Makové rožteky
Makové rožteky

Bezlepkové makové rožteky fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 24. novembra 2019
Bezlepkové makové rožteky (fotorecept)
Foto: frezia68

Najmekše kiflice na svetu! Pod týmto názvom som našla rožky na YT, ktoré spievali krásou. Kysnuté cesto bolo mojou srdcovkou, kým som nemusela Zobraziť celý popisNajmekše kiflice na svetu! Pod týmto názvom som našla rožky na YT, ktoré spievali krásou. Kysnuté cesto bolo mojou srdcovkou, kým som nemusela z bezlepkovej múky. Už dávnejšie som chcela urobiť tieto krásne rožky, ale bezlepkové. Dnes som skúšala.

4
porcie
60 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

2 hrnčeky (200 ml) vlažné
3/4 hrnčeka
2 ks
3 PL
20 g čerstvé
350 g (Jizerka)
100 g
štipka
Na potretie:
2 ks
Náplň:




Postup

  1. 1

    Robila som z polovičnej dávky a mala som 8 rožkov. Z dávky, ktorú uvádzam v rozpise, bude rožkov 16 ks. Len do cesta som pridala 2 bielky, miesto jedného. Bezlepková múka bude vďačná.

    Bezlepkové makové rožteky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na kvások odoberiem z pripraveného vlažného mlieka cca 1 dcl a z droždia pripravím kvások s trochou cukru. Do misy z robota dám tekutiny, premiešam. Vykysnutý kvások pridám postupne s múkou k tekutinám, robot pomaly miesil a ja som postupne pridávala múku. Nevedela som, koľko treba pridať oproti receptu. Musela som ešte pridať, cesto bolo lepivé, ale to som už nevážila. Potom som dala cesto na dosku, domiesila a dala kysnúť do misky prikryté asi na 40 min. Tak vykyslo.

    Bezlepkové makové rožteky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na doske som ešte trocha premiesila a rozdelila na 8 častí. Aj pri krájaní sa lepilo, ale už som nechcela pridávať múku. V pôvodnom recepte kysnuté cesto je krásne ťahavé, ale bezlepkové sa chová ináč. Urobila som guľky, nechala trochu kysnúť.

    Bezlepkové makové rožteky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom sa urobí ovál, na kraj sa dá plnka a druhá polovica sa nareže... Môj pomocník sa neosvedčil, cesto roztrhal a nalepilo sa naň.

    Bezlepkové makové rožteky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takže krájať ručne a aj tak sa narezané lepili navzájom... Naplníme plnkou a zvinieme do tvaru rožteka. Potrela som žĺtkami rozmiešanými s mliekom a piekla som na 190 °C asi 20 min.

    Bezlepkové makové rožteky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Trocha trpezlivosti a tu sú upečené. Neboli také mäkučké, aké by som chcela, ale dá sa... Ani potretie žĺtkom nepomohlo, aby boli krásne zlaté po upečení, ako na videu.

    Bezlepkové makové rožteky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Celkom dobré na bezlepkové. Ak vyskúšate, dobrú chuť a pekný zvyšok nedele všetkým !

    Bezlepkové makové rožteky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

babidka
Hoci bezlepkove- vyzeraju bajecne.To poznat majsterkupekarku:-)
Tiez sa na ne chystam,v zime azda bude dost casu aj na take kulinarske zabavky...
frezia68
lice #recepti
Pamuk kiflice - Najmekše kiflice na svetu! Také by mali byť :-).
babkamt
Máš ich vydarené. Množstvo plnky podľa mojej chuti. Od kukuričnej múky majú peknú farbu. Mám ten istý valček ako ty už dlhšie, no ešte som sa s ním nenaučila robiť.
frezia68
@Babkamt : Aj ja ho málo používam.A zdroj na recept máme asi jeden,Tvoje rožky s makovou plnkou.Len som skúšala bezlepkové,ale to sa nedá porovnať,chýba tá mäkkosť,jemnosť,čo už?
luss44
@frezia68 máš ich krásne vydarené, nemám skúsenosť s bezlepkovou múkou ale verím že to nie je jednoduché.. Napriek tomu Ti vyšli super. Mám podobný valček čo robí mriežky, asi 2x použitý.. :)
frezia68
Ďakujem, @Luss44 ,dúfam,že ani podobnú skúsenosť nebudeš potrebovať.Koláče,zákusky nemusím,ale chlieb je dosť rozdiel v neprospech bezlepkového.
1x haji
popoluska340
Mila frezia68 vypadaaju nadherne rohlicky.Som bezlepkarka,a piect z bezlepkoveej muky je umenie,a ze sa lepilo,to poznam.Pred tyzdnom som piekla kvaskovy chlebik,uz par krat,ale uz stacilo.Radsje s kvasnicami,ten je super,oproti kvaskovemu.

1x haji
haji
Pěkný recept, postup i samotné rožteky vyšly krásně. Obdivuji každého, kdo peče bezlepkově, klobouk dolů 2x! Krásná práce, milá @frezia68 , jsi šikulka a trpělivost sama! Chutná fota!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia