Špaldový posúch s tvarohom a kôprom fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 11. marca 2014

Náš obľúbený posúch v novej verzii,so špaldovou múkou.

25
porcií
20+50 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

25 dkg
1,5 dcl
1 ČL
1 ČL
0,5 dcl
1,5 dkg
50 dkg
1 ČL
2 PL
 (alebo cukor)
1 ks




Postup

  1. 1

    V teplom mlieku s cukrom necháme napučať droždie,keď vzíde,nalejeme ho k múke,v ktorej sme rozmiešali soľ.Prilejeme aj olej a vypracujeme vláčne cesto,ktoré necháme na teple kysnúť asi 40-50 minút.

    Špaldový posúch s tvarohom a kôprom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto nám poriadne nakyslo

    Špaldový posúch s tvarohom a kôprom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na pomúčenej podložke ho prehnetieme a vyvaľkáme na veľkosť plechu,ten si predtým vystelieme papierom na pečenie,ja som pre istotu aj ten potrela olejom.Cesto pomocou valčeka prenesieme na plech,urovnáme ho tam tak,aby boli aj okraje zvýšené. Teraz si môžeme zapnúť -predhriať rúru na 200°C.

    Špaldový posúch s tvarohom a kôprom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým nám cesto na plechu ešte kysne asi 10 minút,pripravíme si plnku.Do misky dáme tvaroh,vaječný žĺtok,nasekaný čerstvý,mrazený alebo sušený kôpor a asi 2 PL kyslej smotany na zriedenie.Podľa chuti potom môžeme pridať soľ alebo práškový cukor,kto aké preferuje,ja som teraz dala 2 PL práš.cukru,nám to chutí nasladko.Zmes poriadne premiešame

    Špaldový posúch s tvarohom a kôprom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    navrstvíme a uhladíme na cesto v plechu

    Špaldový posúch s tvarohom a kôprom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plech vsunieme do rúry a posúch pečieme asi 20 minút,ukážu nám to pekne sfarbené okraje posúcha.

    Špaldový posúch s tvarohom a kôprom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ešte som kukla aj odspodu,či sa cesto pekne prepieklo.Všetko v poriadku ;-)

    Špaldový posúch s tvarohom a kôprom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Posúch nakrájame až po miernom vychladnutí a môžeme podávať.Je dobrý teplý aj studený,s pohárom mlieka...

    Špaldový posúch s tvarohom a kôprom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

eviana
@kukulienka , vyzerá krásne, zo spodku chrumkavo... no ja by som si veru dala aj hneď, ale kôpor mi chlapi nechcú, takže o tejto kombinácii budem len snívať, alebo si nabudúce keď budeš piecť vybehnem na kúsok, ale vyskúšam veru zo špaldovej u nás obľúbený smotanový posúch, ďakujem za super inšpiráciu :) 5*
denyany
Skúsila by som aj ja také niečo ... možno by som použila bryndzu, akosi mám dnes na ňu chuť.:-)
kukulienka71
@eviana ,ďakujem ti za pochvalu.U nás je tiež vyberavé osadenstvo,ale kôpor má rád každý:-)zvykla som robiť s fintou tak,že rozdelím plnku(bol to iný druh koláča),a do každej som dala,kto,čo má rád,aby si každý prišiel na svoje,na plechu sa to potom upieklo spolu a kus koláča bol taký,kus onaký:-).Teraz na ráno cesto od tvarohu zmäklo,lepšie sa šmýka:-)
kukulienka71
@denyany ,mala som aj ja vyloženú bryndzu,napokon som ju odložila späť,chcem z nej @evianine pagáčiky robiť...Do bryndze by som určite dala viac smotany,lebo je hutnejšia,aby sa ti moc neusušila pečením.Dúfam,bude chutiť:-)
elixir
Vyzerá fantasticky, ak dnes v obchode uvidím kôpor, skúsim ho snáď ešte dnes.
kukulienka71
@elixir ,ďakujem.Budem rada,ak potom ohodnotíš;-) @medovnicek ,už čoraz častejšie nahrádzam pšeničnú múku inými druhmi,špaldová má zatiaľ prím,odporúčam:-)ďakujem ti
margaretka28
toto je moje obľúbené, len kôpor z mrazničky som už minula a na nový si ešte chvíľku musím počkať, ale pekávam ho, zo špaldovej som neskúšala, ale určite je výborný, to cesto ti perfektne nakyslo a super sa upiekol čo vidno aj na fotke, ach jaj dala by som si :-)
hanak
@kukulienka , veľmi sa mi páči tento koláč. Mojej mame, ktorá má 83 rokov a má sa vyvarovať sladkostiam často pečiem a myslím, že týmto koláčom, keďže tvaroh ľúbime všetci, jej určite pohladkám bruško. Ďakujem za skvelý RP ;-)
alex37
@kukulienka71 , špaldová múka je výborná, smotana a tvaroh tiež, no čo dodať, do zlatova upečené, mňam *****, KK URČITE VYSKÚŠAM ale až po orechových palacinkách :-)
jujoska
mnam, odjakziva mam rada akekolvek posuchy a tento vyzera skvelo
afataga
si ma rozosmiala pri bode 7 :-))) musis kukat, ved si kukulienka :-), pekne si upiekla, len ja isto inu bylinku, kopor nie je moj kamarat :-)
kukulienka71
@margaretka28 ,najlepší je veru z čerstvého kôpru,to máš pravdu,ďakujem za pochvalu:-)@hanak ,som rada,že ho upečieš a dúfam,že maminke bude chutiť,si šikovný a dobrý syn!@alex37 ,ty máš teda čo doháňať po tej dlhšej prestávke:-)))vďaka!!!! @staja ,vidíš,tvoj som nenašla,lebo je bryndzový,a pritom som ti ho nedávno aj pochválila:-)máme ich veľmi podobné,ja mám tiež rada kysnuté cesto bez vajca.Moja špaldová je biela,hladká,nie celozrnná,asi zato mám cesto bledšie. @jujoska ,tvoja pochvala ma nesmierne potešila:-)dakujem @afataga ,aj ty si ma rozosmiala,zase si ma prekukla:-))))díky!!!
hanak
@kukulienka , mame bude určite chutiť. Poznám jej chute. A dobrý syn musím byť. Keď som sa narodil, vážil som 5,30kg. Mama na ten pôrod doteraz nemôže zabudnúť, ostatní súrodenci /bolo nás 5/, mali od 2. do 3kg. Tak sa jej snažím robiť teraz radosť tak, že jej vypekám kdeaké dobroty.
luss44
@kukulienka71 , pripomenula si mi, že musím upiecť náš obľúbený osúch, dávam navrch sadnutú šľahačkovú smotanu s kyslou smotanou, kôpor len na polovicu, lebo ja ho teda nemusím. Najbližšie upečiem tiež zo špaldovej, príp.celozrnnej a s tvarohom. Cesto máš krásne mäkkučké už na pohľad.
elixir
@kukulienka71 sú vynikajúce, moc moc chutné :) Pri príprave sa s cestom veľmi dobre pracovalo, je to fajn základ pre slané koláče, pýtala si si aj ohodnotenie, to po odskúšaní vždy príde, prikladám 5*



havino
radosť pozrieť na posúch, dala by som si, vy ste dnes šikovné dievčence tu rad radom čo idem od pridaných receptov a aj s ich hned vyskúšaním, toto je moja parketa koláčov, milujem od @afataga so smotanou a slaninkou, sama sebe si ho pečiem, aj s bryndzou a smotanou som ho už robila, vyskúšam aj s tvarohom, len poputuje väčišia polovoca o dúm dal, k susedom, bo moji do úst nedajú slané posúchy, nehrozí, raz len nevedia čo je dobré a páči sa mi, že si špaldovú použila a že nie je nejaký veľký rozdiel v ceste ak nie žiadny
brambora
ked nemam spaldovu muku, tak mozem tam dat klasicku hladku len? lebo vyzera uzasne tak chcela by som vyskusat.
kukulienka71
@elixir ,ty si macherka!Som veľmi rada tvojej reakcii,dala si krásny obrázok a lepšie hodnotenie by som si ani priať nemohla(aj ked mi nešlo o hviezdičky,ale o názor:-)ĎAKUJEM @havino ,môžeš aj tento tvarohový nasladko robiť,ja som ho mala tiež tak,rozdiel v múke skoro žiadny,dobre vravíš,takže je tu odpoveď aj pre @bramboru ,kľudne daj bielu hladkú múku,predtým som ju vždy dávala aj ja.Ďakujem aj vám:-)
elixir
@kukulienka71 vždy sa teším, keď recepty klapnú ako tento, do bodky a do písmena... cesto sa správalo presne ako Tvoje na foto, aj sa dalo dobre rozvaľkať. No, a potom sa už ľahko machruje :)
luss44
@kukulienka71 , dnes u nás boli na večeru špaldové osúchy podľa Teba, smotanový a cibuľovo-slaninkový, na oba som pacla medvedí cesnak, chuť špaldy opäť výborná. Kyslá zemiaková omáčka k tomu.


kukulienka71
@marianne ,budem rada,ak vyskúšaš a bude chutiť @luss44 ,pekne sa ti podarili, s medvedím cesnakom teda fajnotka!že "pacla",ja už som eviane písala,že si založím slovníček s prekrásnymi slovami,ktoré tu na Vareche počujem prvý krát v živote:-)))Pri pomyslení na kyslú zemiakovú omáčku sa mi zbiehajú slinky a asi idem skontrolovať svetielko v chladničke...:-)Ďakujem ti za krásnu fotku!!
mariamka
krasny recept, krasne fotky, skusenosti,, kopor milujem(e), svacam ho, kde pride, sladke, slane, tato kombinacia nikdy nesklame, a mas idealny pomer cesto vs. tvaroh 1:1 super, za mna 5*
kukulienka71
@mariamka zlatá,patrí ti moje ďakujem za pochvalu,ale si ma prehnala,zľakla som sa,že mám ten pomer cesto:tvaroh 1:1 :-)) ale je to dobre písané v recepte,tak ako to bolo aj robené,1:2 asi len preklep si mala:-)
mariamka
@kuki co sa plasis :), brala som vizualny pomer po upeceni, cesto versus plnka, nech to nedrhne v krku, to moji nemaju radi, ale tvoj pomer je idealny, urcite oprobujem coskoro, fotky vravia za vsetko :)
pusta
úžasne sa ti vydaril tento posúch (y)
*****
pripomenula si mi moje detstvo, ked moja drahá dobrá nagymama piekla dva plechy túrós lepény a dva plechy tejfölös lepény na obed - úžasná pochúťka :-)
vdaka.
lusinkab
Velmi pekne to vyzera :-) sikovnica a som rada,ze si sa s takym peknym a jednoduchym receptom s nami podelila :-)
kukulienka71
@mariamka ,vizuálne je to 1:1,máš pravdu:-)Ja mám rada tenšie cesto na takéto typy koláčov,či už ovocné s posýpkou,či slané typu pizza a potom to obloženie prispôsobím.@pusta ,tak ste mali super lepényové hody:-)@lusinkab ,pochvala od teba dobre padne,vážim si to. Všetkým vám pekne ďakujem:-)
janger
@kukulienka , ani nevies, aku chut si mi spravila :-). Ja som uz velmi davno piekla trosku podobny kolac, ale ten bol s kyslou smotanou. Nabuduce iste spravim podla teba.
denyany
K pečeniu som sa dostala v piatok a k PC až dnes. Posúch sa podaril, všetkým chutilo. Urobila som tvarohovú náplň s troškou bryndze a so zelenou cibuľkou. Veľmi dobré. Vďaka za recept.:-)
mariamka
tak @kuku prislo aj na tvoj posuch, aj ked som cesto dala z mojho kvazi Zenskeho rozmaru, ale tvarohovo-koprova plnka nasladko bola podla teba, ma lakala vyskusat a nesklamala, ako pisem, dala som troska zlaty klas, citrokoru, brusnice a navrch polevu a kokos, predsa len, je Velka Noc :) aj tak, diky za inspiraciu :)
kukulienka71
Ty si ale kreatívna,@mariamka ;-)verím,že chutilo,máš pravdu na Veľkú noc treba trocha tuningu:-)))si milá,že si sa inšpirovala,ďakujééém:-)
kukulienka71
@zdenkaa , tvoja fotka je krásna, posúch máš na jednotku! verím, že vám v tomto zložení chutil:-) Ďakujem ti pekne za odozvu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia