Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi fotorecept

pusta - fotkapusta, 25. júla 2014
Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept)
Foto: pusta

Tento krásny a výborný recept patrí veľkej rómskej speváčke a vynikajúcej kuchárke - pani Margó Bódi, pripravovala ho spolu so svojou švagrinkou Ági Zobraziť celý popisTento krásny a výborný recept patrí veľkej rómskej speváčke a vynikajúcej kuchárke - pani Margó Bódi, pripravovala ho spolu so svojou švagrinkou Ági na TV paprika k sýtej fazuľovej polievke s kyslou kapustou, pripravila som ho aj ja podľa nej a môžem len potvrdiť, že je úžasný ako všetky jej recepty, rada sa podelím o túto dobrotu s milými varecháčmi.

150 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

800 g + na podsypávanie
2 ČL
podľa chuti
50 g
1 ČL
300 ml
1 PL
3 PL
80 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, čerstvo mleté biele korenie a všetko som zmiešala.

    Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jamky v múke som rozdrobila čerstvé droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom,..

    Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...zaliala vlažným mliekom,...

    Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ..ked kvások vykysol, pridala som masť,...

    Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a spracovala som na polotuhé cesto, kým sa nezačali tvoriť pľuzgieriky na ceste.

    Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto som hned dala na silne pomúčenú dosku,...

    Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto som vyvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1 cm,...

    Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...potrela som ho kyslou smotanou,

    Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pridala som oškvarky, a teraz som sa do cesta poriadne oprela, od dolnej strany vždy kúsok stočila nahor, protiľahlý koniec som rukami naťahovala, hnietla, pričom som podsypávala, až bolo všetko dobre zapracované do cesta a cesto sa už nelepilo, v tejto časti som sa poriadne zapotila, lebo nemám také obrovské ruky ako Ági, švangrinká Margó a ani tú obrovskú silu ako ona, mám naopak malé ruky :-)

    Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...vložila som ho späť do misy, nechala som ho vykysnúť na teple prikryté čistou utierkou...

    Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu,...

    Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...potom som ho roztlačila rukami na plech vyložený teflónovou fóliou, Margó Bódi plech vymazala masťou a vysypala múkou, je len na Vás, čo si vyberiete.

    Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Cesto som prikryla čistou utierkou a znovu som ho nechala vykysnúť do dvojnásobného objemu.

    Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Potom som na povrchu cesta ostrým nožom naznačila štvorce, aby sa chlieb po upečení ľahko trhal, tento chlieb sa nekrája, ale trhá na jednotlivé porcie.

    Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Povrch som potrela vaječným bielkom a vložila som ho,...

    Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...do trúby vyhriatej na 180 stupňov C, piekla som ho 30 minút, kto máte tú možnosť, upečte ho vonku v peci, ako to upiekla Margó Bódi.

    Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Ešte teplý chlieb som natrhala a podávala tiež ku kyslej fazulici s kapustou :-), je fantastický a chutí úžasne.

    Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    záber zblízka: na fotke je dobre vidno, aký je ľahučký, kyprý nadýchaný, s početnými okami a krásne nalístkovalo. Tento rómsky chlieb sa ešte nazýva ako Bodak. Veľmi pripomína lístkové oškvarkové pagáčiky chuťou i charakterom a štruktúrou. Má vynikajúcu chuť a je výbornou prílohou k sýtym polievkam na kyslo, u nás doma sa doslova rozchytal ešte za tepla, môžem len vrelo odporučiť každému. Prajem Dobrú chuť! :-)))

    Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

safran
receptov na domáci chlieb nikdy nie je dosť...
viem si predstaviť, ako chutí >>> KK, niekedy na jeseň alebo studený deň sa bude hodiť, ak budú hostia... presne k fazuľovici :-)
pre vegetariánov s tempehom
jozka2
Mas pravdu safran,niekedy v zime,je to riadne vydatny kolac,ale musi aj vynikajuco chutit a k fazulovici ci kapustovej polievke ako stvoreny.
daguska
Pripájam sa k názoru @luciak , pácia sa mi recepty Margó Bódi,sú to zväcsa samé kalorické bomby,varí pre kopu stavníkov,a tento chlebík sa mi tiez velmi pozdáva.Mozno ho niekedy skúsim.Pre mña je nepredstavitelné vyskúsat vsetko,co sa mi tu,na Vareche,páci....ale mnoho receptov caká na svoju premiéru.
gitka61
Tak tento recept urcite vyskusam domace oskvarky uz cakaju v chladnicke a potom samozrejme dam vediet ako chutili a piect sa budu vonku v peci ktoru moj syn vlastnorucne postavil je to nieco co trva z drevom dlho rozkurit ale co sa tam upecie je vsetko uzasne. 5*
pusta
@safran , veru tak, dobrého chleba nikdy nie je dosť...ale tento ma dostal. nebude iste u nás naposledy :-)
v tomto teple bolo obrovskou výhodou zase, že priam rástol pod rukami už pri spracovávaní, tak výborne vykysol. :-)
no k fazulici ideálny a ty máš hostí vždy veľa, dáš im úžasnú dobrtu na stôl.
dakujem za pochvalu, uloženie do kk .
pusta
@jozka2 , nevydržali sme, musel byť aj v lete :-))) tie dve výborné rómske kuchárky ho tiež robili v lete.
v lete, či v zime - vynikajúci. :-)
dakujem.
pusta
@daguska , tiež sa pripájam k @luciak. áno, táto úžasná rómska speváčka pani Margó Bódi fantasticky varí a samé hriešne dobroty, čo na tom, že kalorické bomby? : D :D :D a pre veľkú kopu ľudí vždy s láskou samé perfektné dobroty. :P :P :P
dakujem.
pusta
@gitka51 , tak veľmi som dúfala, že sa ozve niekto, kto má vonku pec :-)
o jednej šikovnej varecháčke to viem s istotou, výborne varí a verím, že sa ozve aj ona.
máš veľmi šikovného syna, upiecť v peci, to je iný a vysoký level, trvá to síce, kým sa rozkúri drevom, ale potom to, čo v nej upečieš, má potom neopakovateľnú a ničím nezameniteľnú chuť :-)))
potom poprosím o odozvu.
dakujem za uznanie,i za 5*
pusta
@medovnicek , aj my ch radi sledujeme, môj priateľ mi ich nahráva na video :-)
viem, že sa mnohým páčia, ktorí milujú poctivé jedlo, vdačne som pre každého tento krásny recept pridala.
dakujem.
mesiar50
Rad sledujem taketo a podobne tv relacie o vareni.Kazda z nich je niecim poucna a zaujimava.Tvoj chlieb vyzera chutne.
sonulienka
5* ja to tiež zvyknem sledovať, majú výborné recepty a toto je tiež jeden čo sa mi páči. Určite aj ja vyskúšam.
pusta
@mesiar50 - lacikám, áno, sú to výborné TV relácie o varení, :-)
tento chlieb je úžasne chutný.
dakujem za pochvalu.
pusta
@sonulienka , vidím, že aj ty si jednou zo sledujúcich takýchto relácií a toto je jedna z nich, ktorá má výborné recepty.
poteší ma, ak vyskúšaš. :-)
dakujem za uznanie a 5*
tricia
Mila Pusta - chcela som dat 5 hviezdiciek - ale prijalo mi len 3 !
Ma niekto na to vysvetlenie ?
terinka55
@tricia , pri hodnotení musíš "kliknút" práve na hviezdičku, akú hodnotu - známku chceš dať. Keď 5*, tak na piatu - poslednú. Je však možné, že to aj takto urobíš, potom tá 3* je priemer hodnotení. A darmo tí, ktorí poznajú @pustinu prácu hodnotia 5*, keď "záškodníci", ktorí iba čakajú na recept od @pusty a aj bez prečítania a objektívneho zhodnotenia dajú 1*. Napríklad Ty dáš 5*, za Tebou okamžite vyštartuje "tiež sympatizant" dá 1* a výsledok je hneď 3*. @pusta by sa mohla aj rozkrájať, sú tu "ľudia", ktorí jej takto chcú ubližovať. Bohužiaľ - sprostosť a závisť potom víťazí nad zdravým rozumom!!!!!
