Baza čierna v strúhanke fotorecept

daewootn - fotkadaewootn, 2. júna 2011
Baza čierna v strúhanke (fotorecept)
Foto: daewootn

Už sme hupom v mesiaci, jún. Kvitne baza a agátový kvet. Baza je známa a v minulosti hojne zbieraná. Baza čierna je skutočnou raritou Zobraziť celý popisUž sme hupom v mesiaci, jún. Kvitne baza a agátový kvet. Baza je známa a v minulosti hojne zbieraná. Baza čierna je skutočnou raritou stredoeurópskeho liečiteľstva. Liečivé účinky sú ohromujúce. Čistí krv a uvoľňuje hlieny. Využíva sa vo veľkom množstve v potravinárstve / výroba marmelád, lekvárov , sirupov a pod. /, v textilnom priemysle ako prírodné farbivo. A okrem iného, dá sa aj konzumovať.

3 - 4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
na 105°C °C

Suroviny

200 g
2 ks
1/4 l vlažné
1 PL rozpustený
2 z dvoch vajec
podľa potreby na vysmážanie
na posyp podľa potreby
podľa potreby podľa potreby
3 - 4 ks.
20 - 30 ks
20 dkg




Postup

  1. 1

    O baze čiernej sa popísalo veľa receptov a jej využitie je mnohostranné. Mimo iného dá sa aj konzumovať. Produkt je ale skôr ako lahôdka. Výsledný produkt /kvet /, môžeme po úprave konzumovať sladený alebo posolený v cestičku alebo v strúhanke. Na posúdenie predkladám oba spôsoby. Rozdiel je skôr vizuálny. Oba spôsoby ďalej predkladám ako doplnky v obloženej zeleninovej mise.

    Baza čierna v strúhanke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obrázok č. 1 Báza čierna v prvopočiatku

    Baza čierna v strúhanke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Obrázok č. 2 - v modrej miske je pripravené cestičko, do ktorého namočíme dve alebo tri stonky kvetov bazy, pár krát ich potočíme a vložíme do bielej misky v ktorej mám pripravenú moju hrubú strúhanku. Hrubá strúhanka: Nepoužívam kupovanú strúhanku ale svoju. Túto si strúham na robote, ktorý má vysoké obrátky, pečivo spracovávam dva dni po zakúpeni, teda mäkké ešte konzumné, nie suché. Nakoľko pečivo je mäkké, robot mi ho nestrúha ale trhá na väčšie kúsky a obalovaná potravina ako by nabobtnala. Vid. reklama " MacDonald. Kvet bazy ktorý som vložil do strúhanky v strúhanke popretáčam, posypem miesta ktoré sa mi zdajú nezakryté a vkladám do horúceho oleja.

    Baza čierna v strúhanke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na obrázku č. 3 - vyberá sa kvet bázy z cestička a nasleduje obaľovanie v strúhanke

    Baza čierna v strúhanke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Obrázok č.4. znázorňuje kvet bazy v hrnku s olejom, stonky treba ponechť opreté o bok hrnka, alebo tieto odstrániť nožničkami a potom kvet vytiahnuť klieštami

    Baza čierna v strúhanke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Obrázok č.5. - znázorňuje ručne vyberanie kvetu z oleja, nasleduje uloženie na obrúsok, ktorý vysaje prebytočný olej.

    Baza čierna v strúhanke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Obrázok č.6. - znázorňuje hotový spracovaný kvet pripravený na konzumáciu. Kto to má rád sladké tak si to pocukruje práškovým cukrom do ktrého vložim vanilku. podľa chute. Rozdiel cestičko a strúhanka si možete porovnať z ďalšich obrázkov, cestičko zlúči kvet skoro nepriedušne v celok, struhanka kopiruje skôr jednotlivé kvietky. Stopky sa samozrejme nekonzumujú ale len slúžia na výber z oleja alebo pomoc pri konzumáciji. Nezabudnúť, dá sa to konzumovať sladko aj slano - čo chuť ráči. Jedákom doporučujem mať na stole pár oválov chleba s bravčovou masťou. Nakoľko sa jedná o lahôdku, kanadský drevorubač by z tohoto " menu " moc práce ne- vykonal, skusil som kvet bazy čiernej zlúčiť z produktami ktoré mi pri vysmážani zostali, hlavne však cestičko, ktoré sa dá všakovako , zriedením alebo zahustením dobre využiť a zakomponovať v studenej mise, čo je vidieť v hlavnom obrázku č.1, ktorý som doplnil zeleninou. Zostatok cestička som zahustil hladkou múkou a narobil som z toho malé rezníčky a z tých sa už dá aj najesť, malo by to stačiť pre dvoch - troch jedákov.

    Baza čierna v strúhanke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Obrázok č.7. - predstavuje kvet bazy čiernej v cestičku, tu by som nepoužil práškový cukor, priložil by som dobrú zemiakovú kašu a uhorček a ak by toho bolo viac, možno by bol spokojný aj kanadský drevorubač. .............dobrú chuť a príjemný deň prajem...

Diskusia k receptu

alena45
Ancicka, keď boli deti malé a víkendy sme trávili na chalupe, snažila som sa, aby z prírody poznali čo najviac. Na rizoto som robila špirálky z púpavy, do zeleninových šalátov som dávala aj iné jedlé lístočky, a napríklad z bazových kvetov som spravila takéto rezníky a s pyré to bol normálny obed. Neber to tak vážne, jasne, že to nie je mäso, ani aromatický zeler, ale je to obohatenie jedálnička a pocta prírode. Z bobulí robím slivkovo-bazový džem s orechami, sirup s prídavkom čiernej ríbezle - ten je vynikajúci aj do Guinessu. Na bazu obzvlášť nedám dopustiť. No a moje deti sa naučili aj na inú chuť, ako im ponúkajú v supermarketoch. Veď je známe, že ak si deti zvyknú na chuť jahôd alebo iného ovocia zo supermarketu, tak domáce im nechutia, to isté s mäsom a zeleninou. A čo deti ?! Ja som záhradkárčila a sestra kupovala zeleninu v obchode, lebo je krajšia ! Ano, môj šalát zo záhrady zvädne do dvoch dní, kupovaný aj do troch týždňov. Prečo asi ?
remcula
Já už jsem o tom slyšela. Jenže jsem takové trdlo, že si nejsem jistá, že bez poznám. Ten recept nemá chybu!!
ancicka
@alena45 ,vieš,ja do supermarketov skoro vôbec nechodím,ked tak do lidlu,pretože ho mám najbližšie.Ja neznevažujem žiadné jedlo,ved každý čo si navarí,tak aj zje.Mňa len dostala posledná veta,že aj drevorubač by bol spokojný s takým jedlom.Bazu tiež využívam na čaj,sirup a aj liker s nej robí.Ja mám veľkú záhradu,ktorú využívam na dopestovanie všetkého čo sa dá.Zmrazím čo sa dá a čo nie ,tak zaváram.Aj bylinky si zbieram na čaj.Jak je rok dlhý tak čaj nekúpujem.Viem aká je zelenina a ovocie s obhodu.Prepáč...
alena45
Ancicka, a ja som zasa mala potrebu vystúpiť na obranu bazy. Je zdravá v kvete aj v plode a má veľké využitie.
daewootn
......nie je mi známe, že by som útočil alebo hanobil bazu, zbieram ju, konzumujem ju, pijem ju no čo viac. Ja som chcel pripraviť jedákov na to, ze je to lahôdka, alebo zákusok - maškrta. V závere, poukazujem na zeleninovú misu, kde je baza bohato zastúpená v kombinácii s rezňami a na záver tiež navrhujem prílohu, zemiakovú kašu. Takže, vôbec nebolo treba vystúpiť na obranu bazy a taktiež ak som spomenul drevorubača, bral som v úvahu jeho ťažkú fyzickú
prácu a ak som spomenul, že aj on by bol spokojný s takou stravou,
tak je toto porovnanie pochvalné pre čiernu bazu, " tod vsio ", nemám čo k tomuto ďalšie dodať, jedine to, že 20 rokov dozadu
ma šampus z bazy vytopill, boli sme s manželkou v kúpeloch a on si povystreloval zátky a nešťastie bolo hotové, preto kto si v tejto dobe
zarobil na šampus, musí si zátky dobre zaistiť, ale i napriek tomu som s bazou čiernou kamarát, viem čo je to za kvet a tiež viem aké kvality v sebe skrýva,.....príjemný dobrý deň prajem...
pamacka
Ja som sem pred par dnami dala reept na bazové kvety vo vínovom cesticku,aj takto som ich uz robila je to taka sezonna chutovecka!
hubata
najlepšie by to bolo skombinovať: vyprážané bazové kvety s bazovým šampusom a krk dám na to, že aj kanadský drevorubač by si dal. Ešte mám prosbičku na @daewootn : nemohol by si sem šupnúť ten recept na šampus z bazy, aby som mala bazovú kompletku v KK? Ďakujem !!!
daewootn
...pre hubatu _ Sekt z kvetov bazy .
Koncom mája sa vloží približne 10 stredne veľkých, plne rozkvitnu-
tých kvetenstiev s 5 litrami vody, 500g (hnedého) cukru a dvomi na plátky nakrájanými, nevytlačenými citrónmi najlepšie do demižónu, ktorý sa zavrie vatovou zátkou. Tento základ sa nechá 2 až 3 týždne na svetlom, teplom mieste odstáť a kvasiť. Za normálnych podmienok by malo kvasenie spontánne začať po asi štyroch dňoch vplyvom kvasných spór prítomných na kvetoch. V prípade, že nezačne,
môže sa na jeho aktivizáciu pridať za špičku noža vínnych kvasiniek. (Ak sa nechce alebo nemôže dočkať kvasenie, môže sa prestať aj pri bazovej malinovke). Keď odznie najsilnejšia tvorba oxidu
uhličitého, je čas odcediť mladý sekt, pričom sa osvedčila kaskáda cedidla, sita a vyvarenej bavlnenej plienky a plniť do hrubostenných (najlepšie vínových) fliaš. Fľaše sa musia pevne zaštupľovať korkovým štupľom a štupeľ drôtom pevne zaistiť, pretože kvasenie sa vo fľašiach okamžite nezastaví a vzniká pritom značný tlak. Naplnené fľaše sa skladujú rovno, v chlade a tme. Najlepšie chutí sekt v prvých štyroch mesiacoch, keď sa pracovalo hygienicky vydrží aj dlhšie.
daewootn
....pre hubatu__Sirup z kvetov bazy
2 l vody prevaríme a necháme vychladnúť. Do 4 l fľaše dáme 15-20 umytých bielych kvetovbazy a zalejeme prevarenou vodou. Necháme vyluhovať 24 hod. Potom vodu scedíme a do vody pridáme 1,5 kg kryštálového cukru a 8 gr kyseliny citronovej. Naplníme do fliaš a uzatvoríme.
daewootn
.....pre hubatu__Bazový lekvár
Plody bazy dať do hrnca, celkom zaliať mliekom, potom variť ½ hodiny s trochou škoricovej kôry. Pripraviť riedku zásmažku, pridať k tomu a ešte krátko povariť. Dosladiť cukrom a dochutiť šľahačkovou smotanou. Nechať vychladnúť a servírovať s čiernym chlebom (nakrájaným na malé kocky).
daewootn
...pre hubatu__Severonemecká bazová polievka.
1 kg plodov oddeliť vidličkou od okolíka a dať s kôrou z polky citróna v litri vody polouvariť . Potom precediť cez sito a vmiešať 40g cukru. Trochu škrobovej múčky zmiešať s mliekom a vyliaťdo polievky. Teraz dochutiť trochou citróna a cukru, bielko vyšľahať do tuha, porciovo rozdeliť, dať na polievku a nechať 3 až 5 minút odstát.
daewootn
...pre hubatu:Med z černého bezu.
45 kusů květů černého bezu, můžeme přidat i několik lipových květů,přelijeme dvěma litry vody, přidáme jeden rozkrájený citrón a vše vaříme asi jednu hodinu - za občasného míchání.Svařené necháme ustát. Druhý den přecedíme přes řídké plátno. Roztok svaříme s 2 kg cukru. Za stálého míchání zvolna vaříme 1 až 1,5 hodiny. Nakonec přidáme šťávu ze dvou citrónu a ještě trochu povaříme. Medem naplníme nahřáté skleničky,převážeme celofánem a uložíme na suché a tmavé místo.
tutika
z bazy robievam lekvár a kompót, bazové kvety si vypražím v palacinkovom cestíčku, mne takáto ľahšia večera stačí a samozrejme, využívam sušenú bazu na čaj
zolik
Ten med sa mi velmi paci. Prave dokvita baza a lipa prave kvitnut zacina. Takyto recept som este nikde nenasla. A musim povedat - velmi ma oslovil. Dakujem.
daewootn
...pre hubatu - BAZOVÝ SIRUP Z BOBÚĽ.
Kategória: Babičkine recepty
1 l vody, 1 kg cukru, 10 g kyseliny citrónovej, Petol.
Postup:
Bazu prevarte s vodou, preceďte a pridajte cukor a kyselinu citrónovú. Povarte ešte asi 5 min. a pridajte trochu Petolu alebo iného konzervačného prípravku.
Sirup sa užíva denne 1 ČL proti kašľu a horúčke.
daewootn
....pre hubatu - ospravedlňujem sa, predchádzajúci recept je neplatný,
vypadlo mi tam množstvo BOBUL, jedná sa o 1 liter. Tak teda recept po oprave:
BAZOVÝ SIRUP Z BOBÚĽ

Názov: Bazový sirup z bobúľ
Kategória: Babičkine recepty
Potrebujeme:
1 l bazových bobúľ
1 l vody
1 kg cukru
10 g kyseliny citrónovej
Petol
Postup:
Bazu prevarte s vodou, preceďte a pridajte cukor a kyselinu citrónovú. Povarte ešte asi 5 min. a pridajte
trochu Petolu alebo iného konzervačného prípravku.
Sirup sa užíva denne 1 ČL proti kašľu a horúčke.
evasik
Práve som robila bazový likér. Je výborný. Recept som našla na vareche.
hubata
Daewootn: veľmi pekne ti ďakujem za tvoje recepty, namakal si sa uznávam, nepočítala som že až toľko ih vieš. Reagujem neskoro, v roku 2011 som ich nejako minula. Si veľmi šikovný a páči sa mi že máš taký vrúcny vzťah k baze. Bratia Česi majú také porekadlo: "pred bezem smekni" a myslím že je pravdivé. Ešte raz vďaka recepty sú veľmi pekne napísané, zrozumiteľné a hlavne zdravé.
1x radost
zolik
@Radost (20.5.2019 19:00)
@Hubata
Nie som si uplne ista, ale myslim, ze to ma nieco so Starym zakonom.
A viaze sa k tomu aj to, ze baza nezhori, bazove drevo nehori….. a Bazu treba mat v ucte.
Urcite su tu ludia, co sa vedia viac.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia