Bezlepkový chlieb

Bezlepkový chlieb na paličke

Autor receptu: novalim

K letu neoddeliteľne patria výlety do prírody. A k výletom sa super hodí tento bezlepkový chlieb na paličke.* Pýtate sa, čo to je? Jednoduchý výmysel, ktorý spraví z nudného výletu dobrodružstvo, na konci ktorého môže byť parádne pohostenie v prírode. Stačí doma pripraviť cesto, správne ho uskladniť, vziať so sebou na výlet a potom nad ohníkom v prírode upiecť k špekáčikom. Verte, že vám bude chutiť, tento chlebík je totižto za odmenu :-).

Suroviny

Postup

  1. Vo vlažnej vode rozpustíme droždie a lyžičku cukru, premiešame a necháme vzísť kvások.
  2. Do misy dáme múku Promix FORTE, primiešame soľ, pridáme kefír, vodu, olej a napokon aj kvások. Mixérom s hnetačom miesime minimálne 5 minút, kým vznikne hladké cesto.
  3. Cesto z misy pomocou špachtle prenesieme na pomúčenú pracovnú dosku a ešte ho ručne premiesime. Ak sa bude lepiť, prisypeme ešte trochu múky. Výsledné cesto môže byť trochu tuhšie.
  4. Cesto naolejujeme na povrchu a vložíme ho do uzatvárateľnej plastovej alebo sklenenej nádoby. Takto ho môžeme vziať na výlet. Dáme mu aspoň hodinu na to, aby stihlo pekne vykysnúť.
  5. Na mieste opekačky potom z cesta odtrhneme asi štvrtinu, mokrými rukami vyšúľame pás dlhý asi 25 cm a natesno ho namotáme na koniec opekacej palice. Nám sa lepšie chlebík upiekol, keď sme použili tenšiu palicu a menej cesta.
  6. Chlebík opekáme NAD PAHREBOU, nie v priamom ohni. Otáčame ho pomalšie, ako by sme otáčali špekáčiky a pečieme ho, kým nie je po celom povrchu pekne sfarbený do bledohneda. Mierne pripečenie nie je na závadu :-).
  7. Upečené chlebíky opatrne stiahneme z palíc a necháme krátko vychladnúť a potom si ich vychutnávame s opečenou zeleninou alebo špekáčikmi.