Bravčová panenka
Bravčová panenka

Bravčová panenka s tmavými ringlotami fotorecept

sracz - fotkasracz, 31. marca 2017
Bravčová panenka s tmavými ringlotami (fotorecept)
Foto: sracz

Históra kucháskeho umenia nás už z dávej minulosti dostatočne informuje, že muži sa za šporákom nestratia. Rád a hrdo sa hlásim k tým, ktorí Zobraziť celý popisHistóra kucháskeho umenia nás už z dávej minulosti dostatočne informuje, že muži sa za šporákom nestratia. Rád a hrdo sa hlásim k tým, ktorí sa zručnosťou v zástere, dokážu postarať ako o svoj žalúdok, tak aj o chuťové poháriky svojej rodiny, priateľov, či o zástupy záujemcov a odvážlivcov. Dosiahnuté výsledky v racionálnej výžive ma povzbudili a tak rád experimentujem s novotami. Obdivujem ženy aj s vareškami v rukách, preto si Vás dovolím informovať o mojom variante chuťovky Lidia Bastianich.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 - 6 PL
3 - 4 PL
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby (jalovec)
1 500 - 2 000 g
2 - 3 ks
600 - 800 g (zajačik)
1 - 2 väčšie ks
4 - 6 ks (zrelé)
2 - 3 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    pekáč na zemiaky i panvicu na opečenie mäsa vymastíme rastlinným olejom a všetko potrebné pripravíme na dosah rúk

    Bravčová panenka s tmavými ringlotami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pretože pečenie zemiakov potrvá dlhšie, ako príprava bravčovej panenky (podľa kamaráta a kolegu v „šurci“ @kimlo bravčovej bábiky), začal som nimi. Poriadne „vydrhnuté“ kefkou na zeleninu, pod tečúcou vodou, som ich pokrájal na 1/6÷1/8, vložil do pekáča s 2 PL oleja, posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), rukami premiešal, na vrch rozložil plátky červenej kápie a dal na 14÷16´ piecť do rúry vyhriatej na 200 ºC (400÷420 ºF); potom som sa venoval panenke,

    Bravčová panenka s tmavými ringlotami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ktorú som po odblanení, dočistení, umytí a osušení, pokrájal asi na 40÷50 mm široké „klátiky“,

    Bravčová panenka s tmavými ringlotami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vložené do plastového vrecúška, jemne vyklepal asi na 15 mm hrúbku (!!! tak to robila aj Lidia, ale na budúce nechám „klátiky“ v celku, nevyklepané!!!),

    Bravčová panenka s tmavými ringlotami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    každý posypal, obojstranne, soľou, čMČK a čerstvo pomletou borievkou

    Bravčová panenka s tmavými ringlotami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a opiekol na olejovo_maslovej „emulzii“ do pekného červeno_hneda, obojstranne po minúte-dvoch; potom som plátky mäsa povyberal na pomocný tanier, prikryl ich druhým a odložil,

    Bravčová panenka s tmavými ringlotami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    než som umyté, vykôstkované a pokrájané ringlóty a veľkú červenú cibuľu,

    Bravčová panenka s tmavými ringlotami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vložené do panvice s výpekom po mäse orestoval, za občasného premiešania, asi 2÷3 minúty,

    Bravčová panenka s tmavými ringlotami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    po ktorých som k nim na 5 minút vrátil už opečené plátky mäsa a prikryté spoločne podusil; medzitým uplynul „polčas“ pečenia zemiakov a kápie, ktoré som poobracal, pokryl hoblinkami masla a plátkami kápie, tentoraz neopečenou stranou hore a dopiekol ešte zo 10÷12 minút.

    Bravčová panenka s tmavými ringlotami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pred dodusením mäsa a ringlôt som zostavu pokropil 2÷3 PL octu z červeného vína; premiešal, nechal odpariť a

    Bravčová panenka s tmavými ringlotami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    mohol som servírovať, doplnené opečenými zemiakami, plátkami kápie a ozdobené pokrájanou petržlenovou vňaťou

    Bravčová panenka s tmavými ringlotami (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

julica
Super nápad, len by som po toľkom pečení už nenechávala panenku "dodusiť", to hádam aj stvrdla, nie?
ziegelfeld1968
@Patroveckypitrs (1.4.2017 15:16)
To ho naučili tak variť kuchári v lampasáckych vývarovniach keď slúžil ako dôstojník z povolania v armáde ktorá bránila celosvetový mier a teraz žije v krajine ktorá ohrozovala tento mier.

2x root a sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia