Zemiaky s kyslou kapustou

Bieda (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Mate radi biedu? Ja áno, aspoň tú kopaničiarsku. Už roky som to nemal, úplne som na to zabudol. Až pri jednom recepte som si na toto jedlo spomenul a jedná sa o recept Lepenice od @Mijaita je to veľmi podobné. Tak som som to po rokoch znovu urobil. Je to jednoduché jedlo, ktoré je veľmi chutné a recept je od starkej a tá ho volala - bieda. Pretože bol deň matiek v nedeľu, tak som si uctil spomienku na starkú s týmto receptom.

5 - 6
porcií
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky asi 1,5 - 2 cm. Dáme uvariť do osolenej vody. Počas toho si robíme ostatné. Oškvarky zomelieme na veľkých dierach fí 7 - 8 mm ak máme takú šajbu. Cibuľu krájame na hrubé polmesiace.
  2. V hrnci zohrejeme masť a na to dáme cibuľu.
  3. Cibuľu robíme až nám začne prihárať na červeno. To je asi 15 minút. Pred koncom smaženia cibule nasypeme rascu a trochu soli. Potom pridáme do hrnca kapustu bez vody. Tak isto smažíme asi 15 minút. Všetka voda sa musí vypariť. Ostane tam len masť.
  4. Ak nám kapusta začne farbiť do hnedo-červena, pridáme oškvarky a strúhaný cesnak na drobno. Miešame a chvíľu škvaríme. Tu vidíme že kapusta ma farbu ako oškvarky.
  5. Teraz nasypeme ku kapuste zemiaky, bez vody. Ktoré sa nám počas toho uvarili. Dobre premiešame na sporáku. Potom hrniec zoberieme zo sporáku a biedu necháme chvíľu postáť. Nech sa všetky chute spoja. Zatiaľ si dáme aperitív, aby nám žlčník pekne šlapal ako hodiny. Odporučil by som trebárs - Radošinský Klevner Barrique ročník 2016.
  6. Ak sme degustáciu ukončili, ták môžme nakladať na tanier. Ticho mlátime ústami a občas zapíjame Klevnerom. Od slasti vám oči budu vyliezať z jamiek.
  7. Túto kapustu som použil, je z Lidla. Preto som dal aj rascu. Keby som mal ešte svoju kapustu, tak nedávam rascu.