Bôčik na karameli

sjuz - fotkasjuz, 28. januára 2015
Bôčik na karameli
Foto: sjuz

Ako som spomenula pri polievke Pho, mám rada vietnamskú a ázijskú kuchyňu. Medzi moje obľúbené recepty patrí aj tento bôčik. Je to tiež trochu zdĺhavejší Zobraziť celý popisAko som spomenula pri polievke Pho, mám rada vietnamskú a ázijskú kuchyňu. Medzi moje obľúbené recepty patrí aj tento bôčik. Je to tiež trochu zdĺhavejší recept, ale kto má rád sladšiu chuť v kombinácii s mäsom, by mal byť spokojný.

25-35 minút
príprava

Suroviny

1 kg
5-6 PL
5-6 PL PL
cca 1 PL nakrájaný čerstvý
 trochu
1 ks




Postup

  1. 1

    Bôčik som nakrájala na kocky cca 3x3 cm. Šupla som ho do hrnca so studenou vodou a povarila 5 minút. Vodu som zliala a bôčik dala na papierovú utierku a trocha popichala vidličkou, aby tuk mal ako vytiecť.

  2. 2

    Do hrnca som opäť dala vodu, no teraz je potrebné ju nechať zovrieť. Potom sa do nej dá bôčik a povarí sa cca 15 min. prikryté. Voda sa opäť zleje a bôčik sa zatiaľ dá nabok.

  3. 3

    Na panvicu, kde sa bude bôčik dusiť, dáme cukor a spravíme karamel. Vhodíme bôčik, premiešame, aby sa obalil a zalejeme pivom tak, aby hladina bola cca 3 cm pod mäsom. Povaríme dve-tri minútky a pridáme sójovú omáčku, ďumbier, badián, a polku bujónu.

  4. 4

    Zalejeme vínom po vrch mäsa a varíme na silnom plameni cca 15 min. Mäso musí vrieť, aby sa tekutina odparovala. Ak sa odparuje príliš, teplo uberieme.

  5. 5

    Po 15 minútach prikryjeme, a varíme pomaly cca hodinu a pol až dve, resp. kým zmizne takmer všetka šťava. Mäsko je mäkké, obalené sirupovitou konzistenciou zvyšnej šťavy. Podávala som posypané čerstvým koriandrom, len tak, ako chuťovku na Silvestra, dá sa jesť aj s ryžou, alebo ryžovými rezancami a bylinkami.

Diskusia k receptu

eviana
Nádhera... šup do KK a skoro na vyskúšanie, ďakujem :) 5*
sovka62
Dlho som ťa tu nevidela, milá @sjuz , a veru mi tvoje recepty chýbali. Potešila si ma, bôčik vyzerá výborne a zdĺhavá príprava mi vôbec nevadí. Na takúto dobrotu si určite spravím čas, ďakujem.
frezia68
Milá @sjuz ,zaujímavý recept a som rada,že si pridala,lebo Tvoje recepty sú pre bežného konzumenta obohacujúce.To varenie v zimnej a horúcej vode má iste svoje opodstatnenie a ja by som prvú vodu iste využila aspoň na zemiakovú polievku-vieš,stará gazdiná ľutuje vyliať:-) .Ale výsledok vyzerá tak chutne,že ukladám do KK,hoci nesľubujem,že zrealizujem.A nezabudni zasa niečo zaujímave pridať :-).
alexdidi
Perfektný recept podľa mojej chuti - tiež totiž obľubujem ázijskú kuchyňu(hlavne thajskú) a často ju aj pripravujem.
evusik
to vyzerá priam luxusne... mám rada takéto chute "na sladko" a toto vyzerá tak dobre, že by som to aj mohla vyskúšať :-)
@sjuz krásne foto :-)
porzellanka
Sườn ram mặn. Ked som bola naposledy na Slovensku, varila som pre nasu rodinu vietnamsky Sườn ram mặn. A moja mama, ktora cudzokrajne jedla v zasade nemusi, sa ma po case pytala: ako si robila to karamelove maso? To bolo uznanie, nasa mama varila vietnamske jedlo!
Zase ti idem davat rady ak smiem: maso povar iba raz, vodu nevylievaj. Potom ju mozes pouzit na podlievanie. Ja poznam iba Saigonsku verziu, trosku sa lisi od tvojej, ale... mnam.
tiginko
tak tento recept musím hneď tento víkend vyskúšať, parádny je
frezia
Azijsku kuchynu tiez rada a casto pripravujem, toto som este nerobila, ale urcite vyskusam.
radox1
pekny recept.
otazka-aky vyznam ma bod c.1_
elalea
...@sjuz... fajnotka *5.ale tiez mi vrta v hlave ten bod c.1...alebo si to inak myslela a inak napisala.nevadi,skusim po svojom...;-)

radox1
lebo ked to budem robit,tak rozhodne nedam kocky mäsa do studenej vody a postupne privedenim do varu mi vsetko prospesne odide do vody,ktora skonci v dreze.takze az od bodu 2.
terinka55
Bôčik vyzerá výborne. Určite aj skvelo chutí. Všetko samé dobroty. Chválim.
jerica
@sjuz , Zuzanka, oživenie na vareche, tvojimi receptami sa určite potešia viacerí , nie len ja :-)
Mám rada "nezdravé" ako je pečený bôčik na aký koľvek spôsob:-) tvoj je priam šitý na mieru :-) ako nový oblek od krajčíra.
sjuz
dievčatá, vy ste také zlaté:), ďakujem za milé slová:) Je to veľmi príjemné, cítiť sa ako "za starých čias" :)) Veru, dlho som ti nebola, nejako sa mi nechcelo...
Bôčik som robila na Silvestra, tak tá fotka aj podľa toho vyzerá...nič moc:)), a @ampara - miska k tomuto receptu podľa mňa už vôbec nepasuje, ale tak som sa zamilovala do Miškinej, že som si ich musela objednať:) Jeme z nich len "indiu" :)
@porzellanka - viem, že je viac verzií, momentálne "fiťím" na vietnamskej kuchyni:) V Prahe som si prišla na svoje, tam je problém si vybrať !
@radox1 - bod 1 ako aj ďalšie varenie má význam ten, že sa bôčik zbaví čo najviac tuku. Kto chce, môže ho ešte po dvoch vareniach opiecť na panvici na troche oleja, aby sa ešte ďaľší tuk vypiekol. Ten sa potom tiež dá preč:)
@frezia68 - tá prvá voda bola fakt dosť mastná....:), až biela od tuku...keďže bôčik mal aj kožu, ktorú milujem:)

sjuz
@jerica - ďakujem pekne, si veľmi milá !
tiež milujem bôčik, tak skúšam rôzne spôsoby.
denyany
Tak toto musí byť skvelé! Musím vyskúšať. Určite. Len neviem, kedy...
medovnicek
veľmi zaujímavé jedlo a tá úvodná fotografia veľmi láka vyskúšať:)
ampara
Práve preto som si tú misku všimla, lebo som ju už obdivovala v Miškiných receptoch. Ak by Ťa to neobťažovalo, mohla by si mi prezradiť, kde sa dá zohnať? Ďakujem
babkamt
úvodná fotka mäsa ma láka, recept ukladám do kk na vyskúšanie.
sjuz
@ ampara, ja som ju zohnala na ebay.
ola111
Fíha,tak už viem,čo bude moja polovička v nedeľu jesť,už som mu recept vytlačila,určite mu bude chutiť.,
ola111
@kimlo ,nemám obavu,on si to ustráži,na takéto mäská je expert,a ja zase so šalátom-je to spravodlivé?..:)))
jujoska
jaaaj @ola111 este raz si precitaj co si napisala ty a daj si to do suvisu s Kimlovym komentarom :-D :-D
evanaaa
@ola111 , vytlačila si (?) ale ešte treba omastiť....to si si nevšimla :)
Ako vidím, treba sa s tým trochu pohrať ale za ten výsledok to stojí, aj keď ja to robiť nebudem, páči sa mi to. A už len ten obrázok je lákavý......
sjuz
@kimlo...presne toto mi napadlo po prečítaní komentára ...rolujem nižšia aha - moja myšlienka napísaná čierna na bielom.. :)))
@ola111 - ďakujem, teším sa, že sa chystáš na recept, a daj vedieť, či chutilo:), dúfam, že to neberieš v zlom, vyslovene sa to pýtalo... :))
tiginko
cez víkend som sa rozhodla tento recept vyskúšať. Ale... na mňa dosť nezvyčajne - dodržala som úplne do bodky celý postup. Dokonca aj keď som sa vzpierala použiť aj pivo aj víno, bolo mi to divné. Teda až na koriander na záver, lebo ten má u nás zákaz vstupu. Vôňa fantastická a výsledok bol chuťovo veľmi zaujímavý, ba až dobrý, ale pýtalo to aj soľ. Bez nej to bolo takmer nejedlé, tá sójovka tomu vela nedala, možno mám inú ako @sjuz (Kikkoman). A fotku som si radšej ani nedovolila pridať, lebo sa to celé úplne rozpadlo na franforce, veď miešať v posledných štádiách, keď bol už bôčik úplne mäkký sa muselo, lebo inak to aj v mojom výbornom woku dosť priháralo. Nechápem, ako sa ti @sjuz podarilo nafotiť take pekné kúsky :-) A ešte jedno dosť dôležité upozornenie pre tých, ktorí to budú skúšať: dávajte veľký pozor, keď pridáte mäso do karamelu, začne to poriadne prskať a vystrelovať male čiastočky horúceho karamelu do okolia, odporúčam dlhú varechu a rukavicu na ruku.
tsn5
Zvlastne, moj oco mi to varil trosku inak, viem ze zazvor tam nedaval,ale myslim ze to len preto lebo ho nemal
ani vino,sojovku ci badian.
Miesto sojovky rybiu omacku, je to lepsie + rybia omacka je slana, cize sa to vyrovna.
Toto jedlo ma byt trosku mastnejsie cize ziadnu servitku. ale to uz podla chuti.
Da sa robit na kokose, ako doplnok odporucam vajce na tvrdo obalene v karameli.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia