Bezlepkové domáce koláčiky (fotorecept)
Autor receptu: majkas
Tentokrát ma inšpiroval obrázok v kuchynskom kalendári, kde tieto koláče vyzerali neodolateľne. Tak som sa pokúsila o bezlepkovú variantu a myslím, že celkom úspešne:)
38 porcií |
90 minút príprava |
25 minút na 170 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na plnky.
- Maková plnka- mak s mliekom povaríme do zhustnutia, osladíme, pridáme štipku škorice, citrónovej kôry a lekvár. Celé poriadne premiešame a necháme vychladnúť.
- Tvarohová plnka - všetky suroviny spolu zmiešame a necháme postáť. Ak tvaroh pustí šťavu, pred plnením ju zlejeme.
- Pripravíme si suroviny na cesto a posýpku. Z múk som pokusne skombinovala MIX B (300g), Farinu (100g) a zmes na mazanec od Labety (100g).
- Z mlieka, cukru a droždia necháme vzísť kvások. Do misky si pripravíme múku, pridáme štipku soli, citrónovú kôru, nastrúhaný tuk, vajcia a vzídený kvások. Vymiesime hladké cesto.
- Hotové cesto necháme chviľku postáť a zatiaľ si pripravíme posýpku.
- Posýpku som teraz robila z Fariny, ale už som skúšala aj z Mantlerky zmiešanej s kukuričnou múkou a tiež bola výborná. Z uvedeného množstva sa mi dosť zvýšilo, takže asi stačí aj polovičné množstvo, a kto neobľubuje "tuhú" posýpku tak dať menej tuku.
- Cesto si rozvaľkáme (stačí na cca 4 mm), nakrájame na štvorce, do každého dáme trochu plnky. Protiľahlé cípy spojíme a poukladáme na plech.
- Koláčiky necháme na plechu podkysnúť aspoň 15 min, prípadné odlepence znovu zlepíme :). Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme posýpkou. Pečieme v rozohriatej rúre na programe pečenia zhora/zdola pri 170st. cca 20-25 minút.