Foto: sjuz
Ako som spomenula pri polievke Pho, mám rada vietnamskú a ázijskú kuchyňu. Medzi moje obľúbené recepty patrí aj tento bôčik. Je to tiež trochu zdĺhavejší Zobraziť celý popisAko som spomenula pri polievke Pho, mám rada vietnamskú a ázijskú kuchyňu. Medzi moje obľúbené recepty patrí aj tento bôčik. Je to tiež trochu zdĺhavejší recept, ale kto má rád sladšiu chuť v kombinácii s mäsom, by mal byť spokojný.
príprava
Postup
-
1
Bôčik som nakrájala na kocky cca 3x3 cm. Šupla som ho do hrnca so studenou vodou a povarila 5 minút. Vodu som zliala a bôčik dala na papierovú utierku a trocha popichala vidličkou, aby tuk mal ako vytiecť.
- 2
Do hrnca som opäť dala vodu, no teraz je potrebné ju nechať zovrieť. Potom sa do nej dá bôčik a povarí sa cca 15 min. prikryté. Voda sa opäť zleje a bôčik sa zatiaľ dá nabok.
- 3
Na panvicu, kde sa bude bôčik dusiť, dáme cukor a spravíme karamel. Vhodíme bôčik, premiešame, aby sa obalil a zalejeme pivom tak, aby hladina bola cca 3 cm pod mäsom. Povaríme dve-tri minútky a pridáme sójovú omáčku, ďumbier, badián, a polku bujónu.
- 4
Zalejeme vínom po vrch mäsa a varíme na silnom plameni cca 15 min. Mäso musí vrieť, aby sa tekutina odparovala. Ak sa odparuje príliš, teplo uberieme.
- 5
Po 15 minútach prikryjeme, a varíme pomaly cca hodinu a pol až dve, resp. kým zmizne takmer všetka šťava. Mäsko je mäkké, obalené sirupovitou konzistenciou zvyšnej šťavy. Podávala som posypané čerstvým koriandrom, len tak, ako chuťovku na Silvestra, dá sa jesť aj s ryžou, alebo ryžovými rezancami a bylinkami.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@sjuz krásne foto :-)
Zase ti idem davat rady ak smiem: maso povar iba raz, vodu nevylievaj. Potom ju mozes pouzit na podlievanie. Ja poznam iba Saigonsku verziu, trosku sa lisi od tvojej, ale... mnam.
otazka-aky vyznam ma bod c.1_
Mám rada "nezdravé" ako je pečený bôčik na aký koľvek spôsob:-) tvoj je priam šitý na mieru :-) ako nový oblek od krajčíra.
Bôčik som robila na Silvestra, tak tá fotka aj podľa toho vyzerá...nič moc:)), a @ampara - miska k tomuto receptu podľa mňa už vôbec nepasuje, ale tak som sa zamilovala do Miškinej, že som si ich musela objednať:) Jeme z nich len "indiu" :)
@porzellanka - viem, že je viac verzií, momentálne "fiťím" na vietnamskej kuchyni:) V Prahe som si prišla na svoje, tam je problém si vybrať !
@radox1 - bod 1 ako aj ďalšie varenie má význam ten, že sa bôčik zbaví čo najviac tuku. Kto chce, môže ho ešte po dvoch vareniach opiecť na panvici na troche oleja, aby sa ešte ďaľší tuk vypiekol. Ten sa potom tiež dá preč:)
@frezia68 - tá prvá voda bola fakt dosť mastná....:), až biela od tuku...keďže bôčik mal aj kožu, ktorú milujem:)
tiež milujem bôčik, tak skúšam rôzne spôsoby.
Ako vidím, treba sa s tým trochu pohrať ale za ten výsledok to stojí, aj keď ja to robiť nebudem, páči sa mi to. A už len ten obrázok je lákavý......
@ola111 - ďakujem, teším sa, že sa chystáš na recept, a daj vedieť, či chutilo:), dúfam, že to neberieš v zlom, vyslovene sa to pýtalo... :))
ani vino,sojovku ci badian.
Miesto sojovky rybiu omacku, je to lepsie + rybia omacka je slana, cize sa to vyrovna.
Toto jedlo ma byt trosku mastnejsie cize ziadnu servitku. ale to uz podla chuti.
Da sa robit na kokose, ako doplnok odporucam vajce na tvrdo obalene v karameli.