Bochníčky s restovanými paradajkami a cesnakom
Autor receptu: tizian1cat
Vonku jeseň, doma zásoby múky ako v mlyne a báječná nová kniha s príznačným názvom: Dough -cesto. Tak prečo neupiecť niečo nové?
Postup
- Na plech dáme papier na pečenie, poukladáme naň rozkrojené cherry paradajky - posolíme ich, posypene čiernym korením, sušenou majoránkou a 1 KL lyžičkou kryštálového cukru. Rozohrejeme rúru na 100st.C a 2,5 hodiny necháme s v rúre piecť. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Medzitým si do ohňuvzdornej misky pripravíme 5 PL olivového oleja, 2 PL masla a 1 KL kryštálového cukru. Teplotu v rúre po upečení paradajok zvýšime na 180st.C a vložíme tam misku s tukmi,
.
- Kým sa nám rozpustí maslo, očistíme si cesnak na strúčiky. Pridáme do rozpálenej zmesy tukov a cukru. Necháme v rúre asi 20 minút - kým nám cesnak neskaramelizuje.
- Kuchyňou sa už šíri neskutočná vôňa restovaného cesnaku. Strúčiky vyberieme, dáme na kuchynské papierové utierky odkvapkať a vychladnúť. Zmes tuku som nechala vychladnúť a použila do ďalšej dávky tohto cesta.
- Tesne pred dopečením paradajok si z oboch múk, droždia, vody, 5 lyžíc olivového oleja a 2 KL soli vymiešame hladké nelepivé cesto. Prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cesto dáme na dobre pomúčenú pracovnú dosku.
- Prstami roztiahneme cesto do tvaru obdĺžnika.
- Na cesto rozložíme paradajky, cesnak a bazalkové čerstvé lístky. Prstami ich jemne pozatláčame do mäkkého cesta.
- Preložíme najprv jednu tretinu cesta...
- potom preložíme druhú tretinu a konce dobre uzavrieme.
- Ostrým nožom prekrojíme plát na 4 časti.
- Na jednej strane reznej plochy cesto prstami spojíme, aby sa rez uzavrel- u oboch krajných kúskov to nie je potrebné.
- Na plech s papierom na pečenie uložíme bochníčky neuzavretou reznou stranou hore. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 30minút podkysnúť .
- Dáme do rúry rozpálenej na 250 st.C a teplotu hneď znížime na 220st.C.Pečieme asi 20-25 minút - pokiaľ nie sú zlatohnedé.
- Vyberieme na mriežku, zľahka potrieme olivovým olejom a necháme vychladnúť.
- Ubezpečujem vás, že do večera nevydržia.....
- Dopĺňam: keďže mi zostal ten nádherne voňavý cesnakový olej/masielko, pridala som všetky ingrediencie na cesto, ako je popísané vyššie, rovnako nechala hodinu vykysnuť, rukami roztiahla na štvorec, zmiešala domáci tvaroh s kyslou smotanou, soľou a kôprom a upiekla ešte túto variaciu - to cesto je neskutočné, dá sa požiť na pizzu, foccaciu, treba vyskušať.