Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi fotorecept
Foto: pusta
Tento krásny a výborný recept patrí veľkej rómskej speváčke a vynikajúcej kuchárke - pani Margó Bódi, pripravovala ho spolu so svojou švagrinkou Ági Zobraziť celý popisTento krásny a výborný recept patrí veľkej rómskej speváčke a vynikajúcej kuchárke - pani Margó Bódi, pripravovala ho spolu so svojou švagrinkou Ági na TV paprika k sýtej fazuľovej polievke s kyslou kapustou, pripravila som ho aj ja podľa nej a môžem len potvrdiť, že je úžasný ako všetky jej recepty, rada sa podelím o túto dobrotu s milými varecháčmi.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, čerstvo mleté biele korenie a všetko som zmiešala.
-
2
Do jamky v múke som rozdrobila čerstvé droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom,..
-
3
...zaliala vlažným mliekom,...
-
4
..ked kvások vykysol, pridala som masť,...
-
5
...a spracovala som na polotuhé cesto, kým sa nezačali tvoriť pľuzgieriky na ceste.
-
6
Cesto som hned dala na silne pomúčenú dosku,...
-
7
Cesto som vyvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1 cm,...
-
8
...potrela som ho kyslou smotanou,
-
9
...pridala som oškvarky, a teraz som sa do cesta poriadne oprela, od dolnej strany vždy kúsok stočila nahor, protiľahlý koniec som rukami naťahovala, hnietla, pričom som podsypávala, až bolo všetko dobre zapracované do cesta a cesto sa už nelepilo, v tejto časti som sa poriadne zapotila, lebo nemám také obrovské ruky ako Ági, švangrinká Margó a ani tú obrovskú silu ako ona, mám naopak malé ruky :-)
-
10
...vložila som ho späť do misy, nechala som ho vykysnúť na teple prikryté čistou utierkou...
-
11
...do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu,...
-
12
...potom som ho roztlačila rukami na plech vyložený teflónovou fóliou, Margó Bódi plech vymazala masťou a vysypala múkou, je len na Vás, čo si vyberiete.
-
13
Cesto som prikryla čistou utierkou a znovu som ho nechala vykysnúť do dvojnásobného objemu.
-
14
Potom som na povrchu cesta ostrým nožom naznačila štvorce, aby sa chlieb po upečení ľahko trhal, tento chlieb sa nekrája, ale trhá na jednotlivé porcie.
-
15
Povrch som potrela vaječným bielkom a vložila som ho,...
-
16
...do trúby vyhriatej na 180 stupňov C, piekla som ho 30 minút, kto máte tú možnosť, upečte ho vonku v peci, ako to upiekla Margó Bódi.
-
17
Ešte teplý chlieb som natrhala a podávala tiež ku kyslej fazulici s kapustou :-), je fantastický a chutí úžasne.
-
18
záber zblízka: na fotke je dobre vidno, aký je ľahučký, kyprý nadýchaný, s početnými okami a krásne nalístkovalo. Tento rómsky chlieb sa ešte nazýva ako Bodak. Veľmi pripomína lístkové oškvarkové pagáčiky chuťou i charakterom a štruktúrou. Má vynikajúcu chuť a je výbornou prílohou k sýtym polievkam na kyslo, u nás doma sa doslova rozchytal ešte za tepla, môžem len vrelo odporučiť každému. Prajem Dobrú chuť! :-)))
ja tiež :-)))
ale ten ich chlieb je absolútna špica.
dakujem za pochvalu.
a chutí úžasne.
dakujem za uznanie a 5*
viem si predstaviť, ako chutí >>> KK, niekedy na jeseň alebo studený deň sa bude hodiť, ak budú hostia... presne k fazuľovici :-)
pre vegetariánov s tempehom
v tomto teple bolo obrovskou výhodou zase, že priam rástol pod rukami už pri spracovávaní, tak výborne vykysol. :-)
no k fazulici ideálny a ty máš hostí vždy veľa, dáš im úžasnú dobrtu na stôl.
dakujem za pochvalu, uloženie do kk .
v lete, či v zime - vynikajúci. :-)
dakujem.
