Bazová torta
Bazová torta

Bazová torta s malinami

Michaela Smolová
autorka kníh Takmer zabudnuté recepty I a II, zakladateľka portálu sistersbakery.sk, 9. júna 2022
Bazová torta s malinami
Foto: Michaela Smolová
12
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
4 ks
4 PL
6 PL
1 ČL
40 g
1 ČL
1 ČL
Plnka:
250 g
5 PL
5 PL
10 PL
250 ml
5 plátkov
Navrch:
250 g
100 ml
50 ml
3 plátky
zopár




Postup

  1. 1

    Korpus: Vajcia s kryštálovým cukrom vyšľaháme do nadýchanej hustej bledej peny. Pridáme vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a zamiešame. Na penu postupne preosejeme múku zmiešanú s kypriacim práškom a vareškou alebo lepšie stierkou ich zľahka, ale dôkladne vmiešame do peny. Pridáme roztopené vychladnuté maslo a vmiešame.

  2. 2

    Cesto nalejeme do tortovej formy (ideálne použijeme tortovú obruč s priemerom 20 cm, na spodok ktorej sme upevnili papier na pečenie). Pečieme pri 180 stupňoch asi 20 minút, kým je povrch korpusu pružný na dotyk. Upečený korpus dáme vychladnúť vo forme.

  3. 3

    Plnka: Tvaroh, cukor, jogurt a sirup rozmiešame vo väčšej mise. Smotanu vyšľaháme dotuha. Plátky želatíny namočíme do misky so studenou vodou a necháme ich asi 10 minút napučať. Z tvarohovej zmesi odoberieme 2 PL, dáme ich do malého kastrólika, pridáme vyžmýkanú napučanú želatínu a na slabom ohni krátko zahrievame a miešame, kým sa želatína nerozpustí. Túto zmes vlejeme do zvyšku tvarohovej zmesi a dobre premiešame. Pridáme šľahačku a zľahka ju vmiešame do tvarohovej plnky. Plnku nalejeme na upečený vychladnutý korpus upevnený vo forme a dáme do chladničky stuhnúť.

  4. 4

    Na stuhnutú plnku husto naukladáme čerstvé maliny.

  5. 5

    Tri plátky želatíny dáme do studenej vody napučať a vodu so sirupom zmiešame. Napučanú želatínu a 2 lyžice sirupovej vody dáme do malého kastrólika a zahrievame na slabom ohni. Miešame, kým sa želatína rozpustí (nevaríme). Zmes hneď nalejeme na maliny a posypeme bazovými kvietkami na ozdobu. Necháme opäť v chlade stuhnúť.

Diskusia k receptu

haji
Svěží torta, příjemné suroviny, proveditelný receptík, pěkné foto! S radostí bych ochutnala.
kukulienka71
Krásna a iste chutná tortička. Neviem, či sú skoršie maliny, ale baza už dávno odkvitne, kým naše dozrejú.Skôr s jahodami naraz bazu nakonbinujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia