Foto: majkas
Tentokrát ma inšpiroval obrázok v kuchynskom kalendári, kde tieto koláče vyzerali neodolateľne. Tak som sa pokúsila o bezlepkovú variantu a myslím, že celkom úspešne:)
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 ml, teplé |
|
1 ks, čerstvé |
|
30 g |
|
500 g |
|
2 ks |
|
|
|
1 KL |
|
50 g |
|
na potretie |
|
Maková plnka: | |
125 g |
|
150 ml |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
Tvarohová plnka: | |
150 g |
|
45 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
|
|
Posýpka: | |
110 g |
|
60 g |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na plnky.
-
2
Maková plnka- mak s mliekom povaríme do zhustnutia, osladíme, pridáme štipku škorice, citrónovej kôry a lekvár. Celé poriadne premiešame a necháme vychladnúť.
-
3
Tvarohová plnka - všetky suroviny spolu zmiešame a necháme postáť. Ak tvaroh pustí šťavu, pred plnením ju zlejeme.
-
4
Pripravíme si suroviny na cesto a posýpku. Z múk som pokusne skombinovala MIX B (300g), Farinu (100g) a zmes na mazanec od Labety (100g).
-
5
Z mlieka, cukru a droždia necháme vzísť kvások. Do misky si pripravíme múku, pridáme štipku soli, citrónovú kôru, nastrúhaný tuk, vajcia a vzídený kvások. Vymiesime hladké cesto.
-
6
Hotové cesto necháme chviľku postáť a zatiaľ si pripravíme posýpku.
-
7
Posýpku som teraz robila z Fariny, ale už som skúšala aj z Mantlerky zmiešanej s kukuričnou múkou a tiež bola výborná. Z uvedeného množstva sa mi dosť zvýšilo, takže asi stačí aj polovičné množstvo, a kto neobľubuje "tuhú" posýpku tak dať menej tuku.
-
8
Cesto si rozvaľkáme (stačí na cca 4 mm), nakrájame na štvorce, do každého dáme trochu plnky. Protiľahlé cípy spojíme a poukladáme na plech.
-
9
Koláčiky necháme na plechu podkysnúť aspoň 15 min, prípadné odlepence znovu zlepíme :). Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme posýpkou. Pečieme v rozohriatej rúre na programe pečenia zhora/zdola pri 170st. cca 20-25 minút.
@andrea3 s cestom sa pracovalo velmi dobre, dokonca sa ani velmi nelepilo, netrebalo to na tej silikonovej podlozke velmi podsypavat mukou.
A cesto by som prirovnala asi k takemu ako na Bratislavske rozky, myslim ze by sa v pohode dali postacat aj z tohto cesta, pripadne urobit obdlzniky, prelozit napoly, pozliepat, zlepene kraje troska ponadrezovat a spravit take "hrebene" :)
@dada1010 mam len guarovu, malo by to mat rovnake vlastnosti, na xantanovu som este nenatrafila. Nevies ich nahodou porovnat?
a ani tu guarovu som nedavala lebo v tej zmesi na mazanec uz bola tak som nedavala navyse.