Bielkové rezy Rozbúrené more (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Recept je zo stránky "napecto" a pôvodne sa volal "Turecké kocky". Nič mi to nevravelo, tak som názov troška pozmenila. Zaujala ma hlavne kombinácia kysnutého cesta, lekváru a bielkového snehu. Pre tých, čo nemusia krémové, ideálny dezert.

25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Navážime si suroviny na cesto, ja som nemala hrubú múku, tak som dala polohrubú. A vajíčka som mala menšie, tak som dala rovno 5 žĺtkov. Mlieko zohrejeme, maslo necháme povoliť.
  2. Spracujeme na bochník, ak sa vám nechce ručne, ide to pekne aj v pekárni.
  3. Pečiaci papier som si okótovala podľa rozmerov plechu, môj má 33x33 cm, v rohoch možno vidno tie krížiky. Otočila naopak, pomaslovala a cesto som rozgúľala na požadovanú veľkosť. Trošku som mu pomohla rukami, je mäkké, poddajné, naozaj sa s ním ľahko pracuje.
  4. Prenesieme na plech aj s papierom a nemilosrdne popicháme vidličkou.
  5. Natrieme lekvárom, doporučený bol marhuľový, ale vyskúšala som aj čučoriedkový, pol na pol, ktorý bude lepší :)
  6. Teraz musí náš polotovar hodinku na teplom mieste odpočívať a pomaly kysnúť. Ja som zapla rúru na 50 °C a pri polootvorených dvierkach som ho tam nechala hovieť, takto pekne podrástol.
  7. S miernym predstihom si dáme vyhriať rúru na 200 °C a podkysnutý koláč dáme piecť na 15-20 minút. Medzitým si ušľaháme tuhý sneh z 5 bielkov a práškového cukru. Ja som pridala trošku postrúhanej citrónovej kôry pre vôňu. Navrstvíme na predpečený koláč a dáme dopiecť na 5-10 minút. Vzorku si vymyslite akú chcete :)
  8. Tu už zapečený sneh. Snažte sa to neprepáliť.
  9. Krájame opatrne nahriatym nožom.
  10. Tu som odfotila skrojky, na nich najlepšie vidno, aký je koláčik ľahký, pórovitý, takmer ako piškóta.
  11. Ak si ho upečiete, budem rada, určite vám bude chutiť. Trebárs aj na Veľkú Noc, stihnúť sa to dá, pekné sviatky, priatelia :)