Bratislavské rožky, slávne prešporské bajgle alebo záviny fotorecept

zuzana300 - fotkazuzana300, 25. februára 2017
Bratislavské rožky, slávne prešporské bajgle alebo záviny (fotorecept)
Foto: Zuzana300

Zo starej kuchárskej knihy od mojej nebohej svokry, ktorú vydal Mestský ženský spolok v Trenčíne v roku 1948, vyberám úžasné bratislavské rožky, ktoré nemôžu Zobraziť celý popisZo starej kuchárskej knihy od mojej nebohej svokry, ktorú vydal Mestský ženský spolok v Trenčíne v roku 1948, vyberám úžasné bratislavské rožky, ktoré nemôžu v našej rodine chýbať pri každej slávnostnej príležitosti a sviatkoch, akými sú Vianoce a Veľká noc. Predkladám vám ich s láskou, pretože sú tie najlepšie a najtradičnejšie, aké ste kedy mohli ochutnať. Nič sa im nevyrovná. Robievam striedavo rožky, aj závin, alebo oboje.

30
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
250 g
70 g
30 g
4 PL
2 ks
1 KL
Plnka 1:
150 g
150 g
120 ml
1/2 bal
Plnka 2:
150 g
150 g
120 ml
1 ČL
1/2 bal




Postup

  1. 1

    Odvážime orechy.

    Bratislavské rožky, slávne prešporské bajgle alebo záviny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odvážime mak.

    Bratislavské rožky, slávne prešporské bajgle alebo záviny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odvážime cukor.

    Bratislavské rožky, slávne prešporské bajgle alebo záviny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si zomleté orechy, zomletý mak, cukor, pomaranč, citrón, škoricu, vanilkový cukor a vodu.

    Bratislavské rožky, slávne prešporské bajgle alebo záviny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Skôr, než urobíme cesto, pripravíme si plnky, pretože musia vychladnúť. Najskôr zvaríme vodu s cukrom, aby sa trošku odparila, a aby sirup bol trošku hustejší.

    Bratislavské rožky, slávne prešporské bajgle alebo záviny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do jedného sirupu pridáme mleté orechy, pomarančovú kôru a vanilkový cukor a do druhého mak, s pridaním citrónovej kôry, škorice, vanilkového cukru, obidve plnky krátko povaríme a odstavíme.

    Bratislavské rožky, slávne prešporské bajgle alebo záviny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Akonáhle máme plnky uvarené a odstavené, môžeme sa pustiť do cesta. Pripravíme si do pohára vlažné mlieko, s cukrom, soľou a kvasnicami a dobre zamiešame. Do múky urobíme jamku, nakrájame do nej maslo (žiadne umelé tuky), podľa receptu sa pripúšťa bravčová masť, vraj to boli originálne rožky, ja som to neskúšala, ale môže to byť skvelá chuť. Pridáme žĺtky a zmes z pohára.

    Bratislavské rožky, slávne prešporské bajgle alebo záviny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vypracujeme homogénne cesto, ktoré sa nelepí na dosku, je krásne vláčne, ak je príliš tuhé, pridáme trošku mlieka, ale opatrne, a necháme cesto odpočinúť pol hodiny pod kastrólom. Ja to nerobím, ihneď po dôkladnom vypracovaní ho rozdelím na dve polovice.

    Bratislavské rožky, slávne prešporské bajgle alebo záviny (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vyvaľkáme najskôr jednu polovicu cesta na 3 milimetre, vykrajujeme veľké kolieska a plníme ju orechovou plnkou a druhú vyvaľkanú polovicu makovou plnkou. Ak má niekto iný spôsob na úpravu rožkov, fantázii sa medze nekladú.

    Bratislavské rožky, slávne prešporské bajgle alebo záviny (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tvarujeme rožky, orechové kladieme priamo na plech, na makové podložíme pečiaci papier, pretože zvyknú po bokoch pustiť plnku, ktorá by sa na plechu pripálila. Potrieme ich mierne rozšľahaným bielkom, kto chce mať krásny vzhľad, musí obetovať jedno celé vajíčko, rozšľahať vidličkou a potrieť rožky pred pečením 2x. Netreba rožky nechávať nakysnúť, môžu sa rovno piecť v rozohriatej rúre na 180 °C, 25 minút.

    Bratislavské rožky, slávne prešporské bajgle alebo záviny (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Výsledok je ohromujúci a chuť úžasná.

    Bratislavské rožky, slávne prešporské bajgle alebo záviny (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ak sa mi lení robiť rožky, alebo potrebujem ušetriť čas, robím z dvoch polovíc záviny. Sú fakt úúúžasné, a je to ten istý recept, len v inej forme, ako Nemci hovoria, "daselbe in grün". Môžete skúsiť urobiť záviny z obyčajného kysnutého cesta, pri zachovaní plniek z receptu. Výsledok je tak isto vynikajúci.

    Bratislavské rožky, slávne prešporské bajgle alebo záviny (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

alina598
Ďakujem krásne za recept:-)rožky vyzerajú krásne a určite tak aj chutia:-)
bubaya
Prekrááááásne. Voňajú až sem. Najlepšie bratislavské rožky mali na pumpe pri Linzi v Rakúsku. V Bratislave už klamali na orechoch.
cesminaz
Velmi pekné rožky,urcite chutia vyborne :-) Tie plnky sa mi tiez velmi pacia,vyskusam ich aj inde.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Máš taký istý recept ako mám aj ja. Mne ani tak na recepte nezáleží je ich tu viac a všetky tie recepty sú dobré, ja a moja rodina jednoducho tento druh koláčov miluje - orechové sú No1.
afataga
mas pravdu, toto su jedny z najlepsich kolacikov, esteze som vcera robila orechovy zavin, tak nezavidim, ja plnku nikdy nevarim a miesto vody davam tuzemak :-) a nejaky riedky dzem, potom uz cukor ani netreba, vanilkovy cukor si robim sama, ten kupeny je sama umelina
marika9
Tieto sú úžasné, robí ich takto aj moja mama, aj bejgle. Tvarovo sú tiež také. Tie, čo uvádzajú ako originál, sú tenšie a mne sa zdajú suchšie. A tvar majú do C a U. Mne lepšie vyhovujú takéto. Blahoželám k dobrému receptu.
gordonko
zajmavá maková plnka ...... sladké moc nemusím ale toto skúsim .... zarazilo ma že na rožky vykrajuješ kolečka a nerobíš štvorce - no asi to tak má byť
zuzana300
@Afataga (26.2.2017 14:40)

pozor, ja som viackrát upozorňovala, že buď treba vybrať vanilku z lusku (ten potom nakrájaný dám do cukorničky a tým cukrujem), alebo v DM dostať pravý vanilkový cukor (na 4 obrázku), je už zmiešaný z vanilky z lusku a s práškovým cukrom, je načernalý a vynikajúci. Dostať ho aj v Kauflande. Vanilínový je dokonca nebezpečný a žiaľ, stále ho predávajú v obchodných reťazcoch.
zuzana300
@Gordonko (28.2.2017 11:32)

robila som aj štvorce z cesta, vyzerajú krásne, akurát tie špičky môži trošku prihorieť pri orechovej plnke, ktorá je vždy homogenejšia. Inak makovú plnku do štvorcov je dobre dať, lebo sa trochu po koncoch rozlieva a potom má kde "pristáť". Treba skúsiť oboje
zuzana300
Ďakujem za podporu, aj za pochvalu receptu, vážim si to a ak chce niekto napiecť ozajstnú pochutinu, tak si vybral dobre. Ku kávičke, aj čaju nieto nič lepšie na zakusnutie.
tiginko
ja som zdedila po mame tiež presne takýto recept, len aj do orechovej plnky dávam citrónovú kôru. Určite najbližšie Vianoce vyskúšam s tou pomarančovou. Dávam ti za pravdu: žiadne sa im nevyrovnajú :-)
foodcritic
Neodporucam robit zaviny, aspon mne to vsetko hrozne popraskalo aj napriek tomu, ze som ich poprepichovala...rozky su mensie, tak ich tak neroztiahne...