Bravčové koleno po mojom fotorecept

alex100 - fotkaalex100, 3. novembra 2010
Bravčové koleno po mojom (fotorecept)
Foto: alex100

Keď som ešte nevedel, že nejaká stránka www.varecha.sk existuje, robil som bravčové koleno. Keďže som nemal žiadny recept , tak som si ho vymyslel a vzniklo toto vareno-pečené kolienko a je výborné.

8
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

3 ks, menšie
1 dc
6 strúčikov
1 KL
1 PL
2 KL, tmavá
5 PL
2 KL
 ako príloha 1
2 ks, stredne veľká ako príloha 1
1 KL
 ako príloha 2

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do veľkého hrnca dáme variť dobre umyté bravčové kolienka. Vodu posolíme ale nie moc. Stačia 2 polievkové lyžice. Keď budú kolienka mäkké, mäso sa musí oddeľovať od kosti, vyberieme ich, vykostíme, pokrájame na stredne veľké kúsky a odložíme. Z vývaru si odložíme približne 3-4 deci. Budeme ho potrebovať.

    Bravčové koleno po mojom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykostené kolená, ako som už vyššie spomenul nakrájame na stredne veľké kúsky a vložíme do pekáča, kde ich budeme piecť.

    Bravčové koleno po mojom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Teraz si pripravíme marinádu, alebo zmes na koleno. Do menšej misky postupne dáme olej, pretlačený cesnak, soľ, čierne korenie, mletú červenú papriku, sójovú omáčku a kečup. všetko to zamiešame až bude hmota jednoliata a bez hrudiek. Potom ju vylejeme na pripravené kolienko a rukou premiešame aby všetko bolo ochutené. Koleno nakoniec podlejeme vývarom z kolena a dáme piecť do rúry.

    Bravčové koleno po mojom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto to vyzerá pred tým ako to dáme piecť.

    Bravčové koleno po mojom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keďže mäso je už mäkké, tak ho opečieme len asi 30 minút, tak aby bolo pekne pripečené.

    Bravčové koleno po mojom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ako prílohu si udusíme kyslú kapustu a to nasledovne. Na oleji si speníme pokrájanú cibuľku, do nej potom dáme kapustu, podlejeme 1 deci vody a dusíme do mäkka asi 30 minút. Teraz treba však spraviť niečo, čo nikto nechápe ale bez toho by to nebolo ono. Keď sa voda z kapusty odparí tak ju necháme ešte trochu prismažiť tak aby ostala priilepená na dne hrnca. Keď bude trošku, ja hovorím "prihoretá", tak sa do kapusty vleje trochu vody a posype sa trochou mletej papriky. Kapustu potom n miernom ohni miešame aby na dne hrnca neostalo nič nalepené. Kapusta musí mať peknú hnedú farbu. A je hotovo. Dobrú chuť. Ešte uvaríme zemiaky a môžeme podávať. Prajem dobrú chuť.

Diskusia k receptu

30 komentárov k receptu
Kolienka robím častejšie, buď jedno veľké, alebo 2-3 malé, varím, pečiem. Aj tá kapusta sa mi pozdáva, mama podobnú robievala k jaterniciam, bola taká, ako píšeš, Alex100, bez šťavyyy, hnedastá, len neviem, ako ju robila, možno podobne.
Vedieť jedlo správne "pripáliť" je umenie. Ja tak nechám pripaľovať hovädzí guláš, všetku vodu nechám vydusiť a keď sa trošku "chytí", podlejem ho horúcou vodou. Má to dva efekty, čím menej šťavy frfle v kastróle, tým lepšie sa rozvarí cibuľa a druhým je pekná farba šťavy.
No, koleno je moja láska. Keď ho vyťahujem s trúby, vždy si pred níám kľaknem s úctou na kolená. Ttakto som ho však nikdy nerobil. Vyskúšam, a určite poďakujem.
Super receptík, koleno som ešte nepiekla - práve včera manžel spomínal, že by si dal..... Ja robím inak kolienko, keď budem robiť to moje dám receptík. Ale tento isto-iste skúsim. Ukladám do KK.
A zasa mám dvojníka. Takéto koleno a kapusta nemá chybu, môžem doporučiť každému (teda nám to takto chutí roky rokúce). Netreba dve hodiny stáť pri grile, či rúre a potierať, potierať, potierať... A tú vodu nevylievať, je z nej výborná polievka (zeleninová, fazuľová, šošovicová, hŕstková...)
Tak ja referujem že kolienko je jedna báseň, no s kapustou som si nevedel poradiť. Ja mám totiž všetky hrnce s takým povrchom, že sa tam nič nepripečie a tak to nešlo, už som tam nemal ani kvapku tekutiny a furt sa to nepripekalo... Ale aj tak je výborná! Páči sa mi tá kombinácia kapusty so zemiakmi! Dávam 5hviezd :-)))

Pridaj komentár k receptu: