Bodkovaný orechový koláč (fotorecept)
Autor receptu: tothka
Dnes som sa rozhodla na nedeľu upiecť takýto koláč a chcela som si ho pekne nafotiť aj
s postupom prípravy.Počas jeho prípravy ma však prekvapila návšteva, takže z fotiek
takmer nič nebolo, pretože som sa musela ponáhľať s jeho dokončením, aby som stihla
ešte ponúknuť aj návšteve. Ako im chutilo svedčí fakt, že po odchode návštevy mi
zostali dva kúsky akurát na foto
15 porcií |
120 minút príprava |
40 minút na 175 °C |
Postup
- Do misy preosejeme múku, pridáme roztopené maslo, cukor, vanilkový cukor, vajce, soľ a vykysnuté kvasnice s mliekom a citronovú kôru a dôkladne vypracujeme, prykryjeme a dáme vykysnúť-
- Medzitým si pripravíme plnku . Polovicu orechov zomelieme, polovicu posekáme. Dáme zovrieť mlieko v cukrom a vanilkou, nasypeme orechy a strúhanku, pridáme sušené ovocie.
Dobre premiešame a povaríme 2 min. potom pridáme škoricu. Vymiešanú plnku si dáme vychladiť.
- Bábovkovú formu si dobre vymažeme maslom, alebo olejom. Cesto rozgúľame a rozkrájame na 16 dielikov. Do daždého dáme do stredu lyžičku plnky a utvoríme si guľky, ktoré ukladáme do formy.
- Rúru si dáme vyhriať na 175 stupňov, koláč ešte necháme podkysnúť a potom ho potrieme žltkom
Pečieme 35 - 40 min.
Po upečení koláč necháme vo forme ešte asi 10 min. chladiť, potrieme ho mliekom zvareným s pol. lyžicou cukru a dáme na mriežku úplne vychladnúť.
Pri podávaní koláč môžeme posypať práškovým cukrom s vanilkou.