Bravčová panenka v slanine
Bravčová panenka v slanine

Bravčová panenka v slanine s hubovou omáčkou fotorecept

afataga - fotkaafataga, 23. júna 2019
Bravčová panenka v slanine s hubovou omáčkou (fotorecept)
Foto: afataga

Rýchle, pomerne jednoduché a podľa mňa výborné, aj keď nie moc fotogenické.

2
porcie
10 minút
príprava
18 minút
na 190 °C

Suroviny

350 g
4 plátky
 (z mlynčeka)
2 KL (alebo masť)
Omáčka:
200 ml
1 KL ( alebo maslo)
250 ml
3 PL (strúhaný)




Postup

  1. 1

    Ráno som si namočila huby, ale len aby boli ponorené. Neskôr som ich uvarila asi 20 minút tak, aby sa všetka voda vyvarila a chuť zostala. Pridala som soľ, rascu a kúsok ghi a odložila bokom.

    Bravčová panenka v slanine s hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Asi hodinu pred prípravou som vybrala panenku z chladničky, osušila som ju a pokorenila. Tesne pred prípravou trochu osolila a zamotala do slaniny, previazala motúzom. Panenku som prudko opiekla na panvici zo všetkých strán, spolu asi 3 min. Tu je pred opekaním.

    Bravčová panenka v slanine s hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzi tým som si dala zohriať rúru na 190 °C. Panenka na panvici:

    Bravčová panenka v slanine s hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď bola opečená, dala som ju na malý pekáčik a šup do rúry na 15 minút. Mám odskúšané, že ak je bez slaniny, stačí 10-12 minút podľa jej veľkosti. No a ideme na omáčku: Do panvice po panenke som vyliala smotanu, treba miešať do zdivenia, lebo chce vyjsť na prechádzku, miešala som asi 5 minút, kým sa upokojila, pridala som pripravené huby a syr, chvíľu miešala, kým sa syr roztopil, ochutnala, trochu osolila, viac netreba, aby som neprebila hubovú chuť.

    Bravčová panenka v slanine s hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Počkali sme chvíľočku na panenku, príloha ľubovoľná. A keďže jedlo je málo farebné, pokúsim sa vylepšiť celkový dojem :-)

    Bravčová panenka v slanine s hubovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

mijaita
Panenku mas krasnou, ja ji delam na masilku. neni z nejakeho tuplovaneho pasika? Nejaka velika! Ja mam vetsinou takovou hubenejsi. Omacka super, urcite dobry jidlo. Chybi mi tam hromada drceneho pepre a vubec mi tam nesedi ten syr. Nevadi, inspirace probehla, bude panenka s houbama :-) A fotka je hezka!
buchtabuchta
Do placu mi je, jemna chut lesnych hribov sa prehlusi syrom. Naco????? A aby toho nebolo dost, tak este aj slaninou, dufam ze udenou, ziadna pancetta. Vidim ze na Slovensku sypete syr na vsetko a do vsetkeho, nic sa nezmenilo.
siisa
Výborný recept. Viem, že ty prílohy nemusíš, ale keby si jedla, akú by si chuťovo k tomu odporučila ?
afataga
Dakujem dievcence a tu par slov na vysvetlenie:
@mijaita ja som robila na ghi, co je vlastna sestra masla, korenie je pod slaninou schovane, ale s mierou, co sa tyka syra, volila som chutovo co najmenej vyrazny, je tam na zahustenie miesto muky. Ano bola dost velka, mala cca 1 kg cela. Vetu ohladom fotky beriem ako milosrdnu loz :-), neviem to pekne naservirovat.
@buchtabuchta ak si sa uz vyplakala, precitaj si vyssie, syr som nesypala na, ale do na zahustenie, panenka sa bezne obaluje do slaniny, skus si najst aj ine rcp. mozno budes prekvapena.
@siisa asi mlade zemiaky s maslom a vnatou
motyka
Jedlo je určite výborné, ale u nás by - najmä u chlapov nemohlo byť bez prílohy.
buchtabuchta
Jaj takze ked nasypes syr NA a nie DO tak ho tam nebude citit? Zaujimave. Na zahustenie staci povarit slahackovu smotanu, odpari sa tekutina a omacka zostane kremova, husta, chut hribov zachovana. Netreba setrit, aj ten eidam nieco stoji.
afataga
@Buchtabuchta (25.6.2019 09:28)

Priznaj sa, ze si nedavala pozor, ked ste mali citanie, kde vidis hriby a eidam???
No ale zas si sa nieco zaujimave dozvedela :-).
bembo
Dnes som Tvoj recept vyskúšal.Trochu som neustriehol čas pečenia(cca 5 min),ale všetko dopadlo na "výtečnou".Mesko a omáčka boli výborné.Omáčku by som nazval hríbový ekrazit.Bude to zrejme tým,že voda v ktorej boli namočené hríby sa nevyliala,ale nechala odpariť.Moja polovička si želala hranolky(pôvodne som chcel ryžu),tak som jej vyhovel.Tak pekný zvyšok nedele,a tradične keď chválim,prikladám aj obrázky.


afataga
@Bembo (14.7.2019 14:19)

Tesim sa, ze si vyskusal a ze vam chutilo, nabuduce bud kratsie na panvici, alebo v rure len tych 12 min., ono zalezi aj od hrubky masa, ja som mala taku macatu. Ale verim, ze na chuti to nic neubralo. S tou omackou mas pravdu, ja vodu nikdy nevylievam, je tam predsa ta chut, pride mi to skoda a z par zrniek prachu este nik neumrel :-). Dakujem za foto.
1x bembo
paradis1
Toto je zatial najlepší recept na panenku. Mäsko aj omáčka veľmi fajn. Omáčku som síce robil bez syra, ale je neskutočne chutná a tá vôňa je unikátna.
@afataga , vďaka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia