Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento krásny a výborný recept patrí veľkej rómskej speváčke a vynikajúcej kuchárke - pani
Margó Bódi, pripravovala ho spolu so svojou švagrinkou Ági na TV paprika k sýtej fazuľovej
polievke s kyslou kapustou, pripravila som ho aj ja podľa nej a môžem len potvrdiť, že je
úžasný ako všetky jej recepty, rada sa podelím o túto dobrotu s milými varecháčmi.
150 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup- Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, čerstvo mleté biele korenie a všetko som zmiešala.
- Do jamky v múke som rozdrobila čerstvé droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom,..
- ...zaliala vlažným mliekom,...
- ..ked kvások vykysol, pridala som masť,...
- ...a spracovala som na polotuhé cesto, kým sa nezačali tvoriť pľuzgieriky na ceste.
- Cesto som hned dala na silne pomúčenú dosku,...
- Cesto som vyvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1 cm,...
- ...potrela som ho kyslou smotanou,
- ...pridala som oškvarky, a teraz som sa do cesta poriadne oprela, od dolnej strany vždy kúsok stočila nahor, protiľahlý koniec som rukami naťahovala, hnietla, pričom som podsypávala, až bolo všetko dobre zapracované do cesta a cesto sa už nelepilo, v tejto časti som sa poriadne zapotila, lebo nemám také obrovské ruky ako Ági, švangrinká Margó a ani tú obrovskú silu ako ona, mám naopak malé ruky :-)
- ...vložila som ho späť do misy, nechala som ho vykysnúť na teple prikryté čistou utierkou...
- ...do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu,...
- ...potom som ho roztlačila rukami na plech vyložený teflónovou fóliou, Margó Bódi plech vymazala masťou a vysypala múkou, je len na Vás, čo si vyberiete.
- Cesto som prikryla čistou utierkou a znovu som ho nechala vykysnúť do dvojnásobného objemu.
- Potom som na povrchu cesta ostrým nožom naznačila štvorce, aby sa chlieb po upečení ľahko trhal, tento chlieb sa nekrája, ale trhá na jednotlivé porcie.
- Povrch som potrela vaječným bielkom a vložila som ho,...
- ...do trúby vyhriatej na 180 stupňov C, piekla som ho 30 minút, kto máte tú možnosť, upečte ho vonku v peci, ako to upiekla Margó Bódi.
- Ešte teplý chlieb som natrhala a podávala tiež ku kyslej fazulici s kapustou :-),
je fantastický a chutí úžasne.
- záber zblízka: na fotke je dobre vidno, aký je ľahučký, kyprý nadýchaný, s početnými okami a krásne nalístkovalo. Tento rómsky chlieb sa ešte nazýva ako Bodak.
Veľmi pripomína lístkové oškvarkové pagáčiky chuťou i charakterom a štruktúrou. Má vynikajúcu chuť a je výbornou prílohou k sýtym polievkam na kyslo, u nás doma sa doslova rozchytal ešte za tepla, môžem len vrelo odporučiť každému. Prajem Dobrú chuť! :-)))
|