Jablkový koláč
Jablkový koláč

Barónkine jablkové rezy

marienka44 - fotkamarienka44, 27. januára 2018

Mala som dávnejšie kúpené jablká, ktorých šupka už bola mierne vysušená. Bolo ich treba minúť a tak som upiekla tieto rezy.

30
porcií
120 minút
príprava
30-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
450 g
150 g
250 g
4 ks
15 g
štipka
Plnka:
1 kg
4 ks
150 g
trošku
od oka (mleté)
1 bal.
od oka (alebo hrozienka)
štipka




Postup

  1. 1

    Na prípravu cesta pokrájame zmäknutý tuk, napr. Heru, pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľou a práškovým cukrom, 4 žĺtky. Vypracujeme mäkké cesto. Približne jednu tretinu cesta odoberieme a odložíme najlepšie do mrazničky na cca 30 min.

  2. 2

    Zvyšok cesta uložíme na vymastený a múkou vysypaný plech ( ja som použila bravčovú masť ) klasického rozmeru. Keď sa mi nedarilo cesto preniesť válkom, plech som vyložila cestom po častiach a uhladila som ho malým valčekom, ktorý sa často používa aj na vaľkanie lokší. Kúpila som ho v predajni AZ asi za 5 €.

  3. 3

    Jablká umyjeme, ošúpeme, nahrubo postrúhame a navrstvíme na cesto. Postrúhané jablká som pokropila citrónovou šťavou, aby nestmavli oxidáciou. Posypeme jemne škoricou, vanilkovým cukrom. Na prilepšenie som jablká posypala mletými orechami a namočenými sušenými brusnicami.

  4. 4

    Zo 4 bielkov a trošku soli som vyšľahala tuhý sneh a za stáleho miešania som pridávala po malých častiach vriaci hustý sirup z cca 1 dcl vody a kryštálového cukru. Môže sa urobiť sneh klasickým spôsobom, teda sneh a práškový cukor bez sirupu. Mne sa páči prvý spôsob, lebo sneh je tvrdší. Sneh navrstvíme na jablká. Na sneh nastrúhame vychladnutý zvyšok cesta na najväčších slzičkách struháka. Koláč pečieme v predohriatej rúre na druhej šíne odspodu pri 180 °C do ružova. Mne sa podaril trochu tmavší koláčik. :-)

  5. 5

    Poznámka: V chladničke som mala uskladnené ďalšie bielky z predchádzajúceho pečenia a časť som priliala k 4 bielkom, aby snehová vrstva bola vyššia.

Diskusia k receptu

babka123
Marienka páčia sa mi Tvoje jablkové rezy, aj to, že si napísala ako si si pomohla a vylepšila koláčik. Vďaka za recept a dobré rady. Tiež máme také jablká, ktoré už len vzhľadom nie sú pekné, takže nájdu uplatnenie v koláči a pochutíme si na ňom.
haji
Tuto kombinaci surovin mám ráda, příjemný recept. Jsi šikovná, milá @Marienka44 , přeji brzké uzdravení a další fajn recepty!
marienka44
@Haji (28.1.2018 19:32)

Ďakujem za pozitívne hodnotenie. Môj zdra. stav sa nezlepšuje, 4 prsty sú necitlivé, drevenné. Čaká ma operácia , predtým ale vyšetrenie EMG. Termin vyšetrenia mám až 27.3:!!! Dovtedy musím trpieť, ani sekunda nie je bez bolesti. Bez toho vyšetrenia nemôžu ma operovať. (Karpálny tunel). Aj keď som mala pred 3 rokmi potvrdený karpálny tunel najvyššej intenzity, vždy treba čerstvý výsledok. Hľadám si aj inde v nemocnici skorší termín EMG, ale neúspešne. Bolesti mám veľké hlavne večer a v noci. Zrejme pri naprávaní zlomeniny zápästia na Urgente v Trnave mi pricvikli aj nejaké nervové zakončenia. Neprajem nikomu. Teraz píšem jednou rukou, snažím sa, aby to bolo bez chyby. Ďakujem za pochopenie. :-(
radost
@Marienka44 (28.1.2018 20:37)

cítime s tebou..manžel mal bolesti od jesene-nespávali sme pre ne..posielali ho kde kade-prišiel behom mesiaca o 300 eur-výsledok žiadny..všade mal výsledky dobré..nezáujem..
súcitím s každým trpiacim..v zdravotníctve je veľa arogancie nezáujmu..objednajú na vyšetrenie o pol roka..ak chceš prednostne-platíš..ak trpíš-robíš aj nemožné-len si pomôcť..
želám ti šťastie..nestrácať vieru..
marienka44
@Radost (28.1.2018 21:14)

Ďakujem za empatiu. Zabudla som napísať, že mám komplikáciu po zlomenine tzv. Sudeckov syndróm 2. stupňa. Ak Ťa to zaujíma, vygúgli si o tej diagnóze.
Po týždennej hospitalizácii ma 16.1. prepustili domov bez zmeny, tie ich 3x denne infúzie mi nepomohli, len mi zamorili krv. Na vedľajšej posteli ležiaca pacientka 79-ročná je už po smrti, visí parte pri cintoríne. Bola dementná, nevedela ani kde sa nachádza, podľa izbovej sestričky mentálne na úrovni 6-ročného dieťaťa bola 15.1. prepustená domov do DD v Hlohovci. Urobili jej dokonca aj CT, naco ja som asi nemala nárok. Ich" liečba" len urýchlila jej odchod na druhý svet. Taká žalostná situácia je v našom zdravotníctve.
alex37
..jablkové je vzdy dobré, @Marienka44 hlavne skoré uzdravenie, aby sa ti lahsie varilo a pieklo :-)
mares
Tento jablkový koláč poznám ako Grofkin koláč, ale ty si ho ešte vylepšila. Skoré uzdravenie, aby ťa to nebolelo. Dúfam a sľubujem, že tento koláčik upečiem . MUSIM , lebo ma čaká tiež ťažká operácia - rako.
marienka44
Ďakujem za pochvalu, kolč som robila za veľmi sťažených podmienok, len jednou rukou. Druhá je vyradená a bolí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia