Boršč

Autor receptu: carrie

Tradičný boršč sa varí podľa mnohých receptov a každý považuje ten svoj za zaručene pravý :) Bezpochyby je to tak, je to národná polievka nielen Rusov, Ukrajincov či Bielorusov ale napríklad aj Poliakov a v každom regióne sa varí podľa svojich zvyklostí, tak ako ho varili tamojší predkovia. Základné suroviny cvikla (červená repa), kapusta a mrkva tam však nesmú chýbať nikdy. Ja varievam ukrajinský boršč ako ma naučili moje ukrajinské priateľky, je chutný, zdravý a sýty, vyskúšajte.

30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Budeme potrebovať približne 5 l hrniec. Hovädzie mäso môžeme pokrájať na menšie kusy a spolu s bravčovým mäsom a dobre poumývanou cviklou ho dáme variť ako na polievku. Pridáme soľ, bobkový list a korenie. Varíme, kým mäso nie je takmer mäkke. Kapustu nakrájame na kocky a pridáme variť k mäsu a cvikle. Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na prúžky, nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na pánvici na oleji alebo na masti, pridáme pokrájané mrkvu a petržlen a chvíľu spolu opekáme. Pridáme rajčinový pretlak, premiešame a zalejeme 2 - 3 naberačkami pripravovaného vývaru. Pod pokrievkou dusíme, občas premiešame.
  2. Uvarenú cviklu vyberieme a necháme chvíľu vychladnúť, potom ošúpeme a nakrájame na prúžky približne v rovnakej veľkosti ako koreňovú zeleninu. Ak je mäso uvarené vyberieme ho z polievky a vlejeme do nej podusenú zmes zeleniny z pánvice. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a pridáme variť do polievky. Na pánvicu pridáme trochu oleja a vložíme pokrájanú cviklu, premiešame a pridáme 3 polievkové lyžice octu. Keď sa ocot odparí, pridáme cviklu do polievky. Polievka sa sfarbí krásne do červena.
  3. Mäso pokrájame na menšie kocky a vrátime do polievky. V prípade potreby dosolíme. Podávame s lyžičkou kyslej smotany. Táto verzia je s mäsom ale chutný boršč sa dá pripraviť aj keď mäso vynecháte, postup je rovnaký a potešíte vegetariánov :) Dobrú chuť.