Baza čierna v strúhanke fotorecept

daewootn - fotkadaewootn, 2. júna 2011
Baza čierna v strúhanke (fotorecept)
Foto: daewootn

Už sme hupom v mesiaci, jún. Kvitne baza a agátový kvet. Baza je známa a v minulosti hojne zbieraná. Baza čierna je skutočnou raritou stredoeurópskeho liečiteľstva. Liečivé účinky sú ohromujúce. Čistí krv a uvoľňuje hlieny. Využíva sa vo veľkom množstve v potravinárstve / výroba marmelád, lekvárov , sirupov a pod. /, v textilnom priemysle ako prírodné farbivo. A okrem iného, dá sa aj konzumovať.

3 - 4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
na 105°C °C

Suroviny

200 g
2 ks
1/4 l vlažné
1 PL rozpustený
2 z dvoch vajec
podľa potreby na vysmážanie
na posyp podľa potreby
podľa potreby podľa potreby
3 - 4 ks.
20 - 30 ks
20 dkg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    O baze čiernej sa popísalo veľa receptov a jej využitie je mnohostranné. Mimo iného dá sa aj konzumovať. Produkt je ale skôr ako lahôdka. Výsledný produkt /kvet /, môžeme po úprave konzumovať sladený alebo posolený v cestičku alebo v strúhanke. Na posúdenie predkladám oba spôsoby. Rozdiel je skôr vizuálny. Oba spôsoby ďalej predkladám ako doplnky v obloženej zeleninovej mise.

    Baza čierna v strúhanke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obrázok č. 1 Báza čierna v prvopočiatku

    Baza čierna v strúhanke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Obrázok č. 2 - v modrej miske je pripravené cestičko, do ktorého namočíme dve alebo tri stonky kvetov bazy, pár krát ich potočíme a vložíme do bielej misky v ktorej mám pripravenú moju hrubú strúhanku. Hrubá strúhanka: Nepoužívam kupovanú strúhanku ale svoju. Túto si strúham na robote, ktorý má vysoké obrátky, pečivo spracovávam dva dni po zakúpeni, teda mäkké ešte konzumné, nie suché. Nakoľko pečivo je mäkké, robot mi ho nestrúha ale trhá na väčšie kúsky a obalovaná potravina ako by nabobtnala. Vid. reklama " MacDonald. Kvet bazy ktorý som vložil do strúhanky v strúhanke popretáčam, posypem miesta ktoré sa mi zdajú nezakryté a vkladám do horúceho oleja.

    Baza čierna v strúhanke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na obrázku č. 3 - vyberá sa kvet bázy z cestička a nasleduje obaľovanie v strúhanke

    Baza čierna v strúhanke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Obrázok č.4. znázorňuje kvet bazy v hrnku s olejom, stonky treba ponechť opreté o bok hrnka, alebo tieto odstrániť nožničkami a potom kvet vytiahnuť klieštami

    Baza čierna v strúhanke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Obrázok č.5. - znázorňuje ručne vyberanie kvetu z oleja, nasleduje uloženie na obrúsok, ktorý vysaje prebytočný olej.

    Baza čierna v strúhanke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Obrázok č.6. - znázorňuje hotový spracovaný kvet pripravený na konzumáciu. Kto to má rád sladké tak si to pocukruje práškovým cukrom do ktrého vložim vanilku. podľa chute. Rozdiel cestičko a strúhanka si možete porovnať z ďalšich obrázkov, cestičko zlúči kvet skoro nepriedušne v celok, struhanka kopiruje skôr jednotlivé kvietky. Stopky sa samozrejme nekonzumujú ale len slúžia na výber z oleja alebo pomoc pri konzumáciji. Nezabudnúť, dá sa to konzumovať sladko aj slano - čo chuť ráči. Jedákom doporučujem mať na stole pár oválov chleba s bravčovou masťou. Nakoľko sa jedná o lahôdku, kanadský drevorubač by z tohoto " menu " moc práce ne- vykonal, skusil som kvet bazy čiernej zlúčiť z produktami ktoré mi pri vysmážani zostali, hlavne však cestičko, ktoré sa dá všakovako , zriedením alebo zahustením dobre využiť a zakomponovať v studenej mise, čo je vidieť v hlavnom obrázku č.1, ktorý som doplnil zeleninou. Zostatok cestička som zahustil hladkou múkou a narobil som z toho malé rezníčky a z tých sa už dá aj najesť, malo by to stačiť pre dvoch - troch jedákov.

    Baza čierna v strúhanke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Obrázok č.7. - predstavuje kvet bazy čiernej v cestičku, tu by som nepoužil práškový cukor, priložil by som dobrú zemiakovú kašu a uhorček a ak by toho bolo viac, možno by bol spokojný aj kanadský drevorubač. .............dobrú chuť a príjemný deň prajem...

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Daewootn: veľmi pekne ti ďakujem za tvoje recepty, namakal si sa uznávam, nepočítala som že až toľko ih vieš. Reagujem neskoro, v roku 2011 som ich nejako minula. Si veľmi šikovný a páči sa mi že máš taký vrúcny vzťah k baze. Bratia Česi majú také porekadlo: "pred bezem smekni" a myslím že je pravdivé. Ešte raz vďaka recepty sú veľmi pekne napísané, zrozumiteľné a hlavne zdravé.
1x radost
Ancicka, keď boli deti malé a víkendy sme trávili na chalupe, snažila som sa, aby z prírody poznali čo najviac. Na rizoto som robila špirálky z púpavy, do zeleninových šalátov som dávala aj iné jedlé lístočky, a napríklad z bazových kvetov som spravila takéto rezníky a s pyré to bol normálny obed. Neber to tak vážne, jasne, že to nie je mäso, ani aromatický zeler, ale je to obohatenie jedálnička a pocta prírode. Z bobulí robím slivkovo-bazový džem s orechami, sirup s prídavkom čiernej ríbezle - ten je vynikajúci aj do Guinessu. Na bazu obzvlášť nedám dopustiť. No a moje deti sa naučili aj na inú chuť, ako im ponúkajú v supermarketoch. Veď je známe, že ak si deti zvyknú na chuť jahôd alebo iného ovocia zo supermarketu, tak domáce im nechutia, to isté s mäsom a zeleninou. A čo deti ?! Ja som záhradkárčila a sestra kupovala zeleninu v obchode, lebo je krajšia ! Ano, môj šalát zo záhrady zvädne do dvoch dní, kupovaný aj do troch týždňov. Prečo asi ?