Bezlepkové tiramisu s pohánkou a malinami
Foto: novalim
Patrí tiramisu aj medzi vaše najobľúbenejšie dezerty? U nás boduje v top desiatke. Piškóty namáčané v káve, lahodný krém z
mascarpone a kakao sú Zobraziť celý popisPatrí tiramisu aj medzi vaše najobľúbenejšie dezerty? U nás boduje v top desiatke. Piškóty namáčané v káve, lahodný krém z
mascarpone a kakao sú priam neodolateľnou kombináciou. My sme mu dnes ale dali trochu nový šat. Namiesto piškót sme si
pripravili jemné piškótové cesto z našej zmesi Promix PK a pridali sme aj pohánkovú múku. Vyšľahali sme si originálny krém
zo žĺtkov, cukru, mascarpone a šľahačky. Šťavnaté maliny dodali dezertu netradičnú ovocnú príchuť. Čo poviete, vyskúšate ho
aj vy?
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na piškótové cesto: | |
80 g (alebo PK špeciál múka bezgluténová) |
|
40 g |
|
4 ks |
|
120 g |
|
trocha |
|
1 bal. |
|
2 PL vlažná |
|
štipka |
|
Na krém: | |
5 ks |
|
100 g |
|
450 g |
|
100 ml |
|
Okrem toho: | |
100 - 150 ml (kvalitná, uvarená) |
|
|
|
|
|
lístky (na ozdobu) |
|
Postup
-
1
Postup: Pripravíme si piškótové cesto s pohánkou. Žĺtky oddelíme od bielkov. V mise vyšľaháme žĺtky s oboma cukrami, nastrúhanou citrónovou kôrou a vodou do nadýchanej peny. Bielky vyšľaháme samostatne so štipkou soli. Do žĺtkovej peny pomaly gumenou varechou zapracujeme preosiaty Promix a pohánkovú múku. Nakoniec primiešame aj sneh z bielkov. Miešame veľkými pohybmi až na dno misy, aby sme do cesta nahnali vzduch. Cesto bude potom nadýchanejšie.
- 2
Do plechu s rozmermi 20x30 cm, vystlaným papierom na pečenie, vylejeme cesto a uhladíme. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút na 180 °C.
- 3
Medzitým si pripravíme krém. Vo vodnom kúpeli v ohňovzdornej mise metličkou alebo elektrickým ručným mixérom šľaháme žĺtky s cukrom do hustého krému. Necháme vychladnúť, potom primiešame mierne prešľahané mascarpone. Nakoniec opatrne vmiešame aj vyšľahanú smotanu.
- 4
Upečené a vychladnuté cesto zbavíme papiera na pečenie a pozdĺž ho prekrojíme na dve rovnaké časti. Vrchnú časť odložíme bokom a spodnú najprv pokvapkáme vychladnutou kávou. Potom nanesieme ⅔ krému, do ktorého zatlačíme umyté a osušené maliny. Prikryjeme vrchnou časťou cesta, ktorú opäť pokvapkáme kávou a potrieme zvyšnou tretinou krému. Dáme chladiť aspoň na tri hodiny, pokojne však aj cez noc.
- 5
Vychladený koláč posypeme kakaovým práškom a nakrájame na kocky. Každý kúsok ozdobíme malinami a mätovými lístkami.
Tiež tiramisu:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu