Bodkovaný orechový koláč (fotorecept)

Autor receptu: tothka

Dnes som sa rozhodla na nedeľu upiecť takýto koláč a chcela som si ho pekne nafotiť aj s postupom prípravy.Počas jeho prípravy ma však prekvapila návšteva, takže z fotiek takmer nič nebolo, pretože som sa musela ponáhľať s jeho dokončením, aby som stihla ešte ponúknuť aj návšteve. Ako im chutilo svedčí fakt, že po odchode návštevy mi zostali dva kúsky akurát na foto

15
porcií
120 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy preosejeme múku, pridáme roztopené maslo, cukor, vanilkový cukor, vajce, soľ a vykysnuté kvasnice s mliekom a citronovú kôru a dôkladne vypracujeme, prykryjeme a dáme vykysnúť-
  2. Medzitým si pripravíme plnku . Polovicu orechov zomelieme, polovicu posekáme. Dáme zovrieť mlieko v cukrom a vanilkou, nasypeme orechy a strúhanku, pridáme sušené ovocie. Dobre premiešame a povaríme 2 min. potom pridáme škoricu. Vymiešanú plnku si dáme vychladiť.
  3. Bábovkovú formu si dobre vymažeme maslom, alebo olejom. Cesto rozgúľame a rozkrájame na 16 dielikov. Do daždého dáme do stredu lyžičku plnky a utvoríme si guľky, ktoré ukladáme do formy.
  4. Rúru si dáme vyhriať na 175 stupňov, koláč ešte necháme podkysnúť a potom ho potrieme žltkom Pečieme 35 - 40 min. Po upečení koláč necháme vo forme ešte asi 10 min. chladiť, potrieme ho mliekom zvareným s pol. lyžicou cukru a dáme na mriežku úplne vychladnúť. Pri podávaní koláč môžeme posypať práškovým cukrom s vanilkou.