Bezlepkový chlieb na paličke
Foto: novalim
K letu neoddeliteľne patria výlety do prírody. A k výletom sa super hodí tento bezlepkový chlieb na paličke. Pýtate sa, čo to je? Zobraziť celý popisK letu neoddeliteľne patria výlety do prírody. A k výletom sa super hodí tento bezlepkový chlieb na paličke. Pýtate sa, čo to je? Jednoduchý výmysel, ktorý spraví z nudného výletu dobrodružstvo, na konci ktorého môže byť parádne pohostenie v prírode. Stačí doma pripraviť cesto, správne ho uskladniť, vziať so sebou na výlet a potom nad ohníkom v prírode upiecť k špekáčikom. Verte, že vám bude chutiť, tento chlebík je totižto za odmenu :-).
Zdroj: https://novalim.net/bezlepkovy-chlieb-palicke/
Suroviny
350 g |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
50 g (alebo acidofilné mlieko) |
|
200 g |
|
2 PL |
|
20 g čerstvé (alebo 1 bal. sušeného) |
|
Postup
-
1
Vo vlažnej vode rozpustíme droždie a lyžičku cukru, premiešame a necháme vzísť kvások.
- 2
Do misy dáme múku Promix FORTE, primiešame soľ, pridáme kefír, vodu, olej a napokon aj kvások. Mixérom s hnetačom miesime minimálne 5 minút, kým vznikne hladké cesto.
- 3
Cesto z misy pomocou špachtle prenesieme na pomúčenú pracovnú dosku a ešte ho ručne premiesime. Ak sa bude lepiť, prisypeme ešte trochu múky. Výsledné cesto môže byť trochu tuhšie.
- 4
Cesto naolejujeme na povrchu a vložíme ho do uzatvárateľnej plastovej alebo sklenenej nádoby. Takto ho môžeme vziať na výlet. Dáme mu aspoň hodinu na to, aby stihlo pekne vykysnúť.
- 5
Na mieste opekačky potom z cesta odtrhneme asi štvrtinu, mokrými rukami vyšúľame pás dlhý asi 25 cm a natesno ho namotáme na koniec opekacej palice. Nám sa lepšie chlebík upiekol, keď sme použili tenšiu palicu a menej cesta.
- 6
Chlebík opekáme NAD PAHREBOU, nie v priamom ohni. Otáčame ho pomalšie, ako by sme otáčali špekáčiky a pečieme ho, kým nie je po celom povrchu pekne sfarbený do bledohneda. Mierne pripečenie nie je na závadu :-).
- 7
Upečené chlebíky opatrne stiahneme z palíc a necháme krátko vychladnúť a potom si ich vychutnávame s opečenou zeleninou alebo špekáčikmi.
Tiež bezlepkový chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu