Boršč cviklový s uškami (fotorecept)

Autor receptu: stania

Táto slávnostná polievka pochádza z Polska-môjho rodného kraja.Je pracná ale veľmi chutná, moja slovenska rodina si ju veľmi oblúbila a rada ju im varím pri rodinných stretnutiach.Nesmie chýbať na štedrovečernom stole, ale vtedy sú uška plnené dus.šampionmi. Na svadbách a hostinách sa podáva na záverečnu ako balzam na žalúdok.

20
porcií
2 hod. minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Cviklový vývar pripraviť následovne: Ošúpať cviklu 5-6 stredne veľkých, pokrájať na väčšie kusy a dať variť do studenej vody, ale ihned ešťe pred varením pridať 4-5 Pl lyžic octu,uvariť skoro do mäkka,potom scediť.Po scedeni by malo byť aspoň 3 l cviklového vývaru. Dôležité! nezabudnúť pred varenim pridať ocot inač cvikla stratí peknú farbu.
  2. Obidva vývary scediť do jedného hrnca, dochuťit vegetou, ml.čierným korením, pretlačeným cesnakom 5-6 stručikov, polievkovým korením, soľou a octom.Chuť polievky má byť jemne kysla.
  3. Cesto na uška spracovať klasickým spôsobom ako na rezance ale zarábať teplou vodou.
  4. Plniť mäsovou plnkou pripravenou následovne: mäso uvarené v mäsovo-zeleninovom vývare pomlieť pridať mleté čierne korenie. orestovanu na oleji do ružová malú cibuľku, dochuťit soľou podľa potreby.
  5. Naplnene uška vyvariť v dostatočnom množstve osolenej vody. Ak vyplávaju na povrch ešte chvíločku povariť, scediť, preliať studenou vodou, vyložiť ich do väčšej misy, pokvapkať olejom aby sa navzajom nezlepili.