pusta
@kukulienka71 , tvoje uznanie ma veľmi teší, vážim si to.
som rada, že si si recept uložila do kk a tajne dúfam, že tento vynikajúci chlebík upečieš doma vo vonkajšej peci a povieš nám, ako chutí priamo z pece :-)
dakujem za pochvalu i za 5*
pusta
@tricia , to je v pohode, určite si dala 5*, len systém ti dá spriemerovaný výsledok.
z tvojej pochvaly a pekného hodnotenia mám úprimnú radosť. :-)
dakujem ti.
pusta
@terinka55 , žiaľ, musím s tebou súhlasiť, úbohé a primitívne.
musím ti dať za pravdu aj v tom, že sprostosť a závisť u nich víťazí nad zdravým rozumom.
ale čo narobíš, aj takí sú na vareche a nie je ich málo, robia to aj vtedy, ked vedia, že recept určite nie je môj :-)
a vieš ty , čo je pozoruhodné? jedna inteligentná a milá varecháčka, ktorá úžasne varí, odsledovala mesačné TOP recepty a zistila, že pod samotným receptom je avizovaných oveľa menej odložení do KK ako sa uvádza práve v TOP a na základe toho, možno usúdiť len na jediné, a to na to, že takéto recepty, nielen moje, si ukladajú aj tí neprajníci :-)))
našťastie, je tu veľa takých varecháčov ako si ty, ktorí sa neboja otvorene vyjadriť svoj názor, hodnotiť kladne a stáť si za slovom.
vážim si to a dakujem.
pre mňa hviezdičky pod receptom práve preto nie sú podstatné, ani ich nesledujem, kto mi ich dal, nájdem aj tak v komentároch :-)
Prajem ti pekný víkend.
pusta
@evusik , to je možné, rómska kuchyňa je veľmi rozšírená a známa aj inde.
ja som postupovala podľa TV paprika v televízii, okrem toho nájdeš aj na youtube.
dakujem za pochvalu.
pusta
@evusik , pozerala som tvoj link.
len konštatujem, že v oboch receptoch sú určité odchýlky v surovinách a v postupe sú tiež odchýlky v spracovaní.
páči sa mi aj recept z linku a rada vyskúšam.
dakujem za pridanie linku.
valeri
@pusta
už kysne na plechu po rozvaľkaní, len mlieka som musela pri prvom miesení pridať trochu viac, lebo mi nestačilo na zmiesenie, ale to záleží veľakrát aj od múky. Tak už len dúfať, že sa podarí :-))
marika21
Teraz vidím tento recept tu na vareche prvýkrát dala som ***** a naskočili *** neviem potom načo mám hodnotiť, keď si to urobí, označí ako chce, neviem kto??? Pred chvíľkou v inom recepte to isté. Iba raz mi to vyšlo, tak ako som stisla-chcela označiť.
Tiež som to videle v telke za to som vďačná za tento recept, že si ho môžem upiecť.
pusta
@valeri , ty si bleskurýchla, určite sa ti Bokoli vydarí:-)
držím všetky palce!
dakujem za vyskúšanie.
pusta
@marika21 , to je v absolútnej pohode :-)
tie hviezdičky sa spriemerujú s predchádzajúcimi.
poteší ma ak vyskúšaš a som rada, že vdaka tomuto pridanému receptu upečieš :-)
dakujem za pochvalu a 5*.
klukodvody
No tak opravdu nevím .Je tu tolik krásných receptů ,že bych potřeboval být o 30 let mladší abych všechny vyzkoušel a zase suprový popis a fotky .Tak nezbyde než dát 5 hvězdiček a uložit a pak nám ničit postavy a vařit .Moc pěkné mám domácí sádlo i škvarky a tak to musím udělat .
pusta1
@klukovody , ja zase vravím, že by som potrebovala žiť ešte najmenej 30 rr, aby som aspoň časť tých mnohých nádherných receptov sveta mohla aspoň raz vyskúšať :-)))
preto skúšam všetko, čo sa mi páči a príde na to rad, odovzdávam do pozornosti mojich milých súputnikov varecháčov na vyskúšanie.
v mojom veku mi už o postavu akosi nejde a každý si môže vybrať niečo podľa seba, aby si tú svoju postavu nezničil :-)
ak máš domácu masť a vlastné domáce oškvarky, tak smelo do toho, je to výborný recept a nesklame ťa, za to ti ručím osobne :-)))
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie mojej práce, veľmi si to vážim od takého skúseného šéfkuchára ako si ty!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia