Bezlepkové domáce koláčiky (fotorecept)

Autor receptu: majkas

Tentokrát ma inšpiroval obrázok v kuchynskom kalendári, kde tieto koláče vyzerali neodolateľne. Tak som sa pokúsila o bezlepkovú variantu a myslím, že celkom úspešne:)

38
porcií
90 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na plnky.
  2. Maková plnka- mak s mliekom povaríme do zhustnutia, osladíme, pridáme štipku škorice, citrónovej kôry a lekvár. Celé poriadne premiešame a necháme vychladnúť.
  3. Tvarohová plnka - všetky suroviny spolu zmiešame a necháme postáť. Ak tvaroh pustí šťavu, pred plnením ju zlejeme.
  4. Pripravíme si suroviny na cesto a posýpku. Z múk som pokusne skombinovala MIX B (300g), Farinu (100g) a zmes na mazanec od Labety (100g).
  5. Z mlieka, cukru a droždia necháme vzísť kvások. Do misky si pripravíme múku, pridáme štipku soli, citrónovú kôru, nastrúhaný tuk, vajcia a vzídený kvások. Vymiesime hladké cesto.
  6. Hotové cesto necháme chviľku postáť a zatiaľ si pripravíme posýpku.
  7. Posýpku som teraz robila z Fariny, ale už som skúšala aj z Mantlerky zmiešanej s kukuričnou múkou a tiež bola výborná. Z uvedeného množstva sa mi dosť zvýšilo, takže asi stačí aj polovičné množstvo, a kto neobľubuje "tuhú" posýpku tak dať menej tuku.
  8. Cesto si rozvaľkáme (stačí na cca 4 mm), nakrájame na štvorce, do každého dáme trochu plnky. Protiľahlé cípy spojíme a poukladáme na plech.
  9. Koláčiky necháme na plechu podkysnúť aspoň 15 min, prípadné odlepence znovu zlepíme :). Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme posýpkou. Pečieme v rozohriatej rúre na programe pečenia zhora/zdola pri 170st. cca 20-25 minút.