Bezlepkové brownies

Bezlepkové brownies s karamelom

Autor receptu: novalim

Aj keď brownies nemajú u nás dlhú tradíciu, čoraz častejšie vídať tento silno čokoládový koláčik v kaviarňach či cukrárňach. Jeho tajomstvo tkvie vo veľkom množstve kvalitnej čokolády, ktorá ide priamo do cesta. Potom nasleduje možnosť vylepšiť si ho ovocím, orechami alebo – ako sme to spravili my – domácim karamelom a lieskovcami. Upečte si dnes s nami bezlepkové brownies s karamelom a oslaďte si deň.

20
porcií
40 minút
príprava
25 minút
na 160 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme karamel. 150 g kryštálového cukru nasypeme do hlbšej panvice a necháme na slabom plameni topiť. Ideálne nemiešame, iba sledujeme ako sa cukor topí. Akonáhle sa začne cukor páliť, panvicu stiahneme z ohňa a pomykáme ňou, potom ju môžeme vrátiť späť, až kým sa všetok cukor neroztopí a nesfarbí do zlatohneda. Vtedy doň prilejeme smotanu na šľahanie, opatrne, lebo karamel môže začať trochu prskať, premiešame a vrátime späť na slabý oheň.
  2. Miešame, kým sa hrudky karamelu nerozpustia a nevznikne nám hladká tekutina. Vtedy karamel úplne stiahneme z ohňa, pridáme 30 g masla, premiešame a odstavíme vychladnúť.
  3. Nad parou si roztopíme horkú čokoládu so 100 g masla, keď je úplne roztopená, odstavíme ju z ohňa a necháme chladnúť.
  4. Medzitým si vyšľaháme vajcia s cukrom (100 g) a štipkou soli, kým nám nevznikne nadýchaná bledá pena. Potom do nej zľahka, ale dôkladne vmiešame múku Promix BETA, vďaka ktorej obohatíme brownies prírodným komplexom morských minerálov a jablčnou vlákninou. Napokon vmiešame roztopenú čokoládu s maslom.
  5. Nalejeme do štvorhranného plechu (my sme použili nízky plech a štvorhranný rám s veľkosťou 20 × 25 cm), ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Pofŕkame trochou karamelu, posypeme trochou posekaných orechov a pečieme v rozohriatej rúre na 160 stupňoch asi 20 - 25 minút.
  6. Po upečení necháme trochu vychladnúť, potom polejem zvyšným karamelom a posypeme zvyšnými orechmi.