Makové rožteky
Bezlepkové makové rožteky (fotorecept)
Autor receptu: frezia68
Najmekše kiflice na svetu! Pod týmto názvom som našla rožky na YT, ktoré spievali
krásou.* Kysnuté cesto bolo mojou srdcovkou, kým som nemusela z bezlepkovej múky. Už dávnejšie som chcela urobiť tieto krásne rožky, ale bezlepkové. Dnes som skúšala.
4 porcie |
60 minút príprava |
20 minút na 190 °C |
Postup
- Robila som z polovičnej dávky a mala som 8 rožkov. Z dávky, ktorú uvádzam v rozpise, bude rožkov 16 ks. Len do cesta som pridala 2 bielky, miesto jedného. Bezlepková múka bude vďačná.
- Na kvások odoberiem z pripraveného vlažného mlieka cca 1 dcl a z droždia pripravím kvások s trochou cukru. Do misy z robota dám tekutiny, premiešam. Vykysnutý kvások pridám postupne s múkou k tekutinám, robot pomaly miesil a ja som postupne pridávala múku. Nevedela som, koľko treba pridať oproti receptu. Musela som ešte pridať, cesto bolo lepivé, ale to som už nevážila. Potom som dala cesto na dosku, domiesila a dala kysnúť do misky prikryté asi na 40 min. Tak vykyslo.
- Na doske som ešte trocha premiesila a rozdelila na 8 častí. Aj pri krájaní sa lepilo, ale už som nechcela pridávať múku. V pôvodnom recepte kysnuté cesto je krásne ťahavé, ale bezlepkové sa chová ináč. Urobila som guľky, nechala trochu kysnúť.
- Potom sa urobí ovál, na kraj sa dá plnka a druhá polovica sa nareže... Môj pomocník sa neosvedčil, cesto roztrhal a nalepilo sa naň.
- Takže krájať ručne a aj tak sa narezané lepili navzájom... Naplníme plnkou a zvinieme do tvaru rožteka. Potrela som žĺtkami rozmiešanými s mliekom a piekla som na 190 °C asi 20 min.
- Trocha trpezlivosti a tu sú upečené. Neboli také mäkučké, aké by som chcela, ale dá sa... Ani potretie žĺtkom nepomohlo, aby boli krásne zlaté po upečení, ako na videu.
- Celkom dobré na bezlepkové. Ak vyskúšate, dobrú chuť a pekný zvyšok nedele všetkým !