Bezlepkový makovník
Bezlepkový makovník

Bezlepkový makovník

novalim - fotkanovalim, 13. septembra 2018. Komerčný recept.
Bezlepkový makovník
Foto: novalim

Máte chuť na tradičný makovník s bohatou plnkou? U nás bude – ako vždy – dokonca bez lepku! Vyskúšajte bezlepkový makovník z Novalim Promix Zobraziť celý popisMáte chuť na tradičný makovník s bohatou plnkou? U nás bude – ako vždy – dokonca bez lepku! Vyskúšajte bezlepkový makovník z Novalim Promix Beta zmesi.

120
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

0,5 kg
150 ml teplé
1 PL
1 kocka
1 ČL
70 g (maslo alebo Palmarin)
Na plnku:
150 g mletý
3 PL
70 ml
z 1 citróna
 troška
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Z 1 balenia Promix Beta odsypte asi za 2 PL zmesi bokom (budeme potrebovať na posýpanie pracovnej dosky). Do 150 ml teplého mlieka rozmiešame 1 PL kryštálového cukru a 1 kocku čerstvého droždia a necháme asi 5 minút pri izbovej teplote nakysnúť. Do zmesi pridáme pol lyžičky soli, kvások, 70 g tuku (maslo alebo Palmarin) a asi 300 ml mlieka, ktoré prilievame postupne podľa potreby, aby sme zo všetkých prísad vypracovali mixérom s miesiacim nástavcom mäkké cesto. Necháme v mise, prikryté utierkou, kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

  2. 2

    Po vykysnutí vyklopíme na dosku posypanú odloženými 2PL zmesi, cesto premiesime a rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 – 1 cm. Potrieme plnkou, na ktorú si obaríme mak sladkou vodou a necháme ho odstáť. Potom primiešame citrónovú kôru a šťavu, odlejeme prípadnú prebytočnú tekutinu. Plnku natrieme takmer na celý povrch cesta, necháme po okrajoch asi po 1-1,5 cm voľné miesto, aby plnka nevytiekla.

  3. 3

    Zatočíme, potrieme rozšľahaným vajíčkom s troškou oleja a pečieme na 200 stupňoch asi 20 minút do zlatohneda.

  4. 4

    Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Vďaka makovej plnke ostane makovník mäkký a šťavnatý.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia