Bôčik na karameli

Autor receptu: sjuz

Ako som spomenula pri polievke Pho, mám rada vietnamskú a ázijskú kuchyňu. Medzi moje obľúbené recepty patrí aj tento bôčik. Je to tiež trochu zdĺhavejší recept, ale kto má rád sladšiu chuť v kombinácii s mäsom, by mal byť spokojný.

25-35 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Bôčik som nakrájala na kocky cca 3x3 cm. Šupla som ho do hrnca so studenou vodou a povarila 5 minút. Vodu som zliala a bôčik dala na papierovú utierku a trocha popichala vidličkou, aby tuk mal ako vytiecť.
  2. Do hrnca som opäť dala vodu, no teraz je potrebné ju nechať zovrieť. Potom sa do nej dá bôčik a povarí sa cca 15 min. prikryté. Voda sa opäť zleje a bôčik sa zatiaľ dá nabok.
  3. Na panvicu, kde sa bude bôčik dusiť, dáme cukor a spravíme karamel. Vhodíme bôčik, premiešame, aby sa obalil a zalejeme pivom tak, aby hladina bola cca 3 cm pod mäsom. Povaríme dve-tri minútky a pridáme sójovú omáčku, ďumbier, badián, a polku bujónu.
  4. Zalejeme vínom po vrch mäsa a varíme na silnom plameni cca 15 min. Mäso musí vrieť, aby sa tekutina odparovala. Ak sa odparuje príliš, teplo uberieme.
  5. Po 15 minútach prikryjeme, a varíme pomaly cca hodinu a pol až dve, resp. kým zmizne takmer všetka šťava. Mäsko je mäkké, obalené sirupovitou konzistenciou zvyšnej šťavy. Podávala som posypané čerstvým koriandrom, len tak, ako chuťovku na Silvestra, dá sa jesť aj s ryžou, alebo ryžovými rezancami a bylinkami.