Bezlepkové tiramisu s domácimi piškótami
Foto: novalim
Keď všetci okolo vás jedia tiramisu a vy si nemôžete dať, lebo ste bezlepkáč, nezúfajte. Odteraz môžete mať túto dobrotu aj vy. Máme totižto Zobraziť celý popisKeď všetci okolo vás jedia tiramisu a vy si nemôžete dať, lebo ste bezlepkáč, nezúfajte. Odteraz môžete mať túto dobrotu aj vy. Máme totižto pre vás recept na bezlepkové tiramisu s domácimi piškótami. Napečte si ich rovno viac, ak ich nevyužijete do tiramisu, zídu sa vám určite neskôr.
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
140 g |
|
4 ks |
|
70 g |
|
70 g |
|
Krém: | |
5 ks |
|
100 g |
|
450 g |
|
150 g |
|
Na namáčanie piškót: | |
450 ml |
|
2 PL (alebo koňak) |
|
2 ČL |
|
Na posypanie: | |
3 PL |
|
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme krém. Do menšieho hrnca dáme zovrieť trochu vody. Naň umiestnime antikorovú misu, do ktorej sme dali žĺtky s cukrom. Metličkou šľaháme nad parou, kým nezískame hustý krém. Trvá to približne 10 minút.
- 2
Po vyšľahaní necháme úplne vychladnúť. V inej mise si mixérom rozmiešame mascarpone, ktorý potom jemne, už iba metličkou vmiešame do žĺtkového krému. Nakoniec si vyšľaháme šľahačku a opatrne zapracujeme do zmesi.
- 3
Je dôležité, aby bola šľahačka dobre vychladená, takže ju necháme do poslednej chvíle v chladničke. Hotový krém dáme chladiť aspoň na hodinu do chladničky.
- 4
Medzitým si pripravíme cesto na piškóty. Do väčšej misy dáme vajcia s oboma cukrami a vyšľaháme mixérom do peny. Postupne pridávame preosiatu múku a gumenou varechou jemne zamiešavame do zmesi. Nakoniec ešte premiešame trochu metličkou, aby sme z cesta odstránili hrudky.
- 5
Zmes dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a nanášame na pripravený plech. Ak máme plech s tvarovanými formami na dlhé piškóty, vymastíme ho trochou oleja a napĺňame cestom po okraj. Ak máme obyčajný plech, vystelieme ho papierom na pečenie a striekame cesto v tvare piškót dlhých približne 10 cm.
- 6
Keď máme cesto nastriekané, posypeme ho krupicovým cukrom, čím získame efekt talianskych piškót “Savoiardi”. Dáme do rúry vyhriatej na 220 °C a pečieme cca 7 - 8 minút do zlatista. Kým sa pečú piškóty, uvaríme silnú čiernu kávu, v ktorej rozpustíme cukor. Pridáme alkohol a vychladnutú potom nalejeme do väčšej plytkej nádoby s plochým dnom.
- 7
Piškóty krátko namáčame v káve tak, aby sa nerozmočili. Prvých desať ukladáme na podlhovastú misu tesne vedľa seba a rovnomerne na ne natrieme vrstvu krému. Z ďalších desiatich piškót urobíme druhú vrstvu a na vrch opäť rozotrieme zvyšný krém. Takto dáme tiramisu stuhnúť do chladničky, najlepšie cez noc. Pred podávaním posypeme kakaom a trochou práškového cukru.
Tiež tiramisu:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu