Bezlepkový makovník
Foto: novalim
Máte chuť na tradičný makovník s bohatou plnkou? U nás bude – ako vždy – dokonca bez lepku! Vyskúšajte bezlepkový makovník z Novalim Promix Zobraziť celý popisMáte chuť na tradičný makovník s bohatou plnkou? U nás bude – ako vždy – dokonca bez lepku! Vyskúšajte bezlepkový makovník z Novalim Promix Beta zmesi.
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
0,5 kg |
|
150 ml teplé |
|
1 PL |
|
1 kocka |
|
1 ČL |
|
70 g (maslo alebo Palmarin) |
|
Na plnku: | |
150 g mletý |
|
3 PL |
|
70 ml |
|
z 1 citróna |
|
troška |
|
Na potretie: | |
|
|
|
Postup
-
1
Z 1 balenia Promix Beta odsypte asi za 2 PL zmesi bokom (budeme potrebovať na posýpanie pracovnej dosky). Do 150 ml teplého mlieka rozmiešame 1 PL kryštálového cukru a 1 kocku čerstvého droždia a necháme asi 5 minút pri izbovej teplote nakysnúť. Do zmesi pridáme pol lyžičky soli, kvások, 70 g tuku (maslo alebo Palmarin) a asi 300 ml mlieka, ktoré prilievame postupne podľa potreby, aby sme zo všetkých prísad vypracovali mixérom s miesiacim nástavcom mäkké cesto. Necháme v mise, prikryté utierkou, kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- 2
Po vykysnutí vyklopíme na dosku posypanú odloženými 2PL zmesi, cesto premiesime a rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 – 1 cm. Potrieme plnkou, na ktorú si obaríme mak sladkou vodou a necháme ho odstáť. Potom primiešame citrónovú kôru a šťavu, odlejeme prípadnú prebytočnú tekutinu. Plnku natrieme takmer na celý povrch cesta, necháme po okrajoch asi po 1-1,5 cm voľné miesto, aby plnka nevytiekla.
- 3
Zatočíme, potrieme rozšľahaným vajíčkom s troškou oleja a pečieme na 200 stupňoch asi 20 minút do zlatohneda.
- 4
Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Vďaka makovej plnke ostane makovník mäkký a šťavnatý.
Tiež makovník:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu