Bezlepkové staročeské kysnuté koláče fotorecept
Foto: frezia68
Chladné ráno a studený byt. Tak som od Vianoc po dlhej dobe napiekla výnimočne niečo pre seba a vyhriala aspoň kuchyňu. Staročeské kysnuté Zobraziť celý popisChladné ráno a studený byt. Tak som od Vianoc po dlhej dobe napiekla výnimočne niečo pre seba a vyhriala aspoň kuchyňu. Staročeské kysnuté koláče sú vraj tradičné pečivo českých babičiek. Ale moravské sú si podobné a hoci som hľadala pôvod, nenašla som. Bezlepkové som ešte nepiekla, tak pridávam recept. Vlastne som len nahradila múku, ináč bežný recept, ako ho skúsené gazdinky poznáme.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
250 g |
|
štipka |
|
30 g |
|
1 ks |
|
1/2 kocky |
|
100 ml vlažné |
|
60 g |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
Posýpka: | |
20 g |
|
20 g |
|
20 g |
|
Plnka: | |
250 g |
|
|
|
|
|
(na namočenie hrozienok) |
|
|
|
|
|
1 ČL |
|
|
Postup
-
1
Spracovala som cesto a mlieko som pridávala podľa potreby postupne a vzniklo asi také cesto, ktoré kyslo 45 minút.
-
2
Potom som ho premiesila na doske, vytvorila štvorec a nakrájala asi takto:
-
3
Vzniklo 16 štvorcov, na ktoré som dala tvarohovú plnku, utvorila guľku a dobre uzatvorila. Spojenú časť som dala dole, trocha sploštila a dala kysnúť asi 15 minút.
-
4
Nakysnuté som v strede trocha utlačila, aby domáci marhuľový džem mal dosť miesta. Natrela rozšľahaným vajíčkom a plnila.
-
5
Posypala posýpkou a piekla vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 15 minút.
-
6
A hotovo. Kto chce, posype práškovým cukrom. Dobrú chuť ! A nepracujte veľa, je čas ísť do prírody... Chcela som pridať fotku, ale už mi program nedovolí :-(.
Aj mne to robí. Ale objavila som ako to “oklamať”… :-)) …. Napíšem niečo do bodu 7., pridám fotku a potom v náhľade to zmažem a potom už sa zobrazuje že sa dá pridať fotka aj v bode 6., a tak pokračujem akoby sa nič nestalo…
Neviem, či som to dobre vysvetlila, dúfam, že si ma aspom trochu pochopila.