Boršč cviklový s uškami fotorecept

stania - fotkastania, 14. februára 2011
Boršč cviklový s uškami (fotorecept)
Foto: stania

Táto slávnostná polievka pochádza z Polska-môjho rodného kraja.Je pracná ale veľmi chutná, moja slovenska rodina si ju veľmi oblúbila a rada ju im varím Zobraziť celý popisTáto slávnostná polievka pochádza z Polska-môjho rodného kraja.Je pracná ale veľmi chutná, moja slovenska rodina si ju veľmi oblúbila a rada ju im varím pri rodinných stretnutiach.Nesmie chýbať na štedrovečernom stole, ale vtedy sú uška plnené dus.šampionmi. Na svadbách a hostinách sa podáva na záverečnu ako balzam na žalúdok.

20
porcií
2 hod. minút
príprava

Suroviny

Cesto:
400  g
1 cele
1
2-3 PL
podľa potreby teplá
štipta
Polievka:
 uvariť klasický
Mäsová plnka:
môže byť aj jeden druh
 (predné)




Postup

  1. 1

    Cviklový vývar pripraviť následovne: Ošúpať cviklu 5-6 stredne veľkých, pokrájať na väčšie kusy a dať variť do studenej vody, ale ihned ešťe pred varením pridať 4-5 Pl lyžic octu,uvariť skoro do mäkka,potom scediť.Po scedeni by malo byť aspoň 3 l cviklového vývaru. Dôležité! nezabudnúť pred varenim pridať ocot inač cvikla stratí peknú farbu.

    Boršč cviklový s uškami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obidva vývary scediť do jedného hrnca, dochuťit vegetou, ml.čierným korením, pretlačeným cesnakom 5-6 stručikov, polievkovým korením, soľou a octom.Chuť polievky má byť jemne kysla.

    Boršč cviklový s uškami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto na uška spracovať klasickým spôsobom ako na rezance ale zarábať teplou vodou.

    Boršč cviklový s uškami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plniť mäsovou plnkou pripravenou následovne: mäso uvarené v mäsovo-zeleninovom vývare pomlieť pridať mleté čierne korenie. orestovanu na oleji do ružová malú cibuľku, dochuťit soľou podľa potreby.

    Boršč cviklový s uškami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 11

    Naplnene uška vyvariť v dostatočnom množstve osolenej vody. Ak vyplávaju na povrch ešte chvíločku povariť, scediť, preliať studenou vodou, vyložiť ich do väčšej misy, pokvapkať olejom aby sa navzajom nezlepili.

