Bravčová panenka s tmavými ringlotami fotorecept
Foto: sracz
Históra kucháskeho umenia nás už z dávej minulosti dostatočne informuje, že muži sa za šporákom nestratia. Rád a hrdo sa hlásim k tým, ktorí Zobraziť celý popisHistóra kucháskeho umenia nás už z dávej minulosti dostatočne informuje, že muži sa za šporákom nestratia. Rád a hrdo sa hlásim k tým, ktorí sa zručnosťou v zástere, dokážu postarať ako o svoj žalúdok, tak aj o chuťové poháriky svojej rodiny, priateľov, či o zástupy záujemcov a odvážlivcov. Dosiahnuté výsledky v racionálnej výžive ma povzbudili a tak rád experimentujem s novotami. Obdivujem ženy aj s vareškami v rukách, preto si Vás dovolím informovať o mojom variante chuťovky Lidia Bastianich.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4 - 6 PL |
|
3 - 4 PL |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby (jalovec) |
|
1 500 - 2 000 g |
|
2 - 3 ks |
|
600 - 800 g (zajačik) |
|
1 - 2 väčšie ks |
|
4 - 6 ks (zrelé) |
|
2 - 3 PL |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
pekáč na zemiaky i panvicu na opečenie mäsa vymastíme rastlinným olejom a všetko potrebné pripravíme na dosah rúk
-
2
pretože pečenie zemiakov potrvá dlhšie, ako príprava bravčovej panenky (podľa kamaráta a kolegu v „šurci“ @kimlo bravčovej bábiky), začal som nimi. Poriadne „vydrhnuté“ kefkou na zeleninu, pod tečúcou vodou, som ich pokrájal na 1/6÷1/8, vložil do pekáča s 2 PL oleja, posypal soľou a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), rukami premiešal, na vrch rozložil plátky červenej kápie a dal na 14÷16´ piecť do rúry vyhriatej na 200 ºC (400÷420 ºF); potom som sa venoval panenke,
-
3
ktorú som po odblanení, dočistení, umytí a osušení, pokrájal asi na 40÷50 mm široké „klátiky“,
-
4
vložené do plastového vrecúška, jemne vyklepal asi na 15 mm hrúbku (!!! tak to robila aj Lidia, ale na budúce nechám „klátiky“ v celku, nevyklepané!!!),
-
5
každý posypal, obojstranne, soľou, čMČK a čerstvo pomletou borievkou
-
6
a opiekol na olejovo_maslovej „emulzii“ do pekného červeno_hneda, obojstranne po minúte-dvoch; potom som plátky mäsa povyberal na pomocný tanier, prikryl ich druhým a odložil,
-
7
než som umyté, vykôstkované a pokrájané ringlóty a veľkú červenú cibuľu,
-
8
vložené do panvice s výpekom po mäse orestoval, za občasného premiešania, asi 2÷3 minúty,
-
9
po ktorých som k nim na 5 minút vrátil už opečené plátky mäsa a prikryté spoločne podusil; medzitým uplynul „polčas“ pečenia zemiakov a kápie, ktoré som poobracal, pokryl hoblinkami masla a plátkami kápie, tentoraz neopečenou stranou hore a dopiekol ešte zo 10÷12 minút.
-
10
Pred dodusením mäsa a ringlôt som zostavu pokropil 2÷3 PL octu z červeného vína; premiešal, nechal odpariť a
-
11
mohol som servírovať, doplnené opečenými zemiakami, plátkami kápie a ozdobené pokrájanou petržlenovou vňaťou
To ho naučili tak variť kuchári v lampasáckych vývarovniach keď slúžil ako dôstojník z povolania v armáde ktorá bránila celosvetový mier a teraz žije v krajine ktorá ohrozovala tento mier.