Makové rožteky

Bezlepkové makové rožteky (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Najmekše kiflice na svetu! Pod týmto názvom som našla rožky na YT, ktoré spievali krásou.* Kysnuté cesto bolo mojou srdcovkou, kým som nemusela z bezlepkovej múky. Už dávnejšie som chcela urobiť tieto krásne rožky, ale bezlepkové. Dnes som skúšala.

4
porcie
60 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Robila som z polovičnej dávky a mala som 8 rožkov. Z dávky, ktorú uvádzam v rozpise, bude rožkov 16 ks. Len do cesta som pridala 2 bielky, miesto jedného. Bezlepková múka bude vďačná.
  2. Na kvások odoberiem z pripraveného vlažného mlieka cca 1 dcl a z droždia pripravím kvások s trochou cukru. Do misy z robota dám tekutiny, premiešam. Vykysnutý kvások pridám postupne s múkou k tekutinám, robot pomaly miesil a ja som postupne pridávala múku. Nevedela som, koľko treba pridať oproti receptu. Musela som ešte pridať, cesto bolo lepivé, ale to som už nevážila. Potom som dala cesto na dosku, domiesila a dala kysnúť do misky prikryté asi na 40 min. Tak vykyslo.
  3. Na doske som ešte trocha premiesila a rozdelila na 8 častí. Aj pri krájaní sa lepilo, ale už som nechcela pridávať múku. V pôvodnom recepte kysnuté cesto je krásne ťahavé, ale bezlepkové sa chová ináč. Urobila som guľky, nechala trochu kysnúť.
  4. Potom sa urobí ovál, na kraj sa dá plnka a druhá polovica sa nareže... Môj pomocník sa neosvedčil, cesto roztrhal a nalepilo sa naň.
  5. Takže krájať ručne a aj tak sa narezané lepili navzájom... Naplníme plnkou a zvinieme do tvaru rožteka. Potrela som žĺtkami rozmiešanými s mliekom a piekla som na 190 °C asi 20 min.
  6. Trocha trpezlivosti a tu sú upečené. Neboli také mäkučké, aké by som chcela, ale dá sa... Ani potretie žĺtkom nepomohlo, aby boli krásne zlaté po upečení, ako na videu.
  7. Celkom dobré na bezlepkové. Ak vyskúšate, dobrú chuť a pekný zvyšok nedele všetkým !