Foto: daewootn
Už sme hupom v mesiaci, jún. Kvitne baza a agátový kvet. Baza je známa a v minulosti hojne zbieraná. Baza čierna je skutočnou raritou Zobraziť celý popisUž sme hupom v mesiaci, jún. Kvitne baza a agátový kvet. Baza je známa a v minulosti hojne zbieraná. Baza čierna je skutočnou raritou stredoeurópskeho liečiteľstva. Liečivé účinky sú ohromujúce. Čistí krv a uvoľňuje hlieny. Využíva sa vo veľkom množstve v potravinárstve / výroba marmelád, lekvárov , sirupov a pod. /, v textilnom priemysle ako prírodné farbivo. A okrem iného, dá sa aj konzumovať.
porcie
príprava
na 105°C °C
Suroviny
200 g |
|
2 ks |
|
1/4 l vlažné |
|
1 PL rozpustený |
|
2 z dvoch vajec |
|
podľa potreby na vysmážanie |
|
na posyp podľa potreby |
|
podľa potreby podľa potreby |
|
3 - 4 ks. |
|
20 - 30 ks |
|
20 dkg |
|
Postup
-
1
O baze čiernej sa popísalo veľa receptov a jej využitie je mnohostranné. Mimo iného dá sa aj konzumovať. Produkt je ale skôr ako lahôdka. Výsledný produkt /kvet /, môžeme po úprave konzumovať sladený alebo posolený v cestičku alebo v strúhanke. Na posúdenie predkladám oba spôsoby. Rozdiel je skôr vizuálny. Oba spôsoby ďalej predkladám ako doplnky v obloženej zeleninovej mise.
-
2
Obrázok č. 1 Báza čierna v prvopočiatku
-
3
Obrázok č. 2 - v modrej miske je pripravené cestičko, do ktorého namočíme dve alebo tri stonky kvetov bazy, pár krát ich potočíme a vložíme do bielej misky v ktorej mám pripravenú moju hrubú strúhanku. Hrubá strúhanka: Nepoužívam kupovanú strúhanku ale svoju. Túto si strúham na robote, ktorý má vysoké obrátky, pečivo spracovávam dva dni po zakúpeni, teda mäkké ešte konzumné, nie suché. Nakoľko pečivo je mäkké, robot mi ho nestrúha ale trhá na väčšie kúsky a obalovaná potravina ako by nabobtnala. Vid. reklama " MacDonald. Kvet bazy ktorý som vložil do strúhanky v strúhanke popretáčam, posypem miesta ktoré sa mi zdajú nezakryté a vkladám do horúceho oleja.
-
4
Na obrázku č. 3 - vyberá sa kvet bázy z cestička a nasleduje obaľovanie v strúhanke
-
5
Obrázok č.4. znázorňuje kvet bazy v hrnku s olejom, stonky treba ponechť opreté o bok hrnka, alebo tieto odstrániť nožničkami a potom kvet vytiahnuť klieštami
-
6
Obrázok č.5. - znázorňuje ručne vyberanie kvetu z oleja, nasleduje uloženie na obrúsok, ktorý vysaje prebytočný olej.
-
7
Obrázok č.6. - znázorňuje hotový spracovaný kvet pripravený na konzumáciu. Kto to má rád sladké tak si to pocukruje práškovým cukrom do ktrého vložim vanilku. podľa chute. Rozdiel cestičko a strúhanka si možete porovnať z ďalšich obrázkov, cestičko zlúči kvet skoro nepriedušne v celok, struhanka kopiruje skôr jednotlivé kvietky. Stopky sa samozrejme nekonzumujú ale len slúžia na výber z oleja alebo pomoc pri konzumáciji. Nezabudnúť, dá sa to konzumovať sladko aj slano - čo chuť ráči. Jedákom doporučujem mať na stole pár oválov chleba s bravčovou masťou. Nakoľko sa jedná o lahôdku, kanadský drevorubač by z tohoto " menu " moc práce ne- vykonal, skusil som kvet bazy čiernej zlúčiť z produktami ktoré mi pri vysmážani zostali, hlavne však cestičko, ktoré sa dá všakovako , zriedením alebo zahustením dobre využiť a zakomponovať v studenej mise, čo je vidieť v hlavnom obrázku č.1, ktorý som doplnil zeleninou. Zostatok cestička som zahustil hladkou múkou a narobil som z toho malé rezníčky a z tých sa už dá aj najesť, malo by to stačiť pre dvoch - troch jedákov.
-
8
Obrázok č.7. - predstavuje kvet bazy čiernej v cestičku, tu by som nepoužil práškový cukor, priložil by som dobrú zemiakovú kašu a uhorček a ak by toho bolo viac, možno by bol spokojný aj kanadský drevorubač. .............dobrú chuť a príjemný deň prajem...
prácu a ak som spomenul, že aj on by bol spokojný s takou stravou,
tak je toto porovnanie pochvalné pre čiernu bazu, " tod vsio ", nemám čo k tomuto ďalšie dodať, jedine to, že 20 rokov dozadu
ma šampus z bazy vytopill, boli sme s manželkou v kúpeloch a on si povystreloval zátky a nešťastie bolo hotové, preto kto si v tejto dobe
zarobil na šampus, musí si zátky dobre zaistiť, ale i napriek tomu som s bazou čiernou kamarát, viem čo je to za kvet a tiež viem aké kvality v sebe skrýva,.....príjemný dobrý deň prajem...
Koncom mája sa vloží približne 10 stredne veľkých, plne rozkvitnu-
tých kvetenstiev s 5 litrami vody, 500g (hnedého) cukru a dvomi na plátky nakrájanými, nevytlačenými citrónmi najlepšie do demižónu, ktorý sa zavrie vatovou zátkou. Tento základ sa nechá 2 až 3 týždne na svetlom, teplom mieste odstáť a kvasiť. Za normálnych podmienok by malo kvasenie spontánne začať po asi štyroch dňoch vplyvom kvasných spór prítomných na kvetoch. V prípade, že nezačne,
môže sa na jeho aktivizáciu pridať za špičku noža vínnych kvasiniek. (Ak sa nechce alebo nemôže dočkať kvasenie, môže sa prestať aj pri bazovej malinovke). Keď odznie najsilnejšia tvorba oxidu
uhličitého, je čas odcediť mladý sekt, pričom sa osvedčila kaskáda cedidla, sita a vyvarenej bavlnenej plienky a plniť do hrubostenných (najlepšie vínových) fliaš. Fľaše sa musia pevne zaštupľovať korkovým štupľom a štupeľ drôtom pevne zaistiť, pretože kvasenie sa vo fľašiach okamžite nezastaví a vzniká pritom značný tlak. Naplnené fľaše sa skladujú rovno, v chlade a tme. Najlepšie chutí sekt v prvých štyroch mesiacoch, keď sa pracovalo hygienicky vydrží aj dlhšie.
2 l vody prevaríme a necháme vychladnúť. Do 4 l fľaše dáme 15-20 umytých bielych kvetovbazy a zalejeme prevarenou vodou. Necháme vyluhovať 24 hod. Potom vodu scedíme a do vody pridáme 1,5 kg kryštálového cukru a 8 gr kyseliny citronovej. Naplníme do fliaš a uzatvoríme.
Plody bazy dať do hrnca, celkom zaliať mliekom, potom variť ½ hodiny s trochou škoricovej kôry. Pripraviť riedku zásmažku, pridať k tomu a ešte krátko povariť. Dosladiť cukrom a dochutiť šľahačkovou smotanou. Nechať vychladnúť a servírovať s čiernym chlebom (nakrájaným na malé kocky).
1 kg plodov oddeliť vidličkou od okolíka a dať s kôrou z polky citróna v litri vody polouvariť . Potom precediť cez sito a vmiešať 40g cukru. Trochu škrobovej múčky zmiešať s mliekom a vyliaťdo polievky. Teraz dochutiť trochou citróna a cukru, bielko vyšľahať do tuha, porciovo rozdeliť, dať na polievku a nechať 3 až 5 minút odstát.
45 kusů květů černého bezu, můžeme přidat i několik lipových květů,přelijeme dvěma litry vody, přidáme jeden rozkrájený citrón a vše vaříme asi jednu hodinu - za občasného míchání.Svařené necháme ustát. Druhý den přecedíme přes řídké plátno. Roztok svaříme s 2 kg cukru. Za stálého míchání zvolna vaříme 1 až 1,5 hodiny. Nakonec přidáme šťávu ze dvou citrónu a ještě trochu povaříme. Medem naplníme nahřáté skleničky,převážeme celofánem a uložíme na suché a tmavé místo.
Kategória: Babičkine recepty
1 l vody, 1 kg cukru, 10 g kyseliny citrónovej, Petol.
Postup:
Bazu prevarte s vodou, preceďte a pridajte cukor a kyselinu citrónovú. Povarte ešte asi 5 min. a pridajte trochu Petolu alebo iného konzervačného prípravku.
Sirup sa užíva denne 1 ČL proti kašľu a horúčke.
vypadlo mi tam množstvo BOBUL, jedná sa o 1 liter. Tak teda recept po oprave:
BAZOVÝ SIRUP Z BOBÚĽ
Názov: Bazový sirup z bobúľ
Kategória: Babičkine recepty
Potrebujeme:
1 l bazových bobúľ
1 l vody
1 kg cukru
10 g kyseliny citrónovej
Petol
Postup:
Bazu prevarte s vodou, preceďte a pridajte cukor a kyselinu citrónovú. Povarte ešte asi 5 min. a pridajte
trochu Petolu alebo iného konzervačného prípravku.
Sirup sa užíva denne 1 ČL proti kašľu a horúčke.
niekedy i opačne..
sever.rozhlas.cz/pred-hermankem-smekni-pred-bezem-klekni...
dôležité je-že baza i harmanček sú liečivé dary matky prírody..
pozdravujem
nevieš-ako sa má @arasidka.. ??
@Hubata
Nie som si uplne ista, ale myslim, ze to ma nieco so Starym zakonom.
A viaze sa k tomu aj to, ze baza nezhori, bazove drevo nehori….. a Bazu treba mat v ucte.
Urcite su tu ludia, co sa vedia viac.