Bezlepkové tiramisu
Bezlepkové tiramisu

Bezlepkové tiramisu s pohánkou a malinami

novalim - fotkanovalim, 28. septembra 2023. Komerčný recept.
Bezlepkové tiramisu s pohánkou a malinami
Foto: novalim

Patrí tiramisu aj medzi vaše najobľúbenejšie dezerty? U nás boduje v top desiatke. Piškóty namáčané v káve, lahodný krém z mascarpone a kakao sú Zobraziť celý popisPatrí tiramisu aj medzi vaše najobľúbenejšie dezerty? U nás boduje v top desiatke. Piškóty namáčané v káve, lahodný krém z mascarpone a kakao sú priam neodolateľnou kombináciou. My sme mu dnes ale dali trochu nový šat. Namiesto piškót sme si pripravili jemné piškótové cesto z našej zmesi Promix PK a pridali sme aj pohánkovú múku. Vyšľahali sme si originálny krém zo žĺtkov, cukru, mascarpone a šľahačky. Šťavnaté maliny dodali dezertu netradičnú ovocnú príchuť. Čo poviete, vyskúšate ho aj vy?
Zdroj: www.novalim.sk

12
porcií
50 (+ chladenie) minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Na piškótové cesto:
80 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová)
40 g
4 ks
120 g
trocha
1 bal.
2 PL vlažná
štipka
Na krém:
5 ks
100 g
450 g
100 ml
Okrem toho:
100 - 150 ml (kvalitná, uvarená)
 lístky (na ozdobu)




Postup

  1. 1

    Postup: Pripravíme si piškótové cesto s pohánkou. Žĺtky oddelíme od bielkov. V mise vyšľaháme žĺtky s oboma cukrami, nastrúhanou citrónovou kôrou a vodou do nadýchanej peny. Bielky vyšľaháme samostatne so štipkou soli. Do žĺtkovej peny pomaly gumenou varechou zapracujeme preosiaty Promix a pohánkovú múku. Nakoniec primiešame aj sneh z bielkov. Miešame veľkými pohybmi až na dno misy, aby sme do cesta nahnali vzduch. Cesto bude potom nadýchanejšie.

  2. 2

    Do plechu s rozmermi 20x30 cm, vystlaným papierom na pečenie, vylejeme cesto a uhladíme. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút na 180 °C.

  3. 3

    Medzitým si pripravíme krém. Vo vodnom kúpeli v ohňovzdornej mise metličkou alebo elektrickým ručným mixérom šľaháme žĺtky s cukrom do hustého krému. Necháme vychladnúť, potom primiešame mierne prešľahané mascarpone. Nakoniec opatrne vmiešame aj vyšľahanú smotanu.

  4. 4

    Upečené a vychladnuté cesto zbavíme papiera na pečenie a pozdĺž ho prekrojíme na dve rovnaké časti. Vrchnú časť odložíme bokom a spodnú najprv pokvapkáme vychladnutou kávou. Potom nanesieme ⅔ krému, do ktorého zatlačíme umyté a osušené maliny. Prikryjeme vrchnou časťou cesta, ktorú opäť pokvapkáme kávou a potrieme zvyšnou tretinou krému. Dáme chladiť aspoň na tri hodiny, pokojne však aj cez noc.

  5. 5

    Vychladený koláč posypeme kakaovým práškom a nakrájame na kocky. Každý kúsok ozdobíme malinami a mätovými lístkami.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia