Batôžky do rybacej vianočnej polievky

alena45 - fotkaalena45, 25. decembra 2011
Batôžky do rybacej vianočnej polievky
Foto: alena45

Rybaciu polievku, alebo halászlé si varí každý podľa seba, no na Vianoce do nej pridávam plnené batôžky.

40 minút
príprava

Suroviny

100 g
1 ks
PLNKA:
1 ks malá
  varené
1 ks vareny v šupke (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Z múky a vajca spracujeme tuhšie cesto, vložíme do mikroténového sáčku a necháme odpočinúť aspoň 30 minút. Zatiaľ si spravíme plnku. Na trošku masla opražíme nadrobno pokrájanú malú cibuľu, prípadne polovicu. Do nej dáme kúsky vareného rybacieho mäsa (použijeme z prípravy polievky) a časť ikier alebo iných vnútorností. Ak potrebujeme nadrobiť plnku, použijeme strúhaný varený zemiak. S opraženou cibuľkou premiešame a prehrejeme. Osolíme a okoreníme. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Rozvaľkáme cesto natenučko, pokrájame na štvorčeky 6x6 cm, naložíme kôpky plnky a vytvarujeme batôžtek. Varíme v polievke cca 10 minút. Mne sa tohto roku "podarilo" urobiť asi 5 násobné množstvo plnky, tak som jej zvyšok dala do polievky len tak.

    Batôžky do rybacej vianočnej polievky - obrázok 2

Diskusia k receptu

lyali
Tvoj batôžkový nápad sa mi páči. Na halázslé si pochutnávam vždy u našich takmer každé Vianoce. Výsadu variť ho prenechávame ocovi, hoci niektorí z nás sme už osamostatnení. Keď budem raz ja pripravovať, spomeniem si na Tvoje batôžky :-) KK :-)
hubata
Ty, to je krásny, vynikajúci nápad @Alenka45 ! Také batôžky predsa sa môžu dať s hovädzím mäsom do hovädzej polievky, s kuracím do kuracej polievky. Asi by boli chutné aj dajme tomu z bravčového mletého mäsa v paradajkovej, tekvicovej, alebo aj k omáčkam: zemiakovej, kapustnici ..... no krásne použitie. Ukladám, vyskúšam a už vidím že batôžky budú mať u nás určite úspech. Vďaka že si taká kreatívna a ešte na Štedrý deň si vytiahla dosku na cesto.
alena45
ďakujem za komentáre. Halászlé milujem a na Vianoce som ho chcela trošku vylepšiť. Batôžky boli trošku väčšie ako minulý rok, ale dobre sa uvarili a lyžičkou sa dali ľahko prekrojiť. Minulý rok som dala do zmesi trochu cesnaku a petržlenovej vňate, ale nebolo to ono, tento rok som nechala len tie suroviny, ktoré do halászlé patria. No jasne, @hubat á, vyskúšaj aj s inými polievkami. Aj chute sa tam môžu líšiť. Môžu byť plnené aj hubovou plnkou v takej zemiakovej polievke, nie ?
hubata
Fakt aj huby ako plnka by boli vynikajúce! Tie batôžky sú pekné, neokukané, je to pre nás novinka. Určite ich budem robiť, lebo sa mi veľmi páčia. Vďaka.
damisa
výborný nápad, vyskúšam ďakujem za tip.
tizian1cat
Ali,chystam sa na tvoje batozky, vyzeraju uzasne, prajem vsetko dobre do Noveho roku:-)

alena45
nech sa Ti podaria, aj Tebe prajem všetko dobré do Nového roku a tiež ostatným varecháčkam a varecháčom.
jozka2
batozky ale mensie davam do miesanej zeleniny mrazenej,trochu rezancov podlejem vodou.ked sa uvaria asi tak 5-7 min. pridam platkovy syr,necham ho rozpustit aby vznikla omacka,mozno parmezanom posypat-nemusi a je to mnamka
alena45
@jozka2 , tu to už nikto nenájde, uvar, odfoť a daj nový recept, myslím, že tak tu ešte nie je.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia