Božie milosti mojej babky fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 12. februára 2019

Božie milosti, krapne, fánky, šišky patria k tradičným fašiangovým sladkostiam.

4
porcie
45 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
250 g
250 ml
3 ks
štipka
1/2 bal.
Na vyprážanie:
3 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Hladkú múku som preosiala /môžte použiť i polohrubú/, pridala som soľ, žĺtky, rum, vanilkový cukor a smotanu. Všetko spolu som zmiesila. Pokiaľ sú žĺtky trošku väčšie, treba pridať trošku múky naviac.

    Božie milosti mojej babky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Spracovala som nelepivé hladké cesto. Vtedy je dobré, keď už vidieť na ňom bublinky. Nechala som ho zakryté odpočívať pol hodinu.

    Božie milosti mojej babky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som cesto rozvaľkala na tenko a radielkom nakrájala napríklad na kosoštvorce, v strede som urobila otvor, aby sa lepšie nafúklo pri pečení.

    Božie milosti mojej babky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Masť s olejom som dala v rajnici rozohriať, pridávala som len po tri kusy, aby mali priestor sa rozťahovať a nafukovať.

    Božie milosti mojej babky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené som vykladala do misy vystlanej kuchynským papierom

    Božie milosti mojej babky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Posypala som ich práškovým cukrom. Je dobre ak postoja 15 minút. Sú úplne krehké a chrumkavé.

    Božie milosti mojej babky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Božie milosti som uložila do košíka. Prajem vám dobrú chuť.

    Božie milosti mojej babky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Pěkné a chutné Božie milosti! S radostí bych ochutnala. Děkuji za receptík i sdílení. Moc pěkná fota!
finczi
Moja mamka jeden koniec prevliekla cez stred a tým vzniklo akési pretočenie. Robila ich vždy počas fašiangov spolu so šiškami. Boli úžasné, ale žiaľ ja ich jesť nemôžem, vždy mi bolo veľmi ťažko, žalúdok trpel. A už ani nemám možnosť... Vždy sa však rada pokochám pohľadom na pekné, chutné výtvory a spomeniem si...
lakey5
Tak toto je pre mna vysoka skola varenia. Pekne fotky a pekny recept.
rubyrom
Nádhera! Toto dělávala moje maminka i babička, strašně mě to vždy chutnalo. Nikdy jsem si na to sama netroufla a mamka a babička tu již nejsou.
zinnajdha
A moja babička, aj ja (keď boli deti malé, robievala som) som pretočila jeden koniec cez tú dierku uprostred, ako písala @Finczi. Neviem, či tohto roku stihnem. Výborné a krásne .
sovka62
Mám rovnaký recept, aj ich podľa neho robievam. Len nemávam také pekné typické fánky. Vždy mi vadilo, že keď ich pečiem, múka, ktorá z nich opadá sa pripaľuje, hlavne tam, kde práve nie je fánka. Tak robievam po svojom. Vyvaľkám kruh veľkosti panvice a pečiem ich okrúhle. Ide to rýchlejšie, lebo je menej kusov a aj tá múka tak nehorí. Jasné, tvoje sú krajšie, ale naši sú spokojní, nemusia sa naťahovať pre viac kusov, keď zjedia jednu, majú dosť.
frezia68
@ Izka, Tvoj recept mi pripomenul detstvo,tak dávno som ich nejedla. Pekný recept. U nás sa tiež robili rôzne tvary,cez stred sa prevliekali a odkvapkané obalili v práškovom cukre.Stred sme aj dvakrát prekrojili a konce rôzne prevliekali,také divotvorné,ale fantázia pracovala a bola zábava :-).
izabella929
@finczi , ja tiež zvyknem prevliekať, no teraz som ich zámerne takto urobila, lebo moja susedka vôbec o takomto pečivku nevedela..vložila som ich takto isto na stojato do ozdobnej misy,páčilo sa jej to..ďakujem pekne za komentár.-)
izabella929
@lakey5 , dúfam , že som ťa týmto receptom neodradila od pečenia..je to jednoduché cesto..ďakujem za komentár.-)
izabella929
@rubyrom , spomienky na naše detstvo a šikovné babičky je veľmi príjemné..len to vyskúšaj, netreba sa báť, určite sa ti to podarí.-)
izabella929
@sovka , tvoje recepty sú pre mňa ínšpiráciou..určite sa každá gazdinka v kuchyni vynájde, ja mám na to štetec, ktorým ometiem prebytočnú múku, aby sa mi nepripaľovala pri pečení..ale spokojnosť rodiny je najdôležitejšia..veľa úspechov a ďakujem za komentár.-)
izabella929
@fr ézia, iste tie spomienky máme všetci najkrajšie na detstvo..naše babičky boli šikuľky z menej peňazí tvorili veľa krásnych koláčov a jedál..fantázii sa medze nekladú..teraz som ich urobila takto trošku inak..pred mesiacom som ich piekla a tiež som ich prevliekala cez prostredný otvor..ďakujem za komentár..)
maska10
Aj ja ich robim tak ze prevleciem cez otvor.Robim to na igelitovom sacku,kde si nalejem trochu oleja a natom tvarujem fanky a nepripaluje mi muku v oleji.Takto robim aj lokse.
lakey5
Este som chcel podotknut, ze u nás sa tomuto jedlu hovori "fánky"
orsi212
Skvelý recept, dnes som podla neho robila a božie milosti sú fakt božie...dakujem
izabella929
@orsi212 (16.2.2021 16:10)

Ďakujem pekne za vyskúšanie receptu...nech vám chutí všetko čo odomna kedy vyskúšate....mám tu mnoho dobrých receptov snáď nájdete také ,ktoré sa vám budú páčiť....
welwet
Do tych vasich ide vazne tak vela smotany? Ak k tomu pripocitam este zĺtky, tak to musi byt riedke ako cesto na halusky.