Bokoli - rómsky oškvarkový chlieb podľa Margó Bódi (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento krásny a výborný recept patrí veľkej rómskej speváčke a vynikajúcej kuchárke - pani Margó Bódi, pripravovala ho spolu so svojou švagrinkou Ági na TV paprika k sýtej fazuľovej polievke s kyslou kapustou, pripravila som ho aj ja podľa nej a môžem len potvrdiť, že je úžasný ako všetky jej recepty, rada sa podelím o túto dobrotu s milými varecháčmi.

150 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, čerstvo mleté biele korenie a všetko som zmiešala.
  2. Do jamky v múke som rozdrobila čerstvé droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom,..
  3. ...zaliala vlažným mliekom,...
  4. ..ked kvások vykysol, pridala som masť,...
  5. ...a spracovala som na polotuhé cesto, kým sa nezačali tvoriť pľuzgieriky na ceste.
  6. Cesto som hned dala na silne pomúčenú dosku,...
  7. Cesto som vyvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1 cm,...
  8. ...potrela som ho kyslou smotanou,
  9. ...pridala som oškvarky, a teraz som sa do cesta poriadne oprela, od dolnej strany vždy kúsok stočila nahor, protiľahlý koniec som rukami naťahovala, hnietla, pričom som podsypávala, až bolo všetko dobre zapracované do cesta a cesto sa už nelepilo, v tejto časti som sa poriadne zapotila, lebo nemám také obrovské ruky ako Ági, švangrinká Margó a ani tú obrovskú silu ako ona, mám naopak malé ruky :-)
  10. ...vložila som ho späť do misy, nechala som ho vykysnúť na teple prikryté čistou utierkou...
  11. ...do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu,...
  12. ...potom som ho roztlačila rukami na plech vyložený teflónovou fóliou, Margó Bódi plech vymazala masťou a vysypala múkou, je len na Vás, čo si vyberiete.
  13. Cesto som prikryla čistou utierkou a znovu som ho nechala vykysnúť do dvojnásobného objemu.
  14. Potom som na povrchu cesta ostrým nožom naznačila štvorce, aby sa chlieb po upečení ľahko trhal, tento chlieb sa nekrája, ale trhá na jednotlivé porcie.
  15. Povrch som potrela vaječným bielkom a vložila som ho,...
  16. ...do trúby vyhriatej na 180 stupňov C, piekla som ho 30 minút, kto máte tú možnosť, upečte ho vonku v peci, ako to upiekla Margó Bódi.
  17. Ešte teplý chlieb som natrhala a podávala tiež ku kyslej fazulici s kapustou :-), je fantastický a chutí úžasne.
  18. záber zblízka: na fotke je dobre vidno, aký je ľahučký, kyprý nadýchaný, s početnými okami a krásne nalístkovalo. Tento rómsky chlieb sa ešte nazýva ako Bodak. Veľmi pripomína lístkové oškvarkové pagáčiky chuťou i charakterom a štruktúrou. Má vynikajúcu chuť a je výbornou prílohou k sýtym polievkam na kyslo, u nás doma sa doslova rozchytal ešte za tepla, môžem len vrelo odporučiť každému. Prajem Dobrú chuť! :-)))