Bravčová kotleta s hubovým šalátom

Vojtech Artz
šéfkuchár spoločnosti Metro, 4. februára 2011
Bravčová kotleta s hubovým šalátom
Foto: Petr Stádník
4
porcie

Suroviny

1 kg s kosťou
250 g
2 ks
280 g
80 g
20 g
40 g
40 g




Postup

  1. 1

    Bravčové karé v celku s kosťou - kosti si očistíme nožom, osolíme, premastíme olejom a opečieme zo všetkých strán na panvici. Potom dopečieme v rúre na 150°C (podľa veľkosti, 57°C vnútorná teplota). Hotové mäso vyberieme z rúry a pomastíme maslom, necháme mäso odležať v zhruba 60°C teple minimálne pol hodiny. Zemiaky uvaríme najlepšie deň vopred v šupke do mäkka. Studené nastrúhame na hrubom strúhadle. Tesne pred opekaním zamiešame s vajcom a korením.

  2. 2

    Panvicu rozohrejeme na teplotu, aby sa olej nepálil a naplníme zemiakovou hmotou takmer až po okraj, znížime teplotu a zľahka opekáme, pokiaľ sa neutvorí zlatistá pevná kôrka, potom otočíme ako palacinku a dopekáme aj z druhej strany. Pre správnu farbu pridáme trošku masla (môžeme dopiecť aj vo vyhriatej rúre). Zo zemiakovej placky vykrojíme tvar aký potrebujeme.

  3. 3

    Sterilizované huby zľahka prehrejeme a premiešame so šalátikom, cibuľkou, soľou a olivovým olejom. Do výpeku z masa pridáme trochu hrubozrnnej horčice, pečenú mäsovú šťavu, studené maslo a zahrejeme. Mäso nakrájame na porcie a podávame.

  4. 4

    Náš tip: Šalát frisée alebo kučeravý šalát je variantom endívie. Má rozstrapkané okraje a rafinovane horkastú chuť, čím spestrí šaláty.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia