Boršč cviklový s uškami fotorecept

stania - fotkastania, 14. februára 2011
Boršč cviklový s uškami (fotorecept)
Foto: stania

Táto slávnostná polievka pochádza z Polska-môjho rodného kraja.Je pracná ale veľmi chutná, moja slovenska rodina si ju veľmi oblúbila a rada ju im varím pri rodinných stretnutiach.Nesmie chýbať na štedrovečernom stole, ale vtedy sú uška plnené dus.šampionmi. Na svadbách a hostinách sa podáva na záverečnu ako balzam na žalúdok.

20
porcií
2 hod. minút
príprava

Suroviny

Cesto:
400  g
1 cele
1
2-3 PL
podľa potreby teplá
štipta
Polievka:
 uvariť klasický
Mäsová plnka:
môže byť aj jeden druh
 (predné)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cviklový vývar pripraviť následovne: Ošúpať cviklu 5-6 stredne veľkých, pokrájať na väčšie kusy a dať variť do studenej vody, ale ihned ešťe pred varením pridať 4-5 Pl lyžic octu,uvariť skoro do mäkka,potom scediť.Po scedeni by malo byť aspoň 3 l cviklového vývaru. Dôležité! nezabudnúť pred varenim pridať ocot inač cvikla stratí peknú farbu.

    Boršč cviklový s uškami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obidva vývary scediť do jedného hrnca, dochuťit vegetou, ml.čierným korením, pretlačeným cesnakom 5-6 stručikov, polievkovým korením, soľou a octom.Chuť polievky má byť jemne kysla.

    Boršč cviklový s uškami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto na uška spracovať klasickým spôsobom ako na rezance ale zarábať teplou vodou.

    Boršč cviklový s uškami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plniť mäsovou plnkou pripravenou následovne: mäso uvarené v mäsovo-zeleninovom vývare pomlieť pridať mleté čierne korenie. orestovanu na oleji do ružová malú cibuľku, dochuťit soľou podľa potreby.

    Boršč cviklový s uškami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 11

    Naplnene uška vyvariť v dostatočnom množstve osolenej vody. Ak vyplávaju na povrch ešte chvíločku povariť, scediť, preliať studenou vodou, vyložiť ich do väčšej misy, pokvapkať olejom aby sa navzajom nezlepili.

    Boršč cviklový s uškami (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Proste mňam, a tá námaha určite stojí za to, ja by som si z tej tvojej polievky dala hneď. V Poľsku na návšteve som jedla takú cviklovú priezračnú polievku s vajcami uvarenými na tvrdo, to mi veľmi nechutilo ale ten boršč s uškami nemá chybu, vďaka za recept!
Zaujímavá a určite fajná mňamka! Vitaj na varecha.sk :-) A veľa ďalších vydarených receptov :-)