Bezlepkové brownies
Bezlepkové brownies

Bezlepkové brownies s karamelom

novalim - fotkanovalim, 20. februára 2018. Komerčný recept.
Bezlepkové brownies s karamelom
Foto: novalim

Aj keď brownies nemajú u nás dlhú tradíciu, čoraz častejšie vídať tento silno čokoládový koláčik v kaviarňach či cukrárňach. Jeho tajomstvo tkvie vo veľkom Zobraziť celý popisAj keď brownies nemajú u nás dlhú tradíciu, čoraz častejšie vídať tento silno čokoládový koláčik v kaviarňach či cukrárňach. Jeho tajomstvo tkvie vo veľkom množstve kvalitnej čokolády, ktorá ide priamo do cesta. Potom nasleduje možnosť vylepšiť si ho ovocím, orechami alebo – ako sme to spravili my – domácim karamelom a lieskovcami. Upečte si dnes s nami bezlepkové brownies s karamelom a oslaďte si deň.

20
porcií
40 minút
príprava
25 minút
na 160 °C

Suroviny

100 g
350 g
150 g
100 g
3 ks
1/2 ČL
Karamel:
150 g
150 ml
30 g
Okrem toho:
50 g




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme karamel. 150 g kryštálového cukru nasypeme do hlbšej panvice a necháme na slabom plameni topiť. Ideálne nemiešame, iba sledujeme ako sa cukor topí. Akonáhle sa začne cukor páliť, panvicu stiahneme z ohňa a pomykáme ňou, potom ju môžeme vrátiť späť, až kým sa všetok cukor neroztopí a nesfarbí do zlatohneda. Vtedy doň prilejeme smotanu na šľahanie, opatrne, lebo karamel môže začať trochu prskať, premiešame a vrátime späť na slabý oheň.

  2. 2

    Miešame, kým sa hrudky karamelu nerozpustia a nevznikne nám hladká tekutina. Vtedy karamel úplne stiahneme z ohňa, pridáme 30 g masla, premiešame a odstavíme vychladnúť.

  3. 3

    Nad parou si roztopíme horkú čokoládu so 100 g masla, keď je úplne roztopená, odstavíme ju z ohňa a necháme chladnúť.

  4. 4

    Medzitým si vyšľaháme vajcia s cukrom (100 g) a štipkou soli, kým nám nevznikne nadýchaná bledá pena. Potom do nej zľahka, ale dôkladne vmiešame múku Promix BETA, vďaka ktorej obohatíme brownies prírodným komplexom morských minerálov a jablčnou vlákninou. Napokon vmiešame roztopenú čokoládu s maslom.

  5. 5

    Nalejeme do štvorhranného plechu (my sme použili nízky plech a štvorhranný rám s veľkosťou 20 × 25 cm), ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pofŕkame trochou karamelu, posypeme trochou posekaných orechov a pečieme v rozohriatej rúre na 160 stupňoch asi 20 - 25 minút.

  6. 6

    Po upečení necháme trochu vychladnúť, potom polejem zvyšným karamelom a posypeme zvyšnými orechmi.

Diskusia k receptu

maicom
je to fajn, až na to, že doteraz som na Slovensku nenašiel horkú bezlepkovú čokoládu. Poraďte.