Bravčové na mrkve a cibuľke (fotorecept)
Autor receptu: marto990
Jedlo, ktoré pripravujem pravidelne aspoň jedenkrát do mesiaca, dnes som ho chcel
pripraviť v remoske. Z technickým príčin :) som ale zamieril opäť k rúre. Pripravujem ho či z
hovädzieho, ale aj bravčového mäsa, dnes som zvolil obe.
10 porcií |
80 minút príprava |
90 minút na 180-200 °C |
Postup
- Cibuľu prekrojíme na polovicu a nakrájame na kolieska. Mrkvu nakrájame tiež na kolieska.
- Mäso nakrájame na väčšie kúsky, 5x5 cm.
- Na 3 lyžiciach masti a troche oleja, rozpálených, uškvaríme na menšie kúsky nakrájanú slaninku. Tú potom dierkovanou naberačkou vyberieme bokom.
- Na masti postupne sprudka opečieme osušené kúsky mäsa.
- Odkladáme ich opäť bokom.
- Do hrnca potom pridáme cibuľu a mrkvu.
- Opekáme, kým sa cibuľa a mrkva nezapečú.
- Ku zelenine potom pridáme na kúsky opečené mäso.
- Prilejeme vývar spolu s paradajkovým pretlakom.
- A víno. Mäso by malo byť skoro celkom zakryté tekutinou.
- Pridáme bilinky, čerstvé alebo sušené, bobkový list, lyžicu ríbezľového lekváru a pretlačíme cesnak. Premiešame. Ochutnáme, pokiaľ by bola tekutina od vína o niečo kyslejšia, môžete pridať trošku cukru.
- Na ohni necháme len do chvíle, kým začne tekutina bublať. Necháme bublať 5 minút a posypeme 2 lyžicami múky. Premiestnime do vyhriatej rúry a pečieme prikryté cca 1 a pol hodinu, 2 hodiny, pri teplote 180 stupňov. Tekutina by mala po celú dobu jemne pobublávať, tak teplotu upravíme aj podľa toho. Každú polhodinku premiešame.
- Keď uplynie hodinka a pol, vyberieme jedno mäsko, malo by ísť nakrájať vydličkou. Keď je mäsko hotové, do hrnca pridáme na zjemnenie 2 lyžice masla.
- Podávame s knedľou, ale chutí aj s chlebíkom. Najlepší je vždy na druhý deň. Dobrú chuť.