Bravčové na mrkve a cibuľke (fotorecept)

Autor receptu: marto990

Jedlo, ktoré pripravujem pravidelne aspoň jedenkrát do mesiaca, dnes som ho chcel pripraviť v remoske. Z technickým príčin :) som ale zamieril opäť k rúre. Pripravujem ho či z hovädzieho, ale aj bravčového mäsa, dnes som zvolil obe.

10
porcií
80 minút
príprava
90 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Cibuľu prekrojíme na polovicu a nakrájame na kolieska. Mrkvu nakrájame tiež na kolieska.
  2. Mäso nakrájame na väčšie kúsky, 5x5 cm.
  3. Na 3 lyžiciach masti a troche oleja, rozpálených, uškvaríme na menšie kúsky nakrájanú slaninku. Tú potom dierkovanou naberačkou vyberieme bokom.
  4. Na masti postupne sprudka opečieme osušené kúsky mäsa.
  5. Odkladáme ich opäť bokom.
  6. Do hrnca potom pridáme cibuľu a mrkvu.
  7. Opekáme, kým sa cibuľa a mrkva nezapečú.
  8. Ku zelenine potom pridáme na kúsky opečené mäso.
  9. Prilejeme vývar spolu s paradajkovým pretlakom.
  10. A víno. Mäso by malo byť skoro celkom zakryté tekutinou.
  11. Pridáme bilinky, čerstvé alebo sušené, bobkový list, lyžicu ríbezľového lekváru a pretlačíme cesnak. Premiešame. Ochutnáme, pokiaľ by bola tekutina od vína o niečo kyslejšia, môžete pridať trošku cukru.
  12. Na ohni necháme len do chvíle, kým začne tekutina bublať. Necháme bublať 5 minút a posypeme 2 lyžicami múky. Premiestnime do vyhriatej rúry a pečieme prikryté cca 1 a pol hodinu, 2 hodiny, pri teplote 180 stupňov. Tekutina by mala po celú dobu jemne pobublávať, tak teplotu upravíme aj podľa toho. Každú polhodinku premiešame.
  13. Keď uplynie hodinka a pol, vyberieme jedno mäsko, malo by ísť nakrájať vydličkou. Keď je mäsko hotové, do hrnca pridáme na zjemnenie 2 lyžice masla.
  14. Podávame s knedľou, ale chutí aj s chlebíkom. Najlepší je vždy na druhý deň. Dobrú chuť.