    Boršč cviklový s uškami (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

violetacamorova
Proste mňam, a tá námaha určite stojí za to, ja by som si z tej tvojej polievky dala hneď. V Poľsku na návšteve som jedla takú cviklovú priezračnú polievku s vajcami uvarenými na tvrdo, to mi veľmi nechutilo ale ten boršč s uškami nemá chybu, vďaka za recept!
lyali
Zaujímavá a určite fajná mňamka! Vitaj na varecha.sk :-) A veľa ďalších vydarených receptov :-)
tatranka
Je vidieť,že to je iná národná kuchyňa.Zaujímavé jedlo a určite pre spestrenie nášho jedálnička by stálo za to vyskúšať.Ukladám do KK.Určite príde na to,keď ju aj uvarím.Pekný recept.
stania
Ďakujem pekné za privitanie .Chcela som ešťe dodať k tejto polievke, že občas urobim zmenu a k nej vypražim mäsove tyčinky obalene v palacinke na slano a trojobale a polievkou sa zapijaú/mám k tomu take väčšie šalky s dvom uškami s Polska / a je to tiež veľmi dobre.
Mám prosbu, ak mi nekto môže pomoc ako sa to uklada do KK lebo je tu kopec fantastických receptov a nie vždy mám možnosťnečo vytlačiť.Druha vec čo má odradza pisať je to , že nie som si ista so slov.gramatikou, konkretne si dlžniami a prosím o radu či je táka možnosť nastavenia pravopisu.
ejta
Tak s touto polievkou mám taký celkom vtipný zážitok priamo z Varšavy. Boli sme tam s kolegom na školení a rozhodli sme sa , že ochutnáme nejaké miestne špeciality. Objednali sme si teda cviklový boršč a ako druhé jedlo pirohy. Čašník nám o chvíľu doniesol tanierik s jedným pečeným pirohom. Jednak nám bolo čudné, že druhé jedlo servírujú pred polievkou a že je ten piroh iba jeden, no ale iný kraj, iný mrav, tak sme ho poslušne spapali. Asi o 5 minút na to, nám naservírovali boršč, čo bola vlastne červená voda. Samozrejme priniesli aj tie pirohy, lebo ako sme sa potom dozvedeli od poľských kolegov, ten jeden piroh bol vlastne príloha k polievke.....
Ale strašne sa teším @stania , že si pridala recept, lebo mi ten poľský boršč veľmi chutil a konečne si ho môžem spraviť aj doma.
mamimna
@stania krásny recept, polievka je určite dobrá. Dobrá je aj Tvoja gramatika a dajaký nesprávne umiestnený dĺžeň jedlu na chuti neuberie. Len ma zaujíma, ako dlho sa cvikla v tej octovej vode varí . A mäsového vývaru má byť tiež 3 litre?
hannah22
@stania ,vitaj a ďakujem za receptík potešil, skúsim a ukladám , prosím nemáš v zásobe recept na bigos, jedli sme to v Zakopanom pred 40 r. rada by som ho skúsila uvariť, spomienky.... :))
stania
Veľmi si vážim že Vás táto polievka zaujala, diky. Cvikla sa vari do mäkka, čo sa týka polievky ja jej varím veľa lebo vždy sa všetko zje a čo sa nezje tak si hostia daju zabaliť.Másoveho vývaru varim raz ťoľko , možno aj viac.Cviklu z vývaru nevychadzujem ale ju postruham a urobim šálat s chrenom.Ked som bola na navšteve v Nev Yorku tak si tu cviklu /original američania/ pýtali nastrúhanu nahrubo priamo do polievky z uškami, v takejto forme im to chutilo.
stania
V podstate bigos sa vari ako na Slovensku ale jeho konzistencia je asi taka, že sa podava na plytkých tanierova je sa vidličkou. Je tam nekoľko druhov mäsa, bravčove, nesmie chybať hovädzie,im viac druhov mäsa tým je lepšia, dobra klobaska, na kocky dobre prerastnuta slaninka.Kapusta sa použiva kvasena aj hlávková v pomere 1:1.Na záver sa može dohutiť červeným vinkom a troškou cukru.Može byť so zasmažkou ale aj bez.
drobcek19
Poznam tuto polievocku od mohich kolegy a jje fakt uzasna ako aj ostatne polske speciality ci som sa od nich naucila ako su pirogy a krokrty s kapustou. A tuez zboznujeme lazanky:-)
baculata
Velmi sa teším receptu,naša domáca cvikla može mat širšie využitie.Ten recept na bigos by som privítala v podrobnej forme,aby sa to dalo uložit. Tesím sa na dalšie recepty.Hoci ovládam slovenskú gramatiku nerada používam interpunkčné znamienka na klávesnici.V tom by mal byt problém?
anjelikmoj
recept som si pridal lebo polievky a hlavne zeleninove mam rad a tu v Irsku robim s poliakmi tak ich potom zavolam na ochutnavku a diky za dobry recept
stania
To je ale mile pán "anjelik moj" držim palce pri vareni a som presvedčena že sa podari a pozdravujem krajanov
julica
barszcz czerwony s uszkami, mňam KK. teším sa z tohto receptu, v poľsku mi toto najviac chutí, julica cviklová :)
waocipa
Stania czytam twoj recept a mysle na moja mame ktora gotowala wspaniale-recept ukladam-pozdrawiam serdecznie z jesennego Stropkova
sbohemrozume
Trochu bych se ohradil proti názvu recepisu. To co prezentuješ. Není Boršč, ale Barszcz (baršč). Je to sice foneticky jemný rozdíl, ale prakticky jde od dva zcela rozdílné recepisy.
danielasl
Konečne som našla tento recept..milujem túto polievku odkedy som ju pred veľa veľa rokmi v Poľsku jedla. A keďže máme do Poľska na skok..tak vždy sa na ňu zastavíme. Stania vďaka za recept... Teraz si ju viem uvariť aj ja....Pridávaj aj iné poľské recepty a s gramatikou si nelám hlavu.
janco2011
mam dotaz sbohemrozume. barsc je po polsky?ked sa na to ohradzujes?:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia