Foto: tothka
Dnes som sa rozhodla na nedeľu upiecť takýto koláč a chcela som si ho pekne nafotiť aj s postupom prípravy.Počas jeho prípravy ma však Zobraziť celý popisDnes som sa rozhodla na nedeľu upiecť takýto koláč a chcela som si ho pekne nafotiť aj s postupom prípravy.Počas jeho prípravy ma však prekvapila návšteva, takže z fotiek takmer nič nebolo, pretože som sa musela ponáhľať s jeho dokončením, aby som stihla ešte ponúknuť aj návšteve. Ako im chutilo svedčí fakt, že po odchode návštevy mi zostali dva kúsky akurát na foto
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
500 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
2 dl |
|
120 g, / hera |
|
2 ks |
|
štipka |
|
1 ks |
|
|
|
PLNKA: | |
50 g |
|
80 g |
|
2 ks |
|
30 g, / hera |
|
1 mokka lyž. |
|
2 pol. lyž., žemlová |
|
100 g, zmes |
|
na vymastenie formy |
|
a trošku mlieka na potretie |
|
Postup
-
1
Do misy preosejeme múku, pridáme roztopené maslo, cukor, vanilkový cukor, vajce, soľ a vykysnuté kvasnice s mliekom a citronovú kôru a dôkladne vypracujeme, prykryjeme a dáme vykysnúť-
-
2
Medzitým si pripravíme plnku . Polovicu orechov zomelieme, polovicu posekáme. Dáme zovrieť mlieko v cukrom a vanilkou, nasypeme orechy a strúhanku, pridáme sušené ovocie. Dobre premiešame a povaríme 2 min. potom pridáme škoricu. Vymiešanú plnku si dáme vychladiť.
-
3
Bábovkovú formu si dobre vymažeme maslom, alebo olejom. Cesto rozgúľame a rozkrájame na 16 dielikov. Do daždého dáme do stredu lyžičku plnky a utvoríme si guľky, ktoré ukladáme do formy.
-
4
Rúru si dáme vyhriať na 175 stupňov, koláč ešte necháme podkysnúť a potom ho potrieme žltkom Pečieme 35 - 40 min. Po upečení koláč necháme vo forme ešte asi 10 min. chladiť, potrieme ho mliekom zvareným s pol. lyžicou cukru a dáme na mriežku úplne vychladnúť. Pri podávaní koláč môžeme posypať práškovým cukrom s vanilkou.
a orechovú,mi tomu doma hovoríme plnená bábovka.