Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom

Autor receptu: tizian1cat

Vonku jeseň, doma zásoby múky ako v mlyne a báječná nová kniha s príznačným názvom: Dough -cesto. Tak prečo neupiecť niečo nové?

20-25 minút
na 220 °C

Postup

  1. Na plech dáme papier na pečenie, poukladáme naň rozkrojené cherry paradajky - posolíme ich, posypene čiernym korením, sušenou majoránkou a 1 KL lyžičkou kryštálového cukru. Rozohrejeme rúru na 100st.C a 2,5 hodiny necháme s v rúre piecť. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
  2. Medzitým si do ohňuvzdornej misky pripravíme 5 PL olivového oleja, 2 PL masla a 1 KL kryštálového cukru. Teplotu v rúre po upečení paradajok zvýšime na 180st.C a vložíme tam misku s tukmi, .
  3. Kým sa nám rozpustí maslo, očistíme si cesnak na strúčiky. Pridáme do rozpálenej zmesy tukov a cukru. Necháme v rúre asi 20 minút - kým nám cesnak neskaramelizuje.
  4. Kuchyňou sa už šíri neskutočná vôňa restovaného cesnaku. Strúčiky vyberieme, dáme na kuchynské papierové utierky odkvapkať a vychladnúť. Zmes tuku som nechala vychladnúť a použila do ďalšej dávky tohto cesta.
  5. Tesne pred dopečením paradajok si z oboch múk, droždia, vody, 5 lyžíc olivového oleja a 2 KL soli vymiešame hladké nelepivé cesto. Prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.
  6. Vykysnuté cesto dáme na dobre pomúčenú pracovnú dosku.
  7. Prstami roztiahneme cesto do tvaru obdĺžnika.
  8. Na cesto rozložíme paradajky, cesnak a bazalkové čerstvé lístky. Prstami ich jemne pozatláčame do mäkkého cesta.
  9. Preložíme najprv jednu tretinu cesta...
  10. potom preložíme druhú tretinu a konce dobre uzavrieme.
  11. Ostrým nožom prekrojíme plát na 4 časti.
  12. Na jednej strane reznej plochy cesto prstami spojíme, aby sa rez uzavrel- u oboch krajných kúskov to nie je potrebné.
  13. Na plech s papierom na pečenie uložíme bochníčky neuzavretou reznou stranou hore. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 30minút podkysnúť .
  14. Dáme do rúry rozpálenej na 250 st.C a teplotu hneď znížime na 220st.C.Pečieme asi 20-25 minút - pokiaľ nie sú zlatohnedé.
  15. Vyberieme na mriežku, zľahka potrieme olivovým olejom a necháme vychladnúť.
  16. Ubezpečujem vás, že do večera nevydržia.....
  17. Dopĺňam: keďže mi zostal ten nádherne voňavý cesnakový olej/masielko, pridala som všetky ingrediencie na cesto, ako je popísané vyššie, rovnako nechala hodinu vykysnuť, rukami roztiahla na štvorec, zmiešala domáci tvaroh s kyslou smotanou, soľou a kôprom a upiekla ešte túto variaciu - to cesto je neskutočné, dá sa požiť na pizzu, foccaciu, treba vyskušať.