dakujem.
o jednej šikovnej varecháčke to viem s istotou, výborne varí a verím, že sa ozve aj ona.
máš veľmi šikovného syna, upiecť v peci, to je iný a vysoký level, trvá to síce, kým sa rozkúri drevom, ale potom to, čo v nej upečieš, má potom neopakovateľnú a ničím nezameniteľnú chuť :-)))
potom poprosím o odozvu.
dakujem za uznanie,i za 5*
viem, že sa mnohým páčia, ktorí milujú poctivé jedlo, vdačne som pre každého tento krásny recept pridala.
dakujem.
tento chlieb je úžasne chutný.
dakujem za pochvalu.
poteší ma, ak vyskúšaš. :-)
dakujem za uznanie a 5*
Ma niekto na to vysvetlenie ?
poteší ma, ak vyskúšaš. :-)
dakujem.
som rada, že si si recept uložila do kk a tajne dúfam, že tento vynikajúci chlebík upečieš doma vo vonkajšej peci a povieš nám, ako chutí priamo z pece :-)
dakujem za pochvalu i za 5*
z tvojej pochvaly a pekného hodnotenia mám úprimnú radosť. :-)
dakujem ti.
musím ti dať za pravdu aj v tom, že sprostosť a závisť u nich víťazí nad zdravým rozumom.
ale čo narobíš, aj takí sú na vareche a nie je ich málo, robia to aj vtedy, ked vedia, že recept určite nie je môj :-)
a vieš ty , čo je pozoruhodné? jedna inteligentná a milá varecháčka, ktorá úžasne varí, odsledovala mesačné TOP recepty a zistila, že pod samotným receptom je avizovaných oveľa menej odložení do KK ako sa uvádza práve v TOP a na základe toho, možno usúdiť len na jediné, a to na to, že takéto recepty, nielen moje, si ukladajú aj tí neprajníci :-)))
našťastie, je tu veľa takých varecháčov ako si ty, ktorí sa neboja otvorene vyjadriť svoj názor, hodnotiť kladne a stáť si za slovom.
vážim si to a dakujem.
pre mňa hviezdičky pod receptom práve preto nie sú podstatné, ani ich nesledujem, kto mi ich dal, nájdem aj tak v komentároch :-)
Prajem ti pekný víkend.
varecha.pravda.sk/recepty/ciganske-pagace/15211-recept.ht...
recepty sú identické, zrejme ten istý zdroj... len mi prosím ťa nezačni vypisovať, že ty si dala o tri zrniečka korenia menej... recept je fakt výborný...
ja som postupovala podľa TV paprika v televízii, okrem toho nájdeš aj na youtube.
dakujem za pochvalu.
len konštatujem, že v oboch receptoch sú určité odchýlky v surovinách a v postupe sú tiež odchýlky v spracovaní.
páči sa mi aj recept z linku a rada vyskúšam.
dakujem za pridanie linku.
už kysne na plechu po rozvaľkaní, len mlieka som musela pri prvom miesení pridať trochu viac, lebo mi nestačilo na zmiesenie, ale to záleží veľakrát aj od múky. Tak už len dúfať, že sa podarí :-))
Tiež som to videle v telke za to som vďačná za tento recept, že si ho môžem upiecť.
držím všetky palce!
dakujem za vyskúšanie.
tie hviezdičky sa spriemerujú s predchádzajúcimi.
poteší ma ak vyskúšaš a som rada, že vdaka tomuto pridanému receptu upečieš :-)
dakujem za pochvalu a 5*.
preto skúšam všetko, čo sa mi páči a príde na to rad, odovzdávam do pozornosti mojich milých súputnikov varecháčov na vyskúšanie.
v mojom veku mi už o postavu akosi nejde a každý si môže vybrať niečo podľa seba, aby si tú svoju postavu nezničil :-)
ak máš domácu masť a vlastné domáce oškvarky, tak smelo do toho, je to výborný recept a nesklame ťa, za to ti ručím osobne :-)))
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie mojej práce, veľmi si to vážim od takého skúseného šéfkuchára ako si ty!