Foto: tancotanka
V lete každý rok sa nám urodí veľa černíc. Jedným zo spôsobov, ako ich zúžitkovať, je pripraviť tento chutný koláč.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
400 g |
|
30 g |
|
2 PL |
|
200 ml |
|
60 g |
|
1 ks |
|
1 štipka |
|
na vymastenie |
|
plátky , alebo nahrubo posekané orechy na posypanie |
|
na posypanie |
|
Plnka: | |
cca 750 g |
|
3 ks |
|
500 g |
|
100 ml |
|
150 g |
|
1 balíček |
|
1 balíček |
|
Postup
-
1
Z kvasníc a cukru si urobíme kvások, ktorý zmiešame s preosiatou múkou, vajíčkom, štipkou soli, rozohriatým maslom a vlažným mliekom. Vypracujeme cesto. Necháme podkysnúť.
-
2
Voľný čas využijeme na nazbieranie černíc. Ja som mala pri oberaní takéhoto pomocníka.
-
3
Cesto uložíme na vymastený plech a ukladáme umyté černice.
-
4
Tvaroh zmiešame s cukrom, žĺtkami, smotanou na šľahanie, vanilkovým cukrom, pudingovým práškom. Bielky samostatne vyšľaháme.
-
5
Sneh z bielkov nakoniec zľahka vmiešame do plnky a túto natrieme na pripravené cesto.
-
6
Povrch posypeme plátkami mandlí, alebo ako ja - nahrubo pomletými orechami.
-
7
Hotový koláč môžeme pocukrovať práškovým cukrom, ale niekedy sa u nás koláč zje skôr ako vyberieme cukorničku (:-)).
postup.
vrelo odporúčam, včera som ho piekla na oslavu, už z neho nie je ani kúsok, k černiciam som pridala aj čučoriedky...
:-)