Foto: mariamka
Recept je zo stránky "napecto" a pôvodne sa volal "Turecké kocky". Nič mi to nevravelo, tak som názov troška pozmenila. Zaujala ma hlavne kombinácia Zobraziť celý popisRecept je zo stránky "napecto" a pôvodne sa volal "Turecké kocky". Nič mi to nevravelo, tak som názov troška pozmenila. Zaujala ma hlavne kombinácia kysnutého cesta, lekváru a bielkového snehu. Pre tých, čo nemusia krémové, ideálny dezert.
na 200 °C
Postup
-
1
Navážime si suroviny na cesto, ja som nemala hrubú múku, tak som dala polohrubú. A vajíčka som mala menšie, tak som dala rovno 5 žĺtkov. Mlieko zohrejeme, maslo necháme povoliť.
-
2
Spracujeme na bochník, ak sa vám nechce ručne, ide to pekne aj v pekárni.
-
3
Pečiaci papier som si okótovala podľa rozmerov plechu, môj má 33x33 cm, v rohoch možno vidno tie krížiky. Otočila naopak, pomaslovala a cesto som rozgúľala na požadovanú veľkosť. Trošku som mu pomohla rukami, je mäkké, poddajné, naozaj sa s ním ľahko pracuje.
-
4
Prenesieme na plech aj s papierom a nemilosrdne popicháme vidličkou.
-
5
Natrieme lekvárom, doporučený bol marhuľový, ale vyskúšala som aj čučoriedkový, pol na pol, ktorý bude lepší :)
-
6
Teraz musí náš polotovar hodinku na teplom mieste odpočívať a pomaly kysnúť. Ja som zapla rúru na 50 °C a pri polootvorených dvierkach som ho tam nechala hovieť, takto pekne podrástol.
-
7
S miernym predstihom si dáme vyhriať rúru na 200 °C a podkysnutý koláč dáme piecť na 15-20 minút. Medzitým si ušľaháme tuhý sneh z 5 bielkov a práškového cukru. Ja som pridala trošku postrúhanej citrónovej kôry pre vôňu. Navrstvíme na predpečený koláč a dáme dopiecť na 5-10 minút. Vzorku si vymyslite akú chcete :)
-
8
Tu už zapečený sneh. Snažte sa to neprepáliť.
-
9
Krájame opatrne nahriatym nožom.
-
10
Tu som odfotila skrojky, na nich najlepšie vidno, aký je koláčik ľahký, pórovitý, takmer ako piškóta.
-
11
Ak si ho upečiete, budem rada, určite vám bude chutiť. Trebárs aj na Veľkú Noc, stihnúť sa to dá, pekné sviatky, priatelia :)
@luss44 mne bol inac tak povedomy,, :)) stale, ze co mi to pripomina a ono s lineckym, len som ho este nerobila, moze byt tiez fajn
toto je naj môjho syna..ked sa opýtam:"čo ti upečiem?"..ked príde z Prahy domov..vždy odpovie:
"ženský rozmar..!!"
pod týmto názvom ho mám v kuch.knižke z 1983 roku..teta ho volala Turecký lepník..kedysi veľmi dávno-ked som ju raz za rok-pre 100km vzdialenosť cestovala navštíviť -upiekla nám ho..na džem ešte posypala podrvené,nasekané..nie mleté..orechy alebo mandle..
dobrota..
nemala som v pláne..ale po tvojom pripomenutí ho možno v sobotu upečiem..
želám ti dni sviatkov jari prežiť veselo so svojimi blízkymi..
:-)
len som dala aj zlaty klas, navrch brusnice, kyslo-smotanovo-coko poleva a navrch kokos
Neviete mi prosím niekto poradiť, ako na to? Sneh mám úplne tuhý, vysoký, keď ho dám na horúci koláč (dávam do neho pre istotu aj soľ, aby držal), ale v rúre akosi ku koncu upadne... Ozvite sa, vďaka.