Zemiaky s kyslou kapustou
Bieda (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Mate radi biedu? Ja áno, aspoň tú kopaničiarsku. Už roky som to nemal, úplne som na
to
zabudol. Až pri jednom recepte som si na toto jedlo
spomenul a jedná sa o recept Lepenice od @Mijaita je to veľmi podobné. Tak som
som to po rokoch znovu
urobil. Je to jednoduché jedlo, ktoré je veľmi chutné a recept je od starkej a tá ho
volala -
bieda. Pretože bol deň matiek v nedeľu, tak som si uctil spomienku na starkú s týmto
receptom.
5 - 6 porcií |
10 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky asi 1,5 - 2 cm. Dáme uvariť do osolenej vody. Počas toho si robíme ostatné. Oškvarky zomelieme na veľkých dierach fí 7 - 8 mm ak máme takú šajbu. Cibuľu krájame na hrubé polmesiace.
- V hrnci zohrejeme masť a na to dáme cibuľu.
- Cibuľu robíme až nám začne prihárať na červeno. To je asi 15 minút. Pred koncom smaženia cibule nasypeme rascu a trochu soli. Potom pridáme do hrnca kapustu bez vody. Tak isto smažíme asi 15 minút. Všetka voda sa musí vypariť. Ostane tam len masť.
- Ak nám kapusta začne farbiť do hnedo-červena, pridáme oškvarky a strúhaný cesnak na drobno. Miešame a chvíľu škvaríme. Tu vidíme že kapusta ma farbu ako oškvarky.
- Teraz nasypeme ku kapuste zemiaky, bez vody. Ktoré sa nám počas toho uvarili. Dobre premiešame na sporáku. Potom hrniec zoberieme zo sporáku a biedu necháme chvíľu postáť. Nech sa všetky chute spoja. Zatiaľ si dáme aperitív, aby nám žlčník pekne šlapal ako hodiny. Odporučil by som trebárs - Radošinský Klevner Barrique ročník 2016.
- Ak sme degustáciu ukončili, ták môžme nakladať na tanier. Ticho mlátime ústami a občas zapíjame Klevnerom. Od slasti vám oči budu vyliezať z jamiek.
- Túto kapustu som použil, je z Lidla. Preto som dal aj rascu. Keby som mal ešte svoju kapustu, tak nedávam rascu.