Bazová torta
Bazová torta s malinami
Autor receptu: redakcia
12 porcií |
20 minút na 180 °C |
Postup- Korpus: Vajcia s kryštálovým cukrom vyšľaháme do nadýchanej hustej
bledej peny. Pridáme vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú
kôru a zamiešame. Na penu postupne preosejeme
múku zmiešanú s kypriacim práškom a vareškou
alebo lepšie stierkou ich zľahka, ale dôkladne
vmiešame do peny. Pridáme roztopené vychladnuté maslo a vmiešame.
- Cesto nalejeme do tortovej formy (ideálne použijeme
tortovú obruč s priemerom 20 cm, na spodok ktorej sme upevnili papier na pečenie). Pečieme pri
180 stupňoch asi 20 minút, kým je povrch korpusu
pružný na dotyk.
Upečený korpus dáme vychladnúť vo forme.
- Plnka: Tvaroh, cukor, jogurt a sirup rozmiešame vo väčšej mise. Smotanu vyšľaháme dotuha. Plátky želatíny namočíme do misky so studenou vodou a necháme ich asi 10 minút napučať.
Z tvarohovej zmesi odoberieme 2 PL, dáme ich do
malého kastrólika, pridáme vyžmýkanú napučanú želatínu
a na slabom ohni krátko zahrievame a miešame,
kým sa želatína nerozpustí. Túto zmes vlejeme do
zvyšku tvarohovej zmesi a dobre premiešame. Pridáme šľahačku a zľahka ju vmiešame do tvarohovej plnky. Plnku nalejeme na upečený vychladnutý
korpus upevnený vo forme a dáme do chladničky stuhnúť.
- Na stuhnutú plnku husto naukladáme čerstvé maliny.
- Tri plátky želatíny dáme do studenej vody napučať a vodu so sirupom zmiešame. Napučanú želatínu a 2 lyžice sirupovej vody dáme do malého kastrólika a zahrievame na slabom ohni. Miešame,
kým sa želatína rozpustí (nevaríme). Zmes
hneď nalejeme na maliny a posypeme bazovými
kvietkami na ozdobu. Necháme opäť v chlade
stuhnúť.
|