Baza čierna v strúhanke (fotorecept)

Autor receptu: daewootn

Už sme hupom v mesiaci, jún. Kvitne baza a agátový kvet. Baza je známa a v minulosti hojne zbieraná. Baza čierna je skutočnou raritou stredoeurópskeho liečiteľstva. Liečivé účinky sú ohromujúce. Čistí krv a uvoľňuje hlieny. Využíva sa vo veľkom množstve v potravinárstve / výroba marmelád, lekvárov , sirupov a pod. /, v textilnom priemysle ako prírodné farbivo. A okrem iného, dá sa aj konzumovať.

3 - 4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
na 105°C °C

Suroviny

Postup

  1. O baze čiernej sa popísalo veľa receptov a jej využitie je mnohostranné. Mimo iného dá sa aj konzumovať. Produkt je ale skôr ako lahôdka. Výsledný produkt /kvet /, môžeme po úprave konzumovať sladený alebo posolený v cestičku alebo v strúhanke. Na posúdenie predkladám oba spôsoby. Rozdiel je skôr vizuálny. Oba spôsoby ďalej predkladám ako doplnky v obloženej zeleninovej mise.
  2. Obrázok č. 1 Báza čierna v prvopočiatku
  3. Obrázok č. 2 - v modrej miske je pripravené cestičko, do ktorého namočíme dve alebo tri stonky kvetov bazy, pár krát ich potočíme a vložíme do bielej misky v ktorej mám pripravenú moju hrubú strúhanku. Hrubá strúhanka: Nepoužívam kupovanú strúhanku ale svoju. Túto si strúham na robote, ktorý má vysoké obrátky, pečivo spracovávam dva dni po zakúpeni, teda mäkké ešte konzumné, nie suché. Nakoľko pečivo je mäkké, robot mi ho nestrúha ale trhá na väčšie kúsky a obalovaná potravina ako by nabobtnala. Vid. reklama " MacDonald. Kvet bazy ktorý som vložil do strúhanky v strúhanke popretáčam, posypem miesta ktoré sa mi zdajú nezakryté a vkladám do horúceho oleja.
  4. Na obrázku č. 3 - vyberá sa kvet bázy z cestička a nasleduje obaľovanie v strúhanke
  5. Obrázok č.4. znázorňuje kvet bazy v hrnku s olejom, stonky treba ponechť opreté o bok hrnka, alebo tieto odstrániť nožničkami a potom kvet vytiahnuť klieštami
  6. Obrázok č.5. - znázorňuje ručne vyberanie kvetu z oleja, nasleduje uloženie na obrúsok, ktorý vysaje prebytočný olej.
  7. Obrázok č.6. - znázorňuje hotový spracovaný kvet pripravený na konzumáciu. Kto to má rád sladké tak si to pocukruje práškovým cukrom do ktrého vložim vanilku. podľa chute. Rozdiel cestičko a strúhanka si možete porovnať z ďalšich obrázkov, cestičko zlúči kvet skoro nepriedušne v celok, struhanka kopiruje skôr jednotlivé kvietky. Stopky sa samozrejme nekonzumujú ale len slúžia na výber z oleja alebo pomoc pri konzumáciji. Nezabudnúť, dá sa to konzumovať sladko aj slano - čo chuť ráči. Jedákom doporučujem mať na stole pár oválov chleba s bravčovou masťou. Nakoľko sa jedná o lahôdku, kanadský drevorubač by z tohoto " menu " moc práce ne- vykonal, skusil som kvet bazy čiernej zlúčiť z produktami ktoré mi pri vysmážani zostali, hlavne však cestičko, ktoré sa dá všakovako , zriedením alebo zahustením dobre využiť a zakomponovať v studenej mise, čo je vidieť v hlavnom obrázku č.1, ktorý som doplnil zeleninou. Zostatok cestička som zahustil hladkou múkou a narobil som z toho malé rezníčky a z tých sa už dá aj najesť, malo by to stačiť pre dvoch - troch jedákov.
  8. Obrázok č.7. - predstavuje kvet bazy čiernej v cestičku, tu by som nepoužil práškový cukor, priložil by som dobrú zemiakovú kašu a uhorček a ak by toho bolo viac, možno by bol spokojný aj kanadský drevorubač. .............dobrú chuť a príjemný deň prajem...