Bravčová panenka so šampiňónovým prelivom

Autor receptu: evusik

Moja prvá cesta do zahraniča po revolúcii viedla do Paríža, tešila som sa ako malé decko a v ničom som nebola zklamaná, Louvre, Notre Dame, Eifelovka a všetky tie úžasné kultúrne pamiatky a umelci maľujúci pri Seine to všetko ma ohúrilo, očarilo a Paríž ma načisto dostal. Keď som bola plná zážitkov povedala som si že mi už chýba len ten kulinársky. Bolo to hriešne drahé a bolo to jedlo ktoré tu uvádzam, určite to nie je presná kópia ale takto som si to zapamätala.

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. keďže sa jedná o minútka treba si to naplánovať tak aby mäso aj zemiaky boli hotové v rovnakú dobu. Takže asi pol hodinu pred servírovaním dáme piecť zemiaky. Zemiaky v šupe dobre vydrhneme. Ja to robím tak, že zoberiem novú drátenku - nie drôtenú - rozbalím ju a dostanem taký valec ako rukáv, do toho rukáva vložím zemiak a dobre ho pod tečúcou vodou vydrhnem. Tak sa napríklad perfektne čistia nové zemiaky. Vymyslel to pred rokmi môj manžel, pre ktorého čistenie nových zemiakov bola piplačka, tak sa vynašiel.
  2. Vydrhnuté zemiaky prekrojíme a reznou stranou ich položíme na vymastený plech a dáme piecť asi na 20 min. na 230°, samozrejme záleží na zemiakoch. Keď sú zemiaky takmer upečené opočíme ich reznou plochou hore do stredu dáme asi tak pol lyžičky bylinkového masla a posypeme nadrobno pokrájanou šunkou a dáme už len zapiecť pokiaľ nám šunka nesčervenie. Bylinkové maslo: do zmäknutého masla zamiešame bylinky, ja dávam provensálske
  3. Ako sa nám pečú zemiaky nachystáme si panenku. Ak treba odblaníme, nakrájeme asi na 3 cm vysoké koliečka, mierne ich rukou roztlačíme a aby nestratili tvar, obtočíme ich dokola potravinárskym motúzikom. Mierne okoreníme bielym korením a sprudka opečieme z každej strany - len krátko, potom osolíme, to preto aby všetka šťava zostala vnútri a panenku ešte opekáme tak 4 minúty z každej strany.
  4. Šampiňónový preliv: do kastrólka si dáme šampiňóny aj s nálevom, fantastické je to z dubákov - to hádam ani francúzi netušia aké je to dobré - takže ak robíme z čerstvých hríbov, tieto najskôr podusíme na oleji a troche vody. Pridáme smotanu na varenie, prípadne šľahačku, povaríme, osolíme, dochutíme drvenou rascou a rozmixujeme.
  5. Neuvádzala som množstvá, lebo si myslím že to nie je dôležité, všetko závisí od množstva panenky a počtu stravníkov.