Táto slávnostná polievka pochádza z Polska-môjho rodného kraja.Je pracná ale veľmi chutná, moja slovenska rodina si ju veľmi oblúbila a rada ju im varím Zobraziť celý popisTáto slávnostná polievka pochádza z Polska-môjho rodného kraja.Je pracná ale veľmi chutná, moja slovenska rodina si ju veľmi oblúbila a rada ju im varím pri rodinných stretnutiach.Nesmie chýbať na štedrovečernom stole, ale vtedy sú uška plnené dus.šampionmi. Na svadbách a hostinách sa podáva na záverečnu ako balzam na žalúdok.
porcií
príprava
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
1 cele |
|
1 |
|
2-3 PL |
|
podľa potreby teplá |
|
štipta |
|
Polievka: | |
uvariť klasický |
|
Mäsová plnka: | |
môže byť aj jeden druh |
|
(predné) |
|
|
Postup
-
1
Cviklový vývar pripraviť následovne: Ošúpať cviklu 5-6 stredne veľkých, pokrájať na väčšie kusy a dať variť do studenej vody, ale ihned ešťe pred varením pridať 4-5 Pl lyžic octu,uvariť skoro do mäkka,potom scediť.Po scedeni by malo byť aspoň 3 l cviklového vývaru. Dôležité! nezabudnúť pred varenim pridať ocot inač cvikla stratí peknú farbu.
-
2
Obidva vývary scediť do jedného hrnca, dochuťit vegetou, ml.čierným korením, pretlačeným cesnakom 5-6 stručikov, polievkovým korením, soľou a octom.Chuť polievky má byť jemne kysla.
-
3
Cesto na uška spracovať klasickým spôsobom ako na rezance ale zarábať teplou vodou.
-
4
Plniť mäsovou plnkou pripravenou následovne: mäso uvarené v mäsovo-zeleninovom vývare pomlieť pridať mleté čierne korenie. orestovanu na oleji do ružová malú cibuľku, dochuťit soľou podľa potreby.
-
11
Naplnene uška vyvariť v dostatočnom množstve osolenej vody. Ak vyplávaju na povrch ešte chvíločku povariť, scediť, preliať studenou vodou, vyložiť ich do väčšej misy, pokvapkať olejom aby sa navzajom nezlepili.
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Mám prosbu, ak mi nekto môže pomoc ako sa to uklada do KK lebo je tu kopec fantastických receptov a nie vždy mám možnosťnečo vytlačiť.Druha vec čo má odradza pisať je to , že nie som si ista so slov.gramatikou, konkretne si dlžniami a prosím o radu či je táka možnosť nastavenia pravopisu.
Ale strašne sa teším @stania , že si pridala recept, lebo mi ten poľský boršč veľmi chutil a konečne si ho môžem spraviť aj doma.