Bataty zapekané so slaným syrom
Foto: siuuu
Prvýkrát som bataty vyskúšala asi pred 3-4 rokmi. Dovtedy som si naivne myslela, že keď sa im hovorí sladké zemiaky, tak budú príšerne sladké Zobraziť celý popisPrvýkrát som bataty vyskúšala asi pred 3-4 rokmi. Dovtedy som si naivne myslela, že keď sa im hovorí sladké zemiaky, tak budú príšerne sladké a nechutné. Ale bola som milo prekvapená - sú síce o čosi sladšie ako klasické zemiaky, ale ak sa dobre skombinujú (sedia im výraznejšie chute), tak sú ozaj výborné. Často ich používam ako prílohu k mäsu - ochutené strúhaným parmezánom, a výborné sú aj v tejto úprave - zapečené so slaným syrom.
porcie
príprava
na 185-190 °C
Suroviny
2 ks väčšie |
|
80-100 g |
|
2 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti (čerstvé) |
|
podľa chuti |
|
nemusí byť (alebo mäsitá slanina) |
|
2 strúčiky |
|
Postup
-
1
Bataty umyjeme, osušíme (nešúpeme) a po dĺžke prekrojíme na polovice. Reznú stranu popicháme vidličkou a celé polovice potrieme olejom - najlepšie to ide keď si olej dáte do dlane a zemiak láskyplne potriete.
- 2
Obe polovice vložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie reznou stranou hore a v rúre zohriatej na 185 °C pečieme cca 40-45 minút, pokiaľ nie je vnútro mäkké - skúšam kovovou ihlou na špízy - čas pečenia závisí od veľkosti batatu aj rúry.
- 3
Po upečení vyberieme z rúry, necháme pár minút chladnúť, opatrne vyberieme lyžicou dužinu tak, aby sme nepoškodili šupku. Do batatovej dužiny pridáme rozmrvený syr (kúsok syra necháme na posypanie), soľ (solíme opatrne, ak je syr veľmi slaný, soliť netreba), korenie, bylinky, premiešame a zmes rovnomerne rozdelíme do šupiek z batatov.
- 4
Navrch rozmrvíme zvyšok syra (môžeme pridať aj nadrobno pokrájanú sušenú šunku či slaninu) a v rúre zapekáme pod grilom (alebo použijeme funkciu horný ohrev) cca 4-5 minút, pokiaľ sa syr neroztopí. Podávame teplé, posypané napríklad jarnou cibuľkou. Chutný bezmäsitý obed alebo večera.
Tiež bataty:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu