Boršč

carrie - bez fotkycarrie, 6. januára 2014
Boršč
Foto: carrie

Tradičný boršč sa varí podľa mnohých receptov a každý považuje ten svoj za zaručene pravý :) Bezpochyby je to tak, je to národná polievka nielen Rusov, Ukrajincov či Bielorusov ale napríklad aj Poliakov a v každom regióne sa varí podľa svojich zvyklostí, tak ako ho varili tamojší predkovia. Základné suroviny cvikla (červená repa), kapusta a mrkva tam však nesmú chýbať nikdy. Ja varievam ukrajinský boršč ako ma naučili moje ukrajinské priateľky, je chutný, zdravý a sýty, vyskúšajte.

30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 gram
250 gram
1 malá hlávka
1 ks
3 ks
3 ks
1 ks
2 ks
2 lyžice
3 lyžice
3 - 4 guľôčky
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Budeme potrebovať približne 5 l hrniec. Hovädzie mäso môžeme pokrájať na menšie kusy a spolu s bravčovým mäsom a dobre poumývanou cviklou ho dáme variť ako na polievku. Pridáme soľ, bobkový list a korenie. Varíme, kým mäso nie je takmer mäkke. Kapustu nakrájame na kocky a pridáme variť k mäsu a cvikle. Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na prúžky, nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na pánvici na oleji alebo na masti, pridáme pokrájané mrkvu a petržlen a chvíľu spolu opekáme. Pridáme rajčinový pretlak, premiešame a zalejeme 2 - 3 naberačkami pripravovaného vývaru. Pod pokrievkou dusíme, občas premiešame.

  2. 2

    Uvarenú cviklu vyberieme a necháme chvíľu vychladnúť, potom ošúpeme a nakrájame na prúžky približne v rovnakej veľkosti ako koreňovú zeleninu. Ak je mäso uvarené vyberieme ho z polievky a vlejeme do nej podusenú zmes zeleniny z pánvice. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a pridáme variť do polievky. Na pánvicu pridáme trochu oleja a vložíme pokrájanú cviklu, premiešame a pridáme 3 polievkové lyžice octu. Keď sa ocot odparí, pridáme cviklu do polievky. Polievka sa sfarbí krásne do červena.

  3. 3

    Mäso pokrájame na menšie kocky a vrátime do polievky. V prípade potreby dosolíme. Podávame s lyžičkou kyslej smotany. Táto verzia je s mäsom ale chutný boršč sa dá pripraviť aj keď mäso vynecháte, postup je rovnaký a potešíte vegetariánov :) Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

30 komentárov k receptu
Zaujímavé a iste chutné jedlo,už som to jedla,ale ešte som to nevarila-ukladám a iste vyskúšam.Veľmi mi chutila ta super polievočka.Ďakujem za skvelý recept.
Výborný recept a ešte lepšie jedlo. Som ho včera uvaril. Mäso som nevyberal a zakončil som to kardamonom, rímskou rascou, zázvorom a mletým čiernym korením na taký berberský spôsob... Dookola taniera na kúsky natrhaná pita, žiadna smotana... Som sa nezastavil tri hodiny, ale stálo to za to!-)
u mňa i u mojich rodičov sa boršč robí často, je to veľmi obľúbené jedlo. lenže ja nedávam cvikľu variť ale do už uvareného boršču pridám jednu fľašku (veľkosť - pohár od horčice) doma zaváranej cvikly a nechám iba prevrieť. potom ani netreba veľmi dokysľovať. je to taká kuchynská skratka ale rokmi osvedčená a práve kvôli tomu zaváram cvikľu nielen do 7 dl pohárov ale aj takéto menšie porcie. dokonca ani priateľova mama, ukrajinka, nemala proti chuti môjho boršču námietky, dokonca ho aj pochválila. :-)) boršč je super jedlo.
Tento recept som vyskúšala a bol to naozaj vynikajúci boršč. Skusala som aj iné recepty, aj s kyslou kapustou alebo zápraškou, ale ani jeden sa tomuto nevyrovnal. Práve dnes ho varím znova, už sa teším :)
Milujem boršč, všetky jeho variácie, v tom mojom takmer lyžica stojí, moja Mamina ma naučila jednu fintu, varila podobne ako je v tomto recepte,
len žiadne zemiaky a paradajkový pretlak, /preto sa pripájam/, ale uvarila 2-3 cvikly v šupke, očistené postrúhala a pretlačila šťavu
do hotovej polievky, tá výsledná farba a chuť je božská. Inak s borščom je to ako s našou kapustnicou, alebo domácou klobásou.
V každom kraji, dedine, rodiine je originálna a najlepšia, hoci recept je takmer identický.
Ten vytlačený zvyšok zvyknem pomiešať s postrúhaným chrenom a dochutiť.

Výborný recept! Všetko som urobil ako bolo napísané a výsledok bol jednoducho skvelý. Možno by bolo lepšie písať váhu a nie len "stredná cvikla". Ale to je len detail. Boršč bol vynikajúci! Tie výkričníky tam dávam naschvál!!!! Odporúčam všetkým!!!
Hľadala som dobrý recept už dlhšie. Naďabila som na tento a som tomu veľmi rada. Práve som podľa neho uvarila svoj prvý boršč v živote a môj muž si nakladá už druhý tanier :-). Je naozaj veľmi dobrý a to som bola pred mesiacom na Ukrajine a tam jedla niekoľkokrát boršč. Akurát tam k nemu servírovali aj slaninku, niečo také ako u nás keď sa robí varená opaprikovaná slaninka a tiež čierny chlebík. Ďakujem za recept, iný už ani hľadať nebudem.
Po velmi dlhej dobe som sa uzniesla, ze idem varit borsc, pozerala som na nete a nasla aspon tisic rcp., no a teraz ktory si vybrat? Jasne, ze kazdy bol iny, ale nakoniec som sa priklonila k tomuto rcp. aj ked s mensimi zmenami: zemiaky som nedala, vyvar z hov. krku a hov. a brav. rebier, cviklu som kupila uz uvarenu osupanu, preco nevyuzit? Zeleninu som restovala na masti a ocot dala az do hrnca. Pridala som 2 chilli a vnat. Inak suroviny aj postup som viac-menej dodrzala a musim povedat, ze ja naozaj vyyyborny. A super je, ze je asi este na 3 dni.


Tento recept bol prvý, ktorý som vyskúšala, keď som sa rozhodla skúsiť urobiť domáci boršč. Trochu som ho upravila (suroviny), ale postupujem vždy podľa neho. Urobila som vegetariánsku - vlastne vegánsku verziu, škrtla som mäso, zemiaky, ocot aj čierne korenie. Varievam úplne bez korenia. Uvarím bez kapusty a potom príde zlatý klinec: kyslá (pravá, nie prepchatá konzervatmi, ale čerstvá z trhu nech žije Miletička!) kapustička. Preto do varenia nejde ocot, korenie, ani soľ. Hlavná zložka upraveného receptu však je rozhodne paradajkový pretlak - kdeže 2 lyžice, ale plných 500 g!
@afataga (1.12.2018 13:23)

úplne rovnako o cítim - musí to byť vynikajúce, ale zemiaky rozhodne vynechať! Mám rada všelijaké guláše, ale keby v nich plávalo oveľa menej zemiakov! Nie som rasistka, mám rada zemiaky, ale zďaleka nie všetky kombinácie s nimi.

Pridaj komentár k receptu: