Boršč

carrie - bez fotkycarrie, 6. januára 2014
Boršč
Foto: carrie

Tradičný boršč sa varí podľa mnohých receptov a každý považuje ten svoj za zaručene pravý :) Bezpochyby je to tak, je to národná polievka nielen Rusov, Ukrajincov či Bielorusov ale napríklad aj Poliakov a v každom regióne sa varí podľa svojich zvyklostí, tak ako ho varili tamojší predkovia. Základné suroviny cvikla (červená repa), kapusta a mrkva tam však nesmú chýbať nikdy. Ja varievam ukrajinský boršč ako ma naučili moje ukrajinské priateľky, je chutný, zdravý a sýty, vyskúšajte.

30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 gram
250 gram
1 malá hlávka
1 ks
3 ks
3 ks
1 ks
2 ks
2 lyžice
3 lyžice
3 - 4 guľôčky
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Budeme potrebovať približne 5 l hrniec. Hovädzie mäso môžeme pokrájať na menšie kusy a spolu s bravčovým mäsom a dobre poumývanou cviklou ho dáme variť ako na polievku. Pridáme soľ, bobkový list a korenie. Varíme, kým mäso nie je takmer mäkke. Kapustu nakrájame na kocky a pridáme variť k mäsu a cvikle. Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na prúžky, nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na pánvici na oleji alebo na masti, pridáme pokrájané mrkvu a petržlen a chvíľu spolu opekáme. Pridáme rajčinový pretlak, premiešame a zalejeme 2 - 3 naberačkami pripravovaného vývaru. Pod pokrievkou dusíme, občas premiešame.

  2. 2

    Uvarenú cviklu vyberieme a necháme chvíľu vychladnúť, potom ošúpeme a nakrájame na prúžky približne v rovnakej veľkosti ako koreňovú zeleninu. Ak je mäso uvarené vyberieme ho z polievky a vlejeme do nej podusenú zmes zeleniny z pánvice. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a pridáme variť do polievky. Na pánvicu pridáme trochu oleja a vložíme pokrájanú cviklu, premiešame a pridáme 3 polievkové lyžice octu. Keď sa ocot odparí, pridáme cviklu do polievky. Polievka sa sfarbí krásne do červena.

  3. 3

    Mäso pokrájame na menšie kocky a vrátime do polievky. V prípade potreby dosolíme. Podávame s lyžičkou kyslej smotany. Táto verzia je s mäsom ale chutný boršč sa dá pripraviť aj keď mäso vynecháte, postup je rovnaký a potešíte vegetariánov :) Dobrú chuť.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Po velmi dlhej dobe som sa uzniesla, ze idem varit borsc, pozerala som na nete a nasla aspon tisic rcp., no a teraz ktory si vybrat? Jasne, ze kazdy bol iny, ale nakoniec som sa priklonila k tomuto rcp. aj ked s mensimi zmenami: zemiaky som nedala, vyvar z hov. krku a hov. a brav. rebier, cviklu som kupila uz uvarenu osupanu, preco nevyuzit? Zeleninu som restovala na masti a ocot dala az do hrnca. Pridala som 2 chilli a vnat. Inak suroviny aj postup som viac-menej dodrzala a musim povedat, ze ja naozaj vyyyborny. A super je, ze je asi este na 3 dni.


dnes som varila a mozem povedat ze je vynikajuci....dakujem za rcp,uz som sa davnejsie chystala na borsc a tento sa mi pacil najviac :)) urcite som ho nerobila posledny krat
Výborný recept a ešte lepšie jedlo. Som ho včera uvaril. Mäso som nevyberal a zakončil som to kardamonom, rímskou rascou, zázvorom a mletým čiernym korením na taký berberský spôsob... Dookola taniera na kúsky natrhaná pita, žiadna smotana... Som sa nezastavil tri hodiny, ale stálo to za to!-)