy, alebo už nie!?), cestoviny so smotanovou omáčkou, rezance s piškótami, tie ma dorazili načisto, to hocikto nevymyslí.
Je tu podstatne lepší recept na beef bourguignon (od @sjuz ), ale aj tento má aspoň základy správne.
k vycitke, ze chybaju nie len huby len tolko, ze podla receptu Julie Child huby nechybaju..a mne osobne uz duplom nie..
dik za konstruktivne komentare, nvm ze ci len k mojim receptom su take akcne, uz sa to stava trochu zvykom, no som rad ze sa ozvete, ci sa Vam nieco paci alebo nie..vedzte, ze sa snazim varit co najlepsie za lacny peniaz, a mozno len este tolko, ze radsej uz bez hovadzieho a z bravcoveho ako ich miesat na toto jedlo dokopy..
@tiginko , ale ano,neman problem zmenit si nazov,ci opravit tagy ako pri kapustovom hrnci namiesto eintopfu,ked vacsia cast nazor, kt si v komente precitam ma recht,netvrdim ze vo vsetkom;))..
Hlavne neberte vsetko tak extremne vazne,skuste obmienat drahe al nedostupne ingrediencie za dostupne Vam a Vasej penazenke, a uzivajte si dobre jedlo..
komentare su od vacsiny z nas mienene v dobrom, nie sme vsetci vyryvaci.
paci sa mi, ako reagujes a zelam ti tu vela prijemnych chvil.
okolo receptov s originalnymi nazvami si mozes vzsmnut, ze sa najdu komenty podobneho typu myslene bez urazky.
a to s tym zimnym jedlom, tak prepac, ty v lete ani slepaciu polievku nevaris, ani gulasik si nechodis na chatu varit, ani masko plnene hubami a udenym syrom si neogrilujes ze, lebo to je vsetko zimne jedlo..uz si trapna
@mariamka ,moralna policia?
Rad ukazem,co som navaril,o to viac by ma potesilo,keby niekoho moje recepty inspirovali,ak kef nie su dotiahnute k dokonalosti,ale o tu mi v mojej kuchyni ani tak neide..a ani o to,tvarit sa ako varechac,nadclovek..
Moja..