Foto: carrie
Tradičný boršč sa varí podľa mnohých receptov a každý považuje ten svoj za zaručene pravý :) Bezpochyby je to tak, je to národná polievka Zobraziť celý popisTradičný boršč sa varí podľa mnohých receptov a každý považuje ten svoj za zaručene pravý :) Bezpochyby je to tak, je to národná polievka nielen Rusov, Ukrajincov či Bielorusov ale napríklad aj Poliakov a v každom regióne sa varí podľa svojich zvyklostí, tak ako ho varili tamojší predkovia. Základné suroviny cvikla (červená repa), kapusta a mrkva tam však nesmú chýbať nikdy. Ja varievam ukrajinský boršč ako ma naučili moje ukrajinské priateľky, je chutný, zdravý a sýty, vyskúšajte.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
250 gram |
|
250 gram |
|
1 malá hlávka |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
2 lyžice |
|
3 lyžice |
|
3 - 4 guľôčky |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Budeme potrebovať približne 5 l hrniec. Hovädzie mäso môžeme pokrájať na menšie kusy a spolu s bravčovým mäsom a dobre poumývanou cviklou ho dáme variť ako na polievku. Pridáme soľ, bobkový list a korenie. Varíme, kým mäso nie je takmer mäkke. Kapustu nakrájame na kocky a pridáme variť k mäsu a cvikle. Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na prúžky, nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na pánvici na oleji alebo na masti, pridáme pokrájané mrkvu a petržlen a chvíľu spolu opekáme. Pridáme rajčinový pretlak, premiešame a zalejeme 2 - 3 naberačkami pripravovaného vývaru. Pod pokrievkou dusíme, občas premiešame.
- 2
Uvarenú cviklu vyberieme a necháme chvíľu vychladnúť, potom ošúpeme a nakrájame na prúžky približne v rovnakej veľkosti ako koreňovú zeleninu. Ak je mäso uvarené vyberieme ho z polievky a vlejeme do nej podusenú zmes zeleniny z pánvice. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a pridáme variť do polievky. Na pánvicu pridáme trochu oleja a vložíme pokrájanú cviklu, premiešame a pridáme 3 polievkové lyžice octu. Keď sa ocot odparí, pridáme cviklu do polievky. Polievka sa sfarbí krásne do červena.
- 3
Mäso pokrájame na menšie kocky a vrátime do polievky. V prípade potreby dosolíme. Podávame s lyžičkou kyslej smotany. Táto verzia je s mäsom ale chutný boršč sa dá pripraviť aj keď mäso vynecháte, postup je rovnaký a potešíte vegetariánov :) Dobrú chuť.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
len žiadne zemiaky a paradajkový pretlak, /preto sa pripájam/, ale uvarila 2-3 cvikly v šupke, očistené postrúhala a pretlačila šťavu
do hotovej polievky, tá výsledná farba a chuť je božská. Inak s borščom je to ako s našou kapustnicou, alebo domácou klobásou.
V každom kraji, dedine, rodiine je originálna a najlepšia, hoci recept je takmer identický.
Ten vytlačený zvyšok zvyknem pomiešať s postrúhaným chrenom a dochutiť.
Ten bobkový list je tam pre psíka?
úplne rovnako o cítim - musí to byť vynikajúce, ale zemiaky rozhodne vynechať! Mám rada všelijaké guláše, ale keby v nich plávalo oveľa menej zemiakov! Nie som rasistka, mám rada zemiaky, ale zďaleka nie všetky kombinácie s nimi.