Foto: stania
Táto slávnostná polievka pochádza z Polska-môjho rodného kraja.Je pracná ale veľmi chutná, moja slovenska rodina si ju veľmi oblúbila a rada ju im varím Zobraziť celý popisTáto slávnostná polievka pochádza z Polska-môjho rodného kraja.Je pracná ale veľmi chutná, moja slovenska rodina si ju veľmi oblúbila a rada ju im varím pri rodinných stretnutiach.Nesmie chýbať na štedrovečernom stole, ale vtedy sú uška plnené dus.šampionmi. Na svadbách a hostinách sa podáva na záverečnu ako balzam na žalúdok.
porcií
príprava
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
1 cele |
|
1 |
|
2-3 PL |
|
podľa potreby teplá |
|
štipta |
|
Polievka: | |
uvariť klasický |
|
Mäsová plnka: | |
môže byť aj jeden druh |
|
(predné) |
|
|
Postup
-
1
Cviklový vývar pripraviť následovne: Ošúpať cviklu 5-6 stredne veľkých, pokrájať na väčšie kusy a dať variť do studenej vody, ale ihned ešťe pred varením pridať 4-5 Pl lyžic octu,uvariť skoro do mäkka,potom scediť.Po scedeni by malo byť aspoň 3 l cviklového vývaru. Dôležité! nezabudnúť pred varenim pridať ocot inač cvikla stratí peknú farbu.
-
2
Obidva vývary scediť do jedného hrnca, dochuťit vegetou, ml.čierným korením, pretlačeným cesnakom 5-6 stručikov, polievkovým korením, soľou a octom.Chuť polievky má byť jemne kysla.
-
3
Cesto na uška spracovať klasickým spôsobom ako na rezance ale zarábať teplou vodou.
-
4
Plniť mäsovou plnkou pripravenou následovne: mäso uvarené v mäsovo-zeleninovom vývare pomlieť pridať mleté čierne korenie. orestovanu na oleji do ružová malú cibuľku, dochuťit soľou podľa potreby.
-
11
Naplnene uška vyvariť v dostatočnom množstve osolenej vody. Ak vyplávaju na povrch ešte chvíločku povariť, scediť, preliať studenou vodou, vyložiť ich do väčšej misy, pokvapkať olejom aby sa navzajom nezlepili.
Mám prosbu, ak mi nekto môže pomoc ako sa to uklada do KK lebo je tu kopec fantastických receptov a nie vždy mám možnosťnečo vytlačiť.Druha vec čo má odradza pisať je to , že nie som si ista so slov.gramatikou, konkretne si dlžniami a prosím o radu či je táka možnosť nastavenia pravopisu.
Ale strašne sa teším @stania , že si pridala recept, lebo mi ten poľský boršč veľmi chutil a konečne si ho môžem spraviť aj doma.