Bielkové rezy Rozbúrené more (fotorecept)
Autor receptu: mariamka
Recept je zo stránky "napecto" a pôvodne sa volal "Turecké kocky". Nič mi to nevravelo,
tak som názov troška pozmenila. Zaujala ma hlavne kombinácia kysnutého cesta, lekváru
a bielkového snehu. Pre tých, čo nemusia krémové, ideálny dezert.
Postup
- Navážime si suroviny na cesto, ja som nemala hrubú múku, tak som dala polohrubú. A vajíčka som mala menšie, tak som dala rovno 5 žĺtkov. Mlieko zohrejeme, maslo necháme povoliť.
- Spracujeme na bochník, ak sa vám nechce ručne, ide to pekne aj v pekárni.
- Pečiaci papier som si okótovala podľa rozmerov plechu, môj má 33x33 cm, v rohoch možno vidno tie krížiky. Otočila naopak, pomaslovala a cesto som rozgúľala na požadovanú veľkosť. Trošku som mu pomohla rukami, je mäkké, poddajné, naozaj sa s ním ľahko pracuje.
- Prenesieme na plech aj s papierom a nemilosrdne popicháme vidličkou.
- Natrieme lekvárom, doporučený bol marhuľový, ale vyskúšala som aj čučoriedkový, pol na pol, ktorý bude lepší :)
- Teraz musí náš polotovar hodinku na teplom mieste odpočívať a pomaly kysnúť. Ja som zapla rúru na 50 °C a pri polootvorených dvierkach som ho tam nechala hovieť, takto pekne podrástol.
- S miernym predstihom si dáme vyhriať rúru na 200 °C a podkysnutý koláč dáme piecť na 15-20 minút. Medzitým si ušľaháme tuhý sneh z 5 bielkov a práškového cukru. Ja som pridala trošku postrúhanej citrónovej kôry pre vôňu. Navrstvíme na predpečený koláč a dáme dopiecť na 5-10 minút. Vzorku si vymyslite akú chcete :)
- Tu už zapečený sneh. Snažte sa to neprepáliť.
- Krájame opatrne nahriatym nožom.
- Tu som odfotila skrojky, na nich najlepšie vidno, aký je koláčik ľahký, pórovitý, takmer ako piškóta.
- Ak si ho upečiete, budem rada, určite vám bude chutiť. Trebárs aj na Veľkú Noc, stihnúť sa to dá, pekné sviatky, priatelia :)