Bramborové koule s květákem v osmažené strouhance fotorecept

mijaita - fotkamijaita, 7. mája 2014
Bramborové koule s květákem v osmažené strouhance  (fotorecept)
Foto: mijaita

Variabilni, dobré, jednoduché jídlo

11
porcií
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

8 ks
1/4
 na zaliatie zemiakov
 na vyprážanie
1 veľká šálka (alebo kukuričná)




Postup

  1. 1

    Zbylé brambory, nebo brambory uvařené ve slupce, oloupané, rozmačkáme přelité máslem, nebo do horkých před šťoucháním dáme kus másla .

    Bramborové koule s květákem v osmažené strouhance  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvařený květák (na skus, ne rozvařený) rozmačkáme a smícháme s bramborama. Je-li třeba, ještě pomačkáme.

    Bramborové koule s květákem v osmažené strouhance  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Přidáme sůl, pepř, čerstvé bylinky nebo cibulovou nať.

  4. 4

    Rozpálíme olej na pánvi, jako kdybychom chtěli smažit a vsypeme strouhanku. Zmírníme teplo jako na smažení a za stálého míchání strouhanku do zlatova osmažíme.

    Bramborové koule s květákem v osmažené strouhance  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ze směsi brambor a květáku vykrajujeme polévkovou lžící nočky, ze kterých v dlani utvoříme kouličky. Pečlivě je obalíme v opečené housce. Vtlačíme husku do kuliček, aby ji bylo hodně!

    Bramborové koule s květákem v osmažené strouhance  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Všechny kouličky dáme do trouby dopéct (pokud je nebudeme konzumovat za studena) a mezi tím připravíme přílohu. Může být bramborová kaše, hranolky, nebo jen zelenina, viz rajská jablíčka s bazalkou, přelitá citronovým olejem.

  7. 7

    Do brambor s květákem se mohou přidat houby, nebo uzenina, podle chutě.

    Bramborové koule s květákem v osmažené strouhance  (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

zitar
Toto je výborný nápad, mám veľmi rada tú opečenú strúhanku, ale robievam ju len na sladké jedlá / slivkové gule a pod./.
tiginko
tak tieto gule si určite ušúľam, ale možno radšej z brokolice, mám ju radšej ako varený karfiol. Vďaka za jednoduchý recept @mijaita :-)
marianne
a toto by som presvihla,skvele @mijaita ,niet viac co dodat,hlava karfiolu troni v chladnicke a mam na zajtra vystarane...
mijaita
Jsem ráda, že jsem se strefila do chutě příznivcum jednoduchých jídel. Tak kuličkujte, těším se na vaše výtvory ! :-)
@tiginko a proč ne, recept je jen inspirace!
eviana
Tak toto sa mi naozaj veľmi páči... skvelý nápad, jednoduchá príprava, super chuť... veľmi chválim a ďakujem za inšpiráciu :)
alena45
pre mňa tiež veľmi vhodné jedlo, rýchle, jednoduché a určite skvelé.
kukulienka71
@mijaita ,úžasný nápad! s opraženou strúhankou som zvykla len nasladko guľky robiť,ale toto je fakt na jednotku s hviezdičkou!!KK
tiginko
tak v prvom rade ďakujem ti @mijaita za inšpiráciu, ale zároveň sa ti musím ospravedlniť, lebo som nenechala kameň na kameni v pôvodnom recepte :-) Zostali zemiaky, karfiol som vymenila za brokolicu, maslo za fetu, nesolila som, pridala som čerstvý tymián a mladý cesnak. A čerešnička nakoniec, obalila som v nahrubo pomletých a opražených vlašských orechoch. No čo ti poviem, úžasná chuť môjho dnešného obeda, som nadšená!

eviana
@tiginko , tak teda musím uznať, že si pôvodný recept "rozbúrala" fajným spôsobom, budem musieť vyskúšať obe verzie, obe vyzerajú neodolateľne :) Vďaka za ďalší skvelý tip :)
tiginko
veď nad tým rozmýšľam, už kvôli mojim deťom, ktoré s kuchyňou len začínajú koketovať, aby si to mohli uložiť do KK. Teda ak to @mijaite nebude vadiť, ale ako ju poznám, nebude :-)
mijaita
@tiginko jeste nez jsem docetla az sem si říkám, že ti napíšu, abys přidala svou variantu jako nový recept! Vždyť takhle recepty vznikají - z chutí jedinců, z možností surovin, z krajin. Nepremýšlej dýl, přidej recept i s tou hezkou fotkou. Kdybys jen pár lidí inspirovala (třeba jako já tebe) tak to nebude zbytečné a já se budu těšit jako první ! Já zas vyměním fetu za jiný sýr, třeba labneh! :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia