Bezlepkové pohánkovo-batatové pirohy s čučoriedkovou omáčkou fotorecept
Foto: novalim
Nevieme ako u vás, ale u nás idú pirohy vždy na dračku. A hlavne tie domáce. Dnes sme ale vyskúšali ich zdravšiu variáciu. Zobraziť celý popisNevieme ako u vás, ale u nás idú pirohy vždy na dračku. A hlavne tie domáce. Dnes sme ale vyskúšali ich zdravšiu variáciu.
Namiesto obyčajných zemiakov sme použili bataty a klasickú bezlepkovú múku sme nahradili pohánkovou. Psyllium dodalo
cestu vláčnosť a bonusovú výživovú hodnotu. Preliate horúcou čučoriedkovou omáčkou a posypané orechmi chutili naozaj
fantasticky. Nebojte sa experimentovať a vyskúšajte ich aj vy.
Zdroj: www.novalim.sk
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Pirohy: | |
4 ks stredne veľké |
|
500 g |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
štipka |
|
|
|
Na omáčku: | |
500 g (môžu byť aj mrazené) |
|
2 PL |
|
50 ml |
|
Na posypanie: | |
posekané |
|
Postup
-
1
Bataty uvaríme v hrnci do mäkka, scedíme a necháme vychladnúť.
-
2
Potom bataty ošúpeme a roztlačíme na kašu.
-
3
Na pracovnú dosku nasypeme pohánkovú múku, urobíme v nej väčšiu jamku a do nej vložíme batatovú kašu a psyllium. Pridáme vajce, štipku soli a príborovým nožíkom akoby krájaním poprepájame suroviny. Potom ručne vypracujeme kompaktné cesto. Ak sa príliš lepí, pridáme trošku múky. Cesto by malo byť veľmi vláčne a malo by sa dať ľahko vyvaľkať.
-
4
Cesto rozdelíme na dve polovice. Postupne každú vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm a formičkou na pirohy vykrajujeme kolieska. My sme použili formičku s priemerom 8 cm. Koliesko cesta vždy uložíme na formičku, doňho vložíme 3-4 čučoriedky (alebo iné ovocie, prípadne plnku podľa chuti) a dôkladne uzavrieme. Pokiaľ nemáme formu na pirohy, môžeme vykrajovať aj pohárom, potom preložiť na polovicu a prstami pirohy uzavrieť (je to ale oveľa pracnejšie).
-
5
Pirohy varíme vo vriacej vode 5-7 minút (musia vyplávať na povrch). Medzitým si pripravíme čučoriedkovú omáčku. Umyté čučoriedky vložíme do hrnca, podlejeme asi 0,5 dl vody a pridáme cukor. Privedieme k varu, znížime na miernu teplotu a ešte 2-3 minútky povaríme, aby sa cukor úplne rozpustil. Hotové pirohy vyberieme dierkovanou naberačkou z vody a necháme odkvapkať.
-
6
Každú porciu prelejeme čučoriedkovou omáčkou a posypeme posekanými vlašskými orechmi.
-
7
TIP: Pirohy môžeme plniť tvarohovou, makovou alebo orechovou plnkou, výborne chutia aj so slivkovým lekvárom. Z cesta sa dajú pripraviť aj slivkové alebo iné ovocné guľky.
Diskusia k receptu