Božie milosti mojej babky fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 12. februára 2019

Božie milosti, krapne, fánky, šišky patria k tradičným fašiangovým sladkostiam.

4
porcie
45 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
250 g
250 ml
3 ks
štipka
1/2 bal.
Na vyprážanie:
3 PL
3 PL

Postup

  1. 1

    Hladkú múku som preosiala /môžte použiť i polohrubú/, pridala som soľ, žĺtky, rum, vanilkový cukor a smotanu. Všetko spolu som zmiesila. Pokiaľ sú žĺtky trošku väčšie, treba pridať trošku múky naviac.

    Božie milosti mojej babky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Spracovala som nelepivé hladké cesto. Vtedy je dobré, keď už vidieť na ňom bublinky. Nechala som ho zakryté odpočívať pol hodinu.

    Božie milosti mojej babky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som cesto rozvaľkala na tenko a radielkom nakrájala napríklad na kosoštvorce, v strede som urobila otvor, aby sa lepšie nafúklo pri pečení.

    Božie milosti mojej babky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Masť s olejom som dala v rajnici rozohriať, pridávala som len po tri kusy, aby mali priestor sa rozťahovať a nafukovať.

    Božie milosti mojej babky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené som vykladala do misy vystlanej kuchynským papierom

    Božie milosti mojej babky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Posypala som ich práškovým cukrom. Je dobre ak postoja 15 minút. Sú úplne krehké a chrumkavé.

    Božie milosti mojej babky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Božie milosti som uložila do košíka. Prajem vám dobrú chuť.

    Božie milosti mojej babky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Pěkné a chutné Božie milosti! S radostí bych ochutnala. Děkuji za receptík i sdílení. Moc pěkná fota!
finczi
Moja mamka jeden koniec prevliekla cez stred a tým vzniklo akési pretočenie. Robila ich vždy počas fašiangov spolu so šiškami. Boli úžasné, ale žiaľ ja ich jesť nemôžem, vždy mi bolo veľmi ťažko, žalúdok trpel. A už ani nemám možnosť... Vždy sa však rada pokochám pohľadom na pekné, chutné výtvory a spomeniem si...
lakey5
Tak toto je pre mna vysoka skola varenia. Pekne fotky a pekny recept.
rubyrom
Nádhera! Toto dělávala moje maminka i babička, strašně mě to vždy chutnalo. Nikdy jsem si na to sama netroufla a mamka a babička tu již nejsou.
zinnajdha
A moja babička, aj ja (keď boli deti malé, robievala som) som pretočila jeden koniec cez tú dierku uprostred, ako písala @Finczi. Neviem, či tohto roku stihnem. Výborné a krásne .
sovka62
Mám rovnaký recept, aj ich podľa neho robievam. Len nemávam také pekné typické fánky. Vždy mi vadilo, že keď ich pečiem, múka, ktorá z nich opadá sa pripaľuje, hlavne tam, kde práve nie je fánka. Tak robievam po svojom. Vyvaľkám kruh veľkosti panvice a pečiem ich okrúhle. Ide to rýchlejšie, lebo je menej kusov a aj tá múka tak nehorí. Jasné, tvoje sú krajšie, ale naši sú spokojní, nemusia sa naťahovať pre viac kusov, keď zjedia jednu, majú dosť.
frezia68
@ Izka, Tvoj recept mi pripomenul detstvo,tak dávno som ich nejedla. Pekný recept. U nás sa tiež robili rôzne tvary,cez stred sa prevliekali a odkvapkané obalili v práškovom cukre.Stred sme aj dvakrát prekrojili a konce rôzne prevliekali,také divotvorné,ale fantázia pracovala a bola zábava :-).
izabella929
@finczi , ja tiež zvyknem prevliekať, no teraz som ich zámerne takto urobila, lebo moja susedka vôbec o takomto pečivku nevedela..vložila som ich takto isto na stojato do ozdobnej misy,páčilo sa jej to..ďakujem pekne za komentár.-)
izabella929
@lakey5 , dúfam , že som ťa týmto receptom neodradila od pečenia..je to jednoduché cesto..ďakujem za komentár.-)
izabella929
@rubyrom , spomienky na naše detstvo a šikovné babičky je veľmi príjemné..len to vyskúšaj, netreba sa báť, určite sa ti to podarí.-)
izabella929
@sovka , tvoje recepty sú pre mňa ínšpiráciou..určite sa každá gazdinka v kuchyni vynájde, ja mám na to štetec, ktorým ometiem prebytočnú múku, aby sa mi nepripaľovala pri pečení..ale spokojnosť rodiny je najdôležitejšia..veľa úspechov a ďakujem za komentár.-)
izabella929
@fr ézia, iste tie spomienky máme všetci najkrajšie na detstvo..naše babičky boli šikuľky z menej peňazí tvorili veľa krásnych koláčov a jedál..fantázii sa medze nekladú..teraz som ich urobila takto trošku inak..pred mesiacom som ich piekla a tiež som ich prevliekala cez prostredný otvor..ďakujem za komentár..)
maska10
Aj ja ich robim tak ze prevleciem cez otvor.Robim to na igelitovom sacku,kde si nalejem trochu oleja a natom tvarujem fanky a nepripaluje mi muku v oleji.Takto robim aj lokse.
lakey5
Este som chcel podotknut, ze u nás sa tomuto jedlu hovori "fánky"
orsi212
Skvelý recept, dnes som podla neho robila a božie milosti sú fakt božie...dakujem
izabella929
@orsi212 (16.2.2021 16:10)

Ďakujem pekne za vyskúšanie receptu...nech vám chutí všetko čo odomna kedy vyskúšate....mám tu mnoho dobrých receptov snáď nájdete také ,ktoré sa vám budú páčiť....

Zaujímavé video z archívu TV Varecha